Culinar

Reţetă de savarină – Dulce şi pufoasă, numai bună de mâncat

Publicat: 06 apr. 2020

In ingrediente simple, dar făcute cu multă dragoste, deliciile din seria „Deserturile copilăriei”, alese de Click! Poftă bună!, sunt menite să-ţi reamintească de gustul dulce şi bun de odinioară!

Ingrediente pentru blat:

250 g făină
150 ml lapte
2 ouă
1 plic drojdie uscată
60 ml ulei
1 praf de sare
40 g zahăr

Pentru umplutură:

500 ml smântână pentru frişcă
100 g zahăr pudră
2 plicuri zahăr vanilat
Pentru sirop

350 ml apă
150 g zahăr
esenţă de rom, după gust
2 linguri gem de căpşuni

Mod de preparare:

Amesteci drojdia cu o lingură de zahăr, 50 g făină şi 2-3 linguri de lapte cald. Laşi maiaua să crească 10-15 minute. Combini laptele rămas cu restul de zahăr. Faci o gaură în făina cernută şi pui în mijloc maiaua, ouăle, 40 ml ulei, sarea şi începi să frămânţi, turnând treptat laptele. La final trebuie să obţii un aluat uşor moale şi elastic. Îl acoperi cu un prosop şi-l laşi să crească până îşi dublează volumul.

Ungi formele de savarine cu uleiul rămas şi le umpli cu aluat pe trei sferturi. Mai laşi aluatul să crească 20 de minute, apoi dai formele la cuptor, la 180 °C, aproximativ 30 de minute. Sunt gata când s-au rumenit. Le laşi să se răcească.

Între timp, prepari siropul. Pui apa cu zahărul într-o cratiţă pe foc şi laşi să dea 2-3 clocote, apoi dai deoparte, adaugi esenţă de rom, după gust şi laşi siropul la răcit.

Iei fiecare savarină, îi faci un căpăcel, fără să-l separi de tot, şi însiropezi bine fiecare savarină. Ungi fiecare căpăcel cu gem de căpşuni. Baţi smântâna rece cu zahărul pudră şi cel vanilat până se transformă în frişcă, apoi o pui în poş şi umpli fiecare savarină. Le dai la rece peste noapte înainte să le serveşti.




Adauga un comentariu