Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru zacuscă de vinete din 3 kg! Care este ingredientul care face diferența?

Rețeta pentru zacuscă de vinete din 3 kg! Care este ingredientul care face diferența?

27 sept. 2024, 12:38,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta pentru zacusca de vinete cu ingrediente pentru 3 kg este un preparat tradițional românesc extrem de apreciat, ideal pentru a fi savurat în orice sezon, dar mai ales toamna, când legumele proaspete sunt din abundență.

Rețeta pentru zacuscă de vinete din 3 kg este perfectă pentru sezonul în care ne bucurăm de gustul proaspăt al legumelor românești și perioada în care gospodinele încep pregătirea bunătăților pentru iarnă. Acest preparat se află în topul celor mai gustoase preparate din cămară în sezonul rece, ușor de pregătit și un gust inconfundabil.

Cum să faci o rețetă delicioasă de zacuscă de vinete din 3 kg

Această delicatesă este o combinație de arome autentice, având la bază vinete coapte, ardei capia sau gogoșari, ceapă și roșii. Pentru o savoare ideală, ai grijă, în funcție de soi, să scoți gustul amar de vinete.

Rețetele de zacuscă variază de la o regiune la alta, fiecare gospodină adăugându-și propria notă personală, transformând acest preparat într-o veritabilă experiență culinară. În orice caz, zacusca de vinete nu lipsește din cămara de conserve pentru iarnă.

Astfel că pentru rețeta de zacuscă de vinete din 3 kg ai nevoie de 3 kg vinete, 2,5 gogoșari, 1 kg ceapă, 400 gr bulion de roșii sau pastă de tomate, 500 ml ulei de floarea soarelui, 3 – 4 foi de dafin, 1 – 2 morcovi rași, 1 linguriță zahăr, 1 linguriță de sare, 1 linguriță de piper negru măcinat sau 1 linguriță de piper boabe.

Cu toate că este un proces destul de lung, rezultatul final merită fiecare efort. Zacusca va avea un gust deosebit și te va încânta pe parcursul anotimpului rece, dorind să o mănânci în fiecare zi.

Zacusca se poate păstra timp de aproximativ un an, dar acest lucru poate varia în funcție de condițiile de depozitare. Dacă vei observa semne de alterare, cum ar fi modificarea culorii, formarea mucegaiului sau un miros neplăcut, nu consuma zacusca și aruncă borcanul.

Instrucțiuni de preparare

Începe prin a coace vinetele și gogoșarii. Acest proces va fi mai ușor dacă ai un gătarmare, dar poți folosi și cuptorul. Coace vinetele și gogoșarii până când pielea acestora devine neagră și începe să se desprindă.

Aceasta este o etapă crucială, deoarece coacerea conferă zacuscăi acel gust deosebit, ușor afumat. După ce s-au copt, lasă vinetele și gogoșarii să se răcească, apoi curăță-i de coajă și de semințe. Pentru a ușura acest proces, poți să pui legumele coapte într-un sac de plastic și să le lași să se aburească. Coaja se va desprinde mult mai ușor.

Vinetele se toacă mărunt sau se dau prin mașina de tocat, după preferință. Gogoșarii și ceapa se toacă mărunt sau se dau prin robotul de bucătărie. Dacă alegi să folosești morcovi, aceștia trebuie dați pe răzătoare.

Într-o oală mare, încinge uleiul și adaugă ceapa tocata. Sotează-o până devine translucidă. Apoi, adaugă morcovii rași. Amestecă bine și lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când pentru a nu se prinde și apoi adaugă vinetele.

După ce legumele au fiert, adaugă bulionul, zahărul, sarea și piperul. Frunzele de dafin se adaugă la final, lăsându-le să infuzeze în amestec. Aici poți ajusta condimentele după gust.
Lasă zacusca să fiarbă încă 30-45 de minute, la foc mic, amestecând din când în când. Apoi oprește focul.

La sfârșit, zacusca ar trebui să prezinte o textură uniformă și cremoasă, nu ar trebui să arate precum sosurile. Se mai potrivește gustul cu sare și piper. Dacă se dorește evidențierea dulceții naturale a gogoșarilor și cepei, se poate adăuga o lingură de zahăr și rețeta pentru zacusca de vinete din 3 kg este gata, numai bună de servit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 octombrie 2024
06 octombrie 2024