Mâncărica de mazăre cu cârnați este unul dintre cele mai consumate preparate de către români. Gospodinele o prepară în diferite moduri și nu ezită să-i surprindă pe cei dragi. Cu toate acestea, puține dintre ele cunosc un truc prin care să o fiarbă mai rapid și să fie mai moale.
Mazărea este o excelentă de nutrienți, având un conținut ridicat de proteine vegetale, fibre și vitamine esențiale, cum ar fi vitamina C, vitamina K și vitaminele din complexul B. Aceasta contribuie la susținerea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei și menținerea sănătății pielii.
Rețeta pentru o mâncărică de mazăre cu cârnați
Dacă ești în căutarea unui gust intens și a unei arome puternice, cârnații afumați sau semiafumați ar putea fi cea mai bună alegere pentru tine. Cârnații afumați sunt, într-adevăr, cunoscți pentru aroma lor intensă și profundă. Ei adaugă un alt gust mâncării.
Pe de altă parte, cârnații de porc sunt opțiunea clasică pentru mâncarea de mazăre. Dacă vrei ca mazărea și legumele să rămână vedetele mâncării, cârnații de porc sunt o opțiune bună. Iar dacă îți place mâncarea picantă, ar trebui să iei în considerare cârnații picanți. Aceștia vor adăuga o notă de condiment la preparatul tău, dar ai grijă să nu exagerezi cu celelalte condimente din rețetă. O altă rețetă care sigur îți va plăcea dacă ești iubitor de ciuperci, este friptura de ciuperci pleurotus.
Astfel că, pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame mazăre boabe (proaspătă sau congelată); 2-3 cârnați (afumați sau proaspeți); 1 ceapă mare; 1 morcov; 1/2 legătură de mărar; 150 ml suc de roșii; 250 ml apă fierbinte; 2-3 căței de usturoi (opțional); 1 linguriță boia de ardei dulce; sare și piper după gust.
De asemenea, pentru o notă mai interesantă poți folosi și cârnații cu ierburi aromatice. Adesea, aceștia conțin ierburi precum busuioc, oregano sau chiar usturoi, care pot adăuga o aromă complexă mâncării tale.
Mod de preparare
Spală și curăță ceapa, morcovul și mărarul. Dacă folosești mazăre proaspătă, spal-o bine. Dacă e congelată, poți s-o lași puțin la dezghețat, dar nu e obligatoriu. Toacă ceapa și morcovul în bucăți mici. Dacă vrei să adaugi usturoi, zdrobește cățeii sau toacă-i mărunt. Mărarul îl poți toca mărunt.
Taie cârnații în bucăți de aproximativ 1-2 cm grosime. Încinge un pic de ulei într-o cratiță și adaugă ceapa tocată. Călește până devine translucidă.
După ce ceapa s-a călit, adaugă morcovul tocat și lasă să se călească pentru câteva minute. Adaugă bucățile de cârnați în cratiță și lasă-le să se prăjească puțin, până își schimbă culoarea. De asemenea, poți adăuga și o bucățică de slănină pentru un gust mai autentic.
Apoi adaugă boia de ardei dulce, sare și piper după gust. Amestecă bine. Toarnă sucul de roșii peste amestecul din cratiță și lasă să fiarbă pentru 2-3 minute.
Acum este momentul să adaugi mazărea. Dacă folosești mazăre congelată, nu e nevoie să o dezgheți înainte. Toarnă 250 ml de apă fierbinte peste toate ingredientele. Dă focul mic și lasă să fiarbă până când mazărea este gata, ceea ce ar putea dura între 20 și 30 de minute, în funcție de tipul de mazăre folosit.
Încearcă o boabă de mazăre să vezi dacă este gătită. Dacă mai e nevoie, lasă să fiarbă câteva minute în plus. Dacă vrei să folosești usturoi, acum e momentul să-l adaugi, împreună cu mărarul tocat. Amestecă și lasă să fiarbă încă 2-3 minute. Acum mâncarea ta de mazăre cu cârnați este gata.