Nu este perioadă mai potrivită în timpul anului decât cea a anotimpului călduros în care să mănânci fructe de mare la tigaie. Acestea sunt bogate în nutrienți esențiali și oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
Fructele ede mare sunt utilizate ca o sursă importantă de hrană în multe regiuni din lume și includ multe specii de scoici, midii, stridii, melci, creveți, homari, raci, crabi, caracatițe, sepii, meduze comestibile, calamari, arici de mare sau castraveți de mare.
Rețeta pentru fructe de mare la tigaie
Ai nevoie de cele mai uzuale ingrediente din frigider: 2-3 roșii, usturoi cât cuprinde, sare, un ardei gras, ulei de măsline, puțin vin alb și, bineînțeles, preferințele tale în materie de astfel de fructe de mare, congelate. Poți opta pentru un mix de calamar, cu creveți și caracatiță, pentru un gust mai intens și mai complex sau poți alege doar un singur element.
Mai întâi te asiguri că produsele scoase de la frigider sau gata cumpărate sunt decongelate, după care le cureți și le clătești sub un jet puternic de apă. Când crezi că ai terminat cu spălatul lor, mai clătește-le o dată.
După care, pune-le în uleiul de măsline încins și lasă-le pe foc cam cât ai fierbe un ou, dar nu mai mult de 5 minute. Între timp, taie roșiile cubulețe. Apoi adaugă-le pe foc, alături de ardeiul gras tăiat în fâșii subțiri. După ce compoziția s-a coagulat, adaugă 100 de ml de vin și lasă totul la fiert timp de jumătate de oră. Cu câteva minute înainte să iei tigaia de pe foc, adaugă usturoiul tăiat cubulețe și acoperă din nou tigaia cu capacul.
În materie de beneficii, fructele de mare, dar și peștele cum ar fi somonul, sardinele și tonul, sunt bogate în acizi grași omega-3. Acești acizi grași sunt esențiali pentru funcționarea normală a creierului, menținerea sănătății inimii și reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Iar consumul regulat de fructe de mare poate fi asociat cu reducerea riscului de boli cronice, precum bolile cardiovasculare, datorită conținutului lor bogat în acizi grași omega-3 și altă compuși antioxidanți.
Scoici în vin alb, cu usturoi
Dacă ai un loc bun de unde să le cumperi, nu ezita. Dacă doar tânjești la prospețimea scoicilor la tine pe balcon sau în sufragerie, poate că o vizită la supermarket sau o comandă pe internet sunt de ajutor ca să pregătești această rețetă.
De data aceasta, pe lângă vin alb, usturoi și ulei de măsline, vei avea nevoie de unul sau două kilograme de midii proaspete, 20-30 de grame de unt, o ceapă mică și o legătură de pătrunjel. Le poți servi cu o baghetă rumenită și unsă cu usturoi, pentru un plus de savoare.
Înainte să începi pregătirea propriu-zisă, trebuie să te asiguri că le speli bine. Pentru că unele midii s-ar putea să fie stricate, este recomandat să le lași o perioadă în apă rece. După aceea, începe munca migăloasă.
Trebuie să sortezi midiile bune de cele stricate. Când acest proces este gata, le mai călești o dată sau chiar de două ori. Apoi taie ceapa, usturoiul și pătrunjelul și le pui la călit într-o tigaie încăpătoare fix în această ordine. Asigută-te mai întâi că untul și uleiul s-au încins bine.
Apoi, după 5 minute, adaugă scoicile și vinul și lasă-le la foc mare, acoperite cu capac, timp de 5 minute. După aceea, adaugă pătrunjelul tocat deasupra și mai lasă-le pe foc aproximativ 5-10 minute, înainte de a le pune în farfurie, alături de o baghetă unsă cu usturoi. Astfel, obții niște fructe de mare delicioase la tigaie.