Rețeta tradițională de ciorbă de perișoare îmbină aroma savuroasă a chiftelelor cu prospețimea și gustul special al unui preparat delicios și sănătos.
Este un fel de mâncare plin de savoare, perfect pentru fiecare membru al familiei, indiferent de momentul anului.
Iată cum faci rețeta tradițională de ciorbă de perișoare
Ca și ingrediente pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de carne tocată, poate fi atât simplă, de porc, cât și combinată cu vită, de 1 ceapă tocată foarte mărunt, de 1 ou, de 4 linguri de orez, de 2 linguri de făină, de sare și de piper după bunul gust și de o legătură de pătrunjel proaspăt tocat.
Pentru ciorbă vei avea nevoie de 2 cartofi curățați și tăiați cuburi, de 2 morcovi curățați și tăiați cuburi, de 1 rădăcină de țelină sau de pătrunjel, tăiată cuburi, de 1 ceapă mare tocată, de 1 ardei gras tăiat în cuburi mici, de 2 roșii mari sau de o conservă de 400 ml de roșii, de 2 căței de usturoi, de 1 legătură de pătrunjel pentru a fi servită, de oțet sau de lămâie pentru a regla gustul, de apă și de sare și de piper după propriul gust.
Pentru un gust mai bogat adaugat acestei rețete tradiționale, se poate utiliza supă de legume sau de carne în loc de apă simplă. De asemenea, pentru o consistență mai densă, se poate folosi puțină pastă de roșii sau chiar roșii decojite în sos.
Poți adăuga și un os la fiert sau niște grăsime de la o carne mai grasă, pentru o aromă cu adevărat desăvârșită. Însă, dacă vrei să fie mai sănătoasă, evită prăjirea și grăsimea.
Modul de preparare
Într-un bol mare, se amestecă carnea tocată aleasă cu ceapa tocată mărunt, oul, făina, pătrunjelul tocat, orezul, piperul și sarea. Se modelează apoi această compoziție în niște chiftele destul de mici, uniforme și rotunde.
Pentru a prepara ciorba, se pun la fiert aproximativ 2 litri de apă într-o oală destul de mare. Se adaugă cartofii, morcovii, rădăcina aleasă și ardeiul gras tăiat în cubulețe. Se lasă apoi la fiert până când legumele sunt aproape fierte.
Într-o tigaie se pune la călit ceapa și usturoiul în puțin ulei de floarea soarelui, până când acestea devin translucide, Se adaugă apoi roșiile tăiate în cubulețe sau conserva și se lasă la fiert până când se descompun ușor, pentru câteva minute.
Se adaugă compoziția de roșii în oala cu legumele fierte, apoi se pun cu grijă perișoarele, una câte una. Se lasă la fiert la foc mediu pentru aproximativ 20 de minute, sau până când vezi că sunt gătite. Se condimentează apoi cu piper, sare și se adaugă oțetul sau lămâia, după preferințe, pentru a echilibra aromele. La final, se presară pătrunjel proaspăt tocat sau leuștean peste ciorbă, pentru încă un plus de aromă și de prospețime și poate fi servită.
Rețeta tradițională de ciorbă de perișoare este un adevărat deliciu, ce îi va mulțumi pe toți membrii familiei și vă va oferi o masă sănătoasă și nutritivă.