Rețeta untului de casă este una foarte veche. O preparau bunicile și străbunicile din mediul rural, pentru că laptele de vacă, de oaie sau chiar de capră era nelipsit în gospodării. Laptele se consuma atât proaspăt, cât și transformat în iaurt, brânză sau unt.
Cu toate că ne aflăm în sezonul cald și alegem hrana mai slabă caloric, grăsimile sănătoase nu ar trebui să lipsească din alimentație. Un unt de calitate nu va reprezenta o amenințare pentru siluetă sau colesterol. Acesta se poate servi la micul dejun alături de dulceață sau se poate folosi în prepararea deserturilor.
Rețeta pentru unt de casă
Untul conține o mulțime de nutrienți, dar și grăsimi saturate, esențiale pentru sănătatea organismului. Este bogat în vitamine liposolubile, precum vitamina A, D, E și K. Vitamina A este importantă în special pentru sănătatea ochilor, dar și pentru întărirea sistemului imunitar.
Vitamina D este importantă pentru fixarea calciului acolo unde este nevoie de el. Vitamina E este esențială pentru sănătatea pielii, iar vitamina K este are rol în menținerea sănătății vaselor sanguine.
În conținutul untului se găsesc și minerale, necesare unui organism sănătos. Untul de casă poate fi preparat în două variante: din lapte proaspăt, nedegresat sau din smântână grasă pentru frișcă.
Dacă preferi să faci untul din lapte proaspăt, ei bine, începe cu doi litri de lapte. Amestecă într-o cratiță un litru de lapte fiert cu un litru de lapte nefiert. Apoi lasă cratița cu amestecul de lapte la temperatura camerei pentru 24 de ore sau până când acesta capătă o textură ca a iaurtului.
Acesta este de fapt laptele prins. La suprafața laptelui prins se formează un strat generos de grăsime. Această grăsime este smântâna naturală. Poți opta pentru a separa smântâna și a prepara din ea untul. Însă poți opta pentru a prepara untul amestecând laptele cu smântâna.
Prin amestecarea intensă, folosind un mixer sau blenderul, untul se va ridica la suprafață. Separă untul cu o spumieră și pune-l într-un bol sau într-un borcan. Laptele rămas în cratiță este laptele bătut, bun de băut la una dintre mesele zilei.
Untul din bol sau din borcan mai necesită puțină amestecare, pentru aproximativ 10-15 minute. Vei observa că va rezulta puțin lichid, pe care îl vei îndepărta. Acesta este zerul care nu se aruncă.
Poate fi folosit la supe și ciorbe, dar și la aluaturi sau alte preparate. După formare, pune untul într-o sită foarte deasă și trece-l pin apă rece pentru a elimina tot zerul. Apoi îl poți folosi proaspăt sau îl poți păstra în frigider, în borcan cu capac sau caserolă cu capac.
Cum se poate păstra
În ceea ce privește stocarea untului de casă, acesta poate fi transferat într-un borcan curat și închis ermetic. Untul poate fi păstrat în frigider timp de aproximativ două săptămâni. Este un înlocuitor sănătos și delicios pentru untul din comerț și îl putem utiliza în rețetele preferate. Se potrivește perfect pe pâine prăjită, peste cartofi fierți sau în multe alte preparate gustoase și aromate.
Prepararea untului de casă este nu doar o experiență plăcută, ci ne oferă și control total asupra ingredientelor pe care le folosim. Cu această rețetă simplă, putem recrea gustul autentic al untului făcut în casă, exact ca la bunica.
Acest preparat este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru cei care apreciază gustul autentic al alimentelor și doresc să evite aditivii și conservanții din produsele alimentare din comerț.
Cu siguranță, cei care au copilărit la țară știu că laptele de vacă era un aliment nelipsit din casele bunicilor. Chiar dacă nu dețineau ei animalele respective, cel mai probabil aveau vecini de la care luau laptele proaspăt.
Acesta se consuma fie proaspăt, fie procesat sub formă de smântână, iaurt, brânză sau unt. După cum bine știm, toate aceste produse preparate în casă, cum e untul de casă, erau și foarte delicioase, dar și sănătoase.