Rețeta de prăjitură cu mere tradițională este un desert de care se vor bucura toți membrii familiei. Aceasta este potrivită pentru orice tip de eveniment, putând fi servită și ca mic dejun. Pregătirea acesteia vă va lua aproximativ 40 minute, iar porțiile sunt în număr de 30.
Acest desert al copilăriei era gătit de multe ori în sezonul rece atât de mamele, cât și de bunicile noastre. Mirosul de scorțișoară inunda casa când această prăjitura era pregătită în zilele ploioase de toamnă.
Rețetă prăjitură cu mere tradițională, prepararea umpluturii
Pentru prepararea umpluturii veți avea nevoie de un kilogram jumătate de mere verzi sau roșii, după cum preferați. Pentru un desert nu foarte dulce, vă recomand să folosiți niște mere mai acrișoare. Acestea se vor spăla și se vor da prin răzătoarea mare. Puteți lăsa merele cu coajă sau fără, ține strict de cum preferați. Se vor pune merele la călit într-o oală împreună cu 3 linguri de zahăr și o linguriță de scorțișoară. Pentru un gust mai aromat puteți adăuga jumătate de lămâie rasă și nuci. Se vor amesteca din când în când până se evapora toată zeama, apoi se lasă la răcit. Pentru această rețetă puteți folosi și mere rase puse la borcan. Din cantitățile acestea ar trebui să vă iasă o prăjitură pentru o tavă de aproximativ 25×38 cm.
Cum să obții un aluat fraged
În timp ce merele se răcesc, puteți pregăti aluatul. Într-un bol se adaugă 500 grame făină cu 250 grame unt și se frământă bine. Pentru un aluat mai fraged, puteți opta pentru 100 grame unt și 100 grame untură. Ulterior adăugați 125 grame zahăr praf și un pachețel de zahăr vanilat, 2 linguri smântână, coaja de la o portocală și patru ouă. Trebuie să aveți în vedere că acesta nu trebuie frământat prea mult pentru că va deveni tare după coacere. Aluatul se va împărți în două, o parte mai mare ce va fi foaia de jos și una mai mică, în partea de sus. Cele două se împachetează în folie transparentă și se lasă la frigider pentru o oră.
Se va scoate mai întâi bucata de aluat mai mare din frigider și se întinde într-o tavă acoperită cu foaie de copt. Să aveți în vedere că trebuie întins în așa fel încât să acopere marginile tăvii. Cu o furculiță se va înțepa aluatul pentru a rămâne uniform în timpul coacerii. Ulterior se vor lua merele, se vor stoarce de zeama pe care au lăsat-o și se pun în tavă. Încercați să nivelați bine merele pentru ca prăjitura să nu fie în valuri. Bucata mai mică de aluat se va așeza peste mere și se va nivela ușor cu un sucitor. Suprafața prăjiturii va fi unsă cu un gălbenuș. Aceasta se va lăsa la copt aproximativ o oră, la 170 grade și se va pudra cu zahăr când este gata. Desertul poate fi servit cald, dar și rece.
Rețeta de prăjitură cu mere tradițională este un desert pentru care puteți opta în zilele de toamnă, dar și pe parcursul anului. Aceasta poate fi servită oricând, iar vara puteți să o serviți alături de o cupă de înghețată.