Titlurile zilei

Revoltă printre locuitorii din municipiul Pașcani. Transportul public nu mai circulă în suburbiile orașului. Primarul Dumitru Pantazi a lăsat regia de transport RAGCL în faliment

Publicat: 23 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Revoltă printre locuitorii din municipiul Pașcani. Transportul public nu mai circulă în suburbiile orașului. Primarul Dumitru Pantazi a lăsat regia de transport RAGCL în faliment

Locuitorii suburbiilor municipiului Pașcani au pornit o revoltă împotriva autorităților locale. Oamenii care locuiesc în suburbiile Blăgești, Boșteni, Gâștești, Lunca și Sodomeni cer suplimentarea transportului public urban către oraș în condițiile în care în starea de alertă cauzată de pandemia de COVID-19 s-au întors la serviciu. Locuitorii acuză faptul că Primăria municipiului Pașcani nu pune la dispoziție mai multe autobuze. Firma RAGCL Pașcani a ajuns în faliment și nu mai poate opera transportul public. Primarul Dumitru Pantazi a ales să cumpere autobuze second hand ce vor fi trecute pe firma de salubritate plină de datorii

Locuitorii municipiului Pașcani acuză indolența primarului Dumitru Pantazi

Scandal printre locuitorii din municipiu și suburbiile Pașcaniului. Mai mulți locuitori din municipiul Pașcani au cerut Primăriei să suplimenteze transportul public de călători între oraș și suburbiile Blăgești, Boșteni, Gâștești, Lunca și Sodomeni odată cu ridicarea stării de urgență cauzată de pandemia de COVID-19 și intrarea în starea de alertă. Numai că autobuzele municipalității au ajuns să facă doar două curse pe zi, insuficient pentru nevoile locuitorilor din jurul orașului. Transportul operat de Regia Autonomă de Gospodărire Comunală și Locativă (RAGCL) Pașcani nu mai este asigurat la capacitate normală, iar locuitorii orașului au ajuns la disperare. Oamenii au ajuns să acuze și indolența primarului Dumitru Pantazi și a viceprimarului Gabrila Nedelcu, care nu vor să ofere niciun fel de explicații.

„Pe perioada stării de urgență, mijloacele de transport în comun nu au circulat deloc, la fel ca în toată țara în perioada stării de urgență! Acum ne confruntăm cu o problemă gravă, respectiv refuzul suplimentării curselor de transport în comun atât de necesare. Sunt persoane care fac naveta la serviciu zilnic, persoane în vârstă, care nu își permit să plătească taxiurile când merg să își procure medicamentele, să își facă și cumparăturile necesare sau să rezolve anumite probleme”, a menționat Codruța Cocoloș, locuitor al unei suburbii din municipiul Pașcani.

Regia RAGCL Pașcani se află în prag de faliment. Primăria nu a plătit subvențiile pentru transportul public

În ultima perioadă, în Consiliul Local al municipiului Pașcani au avut loc mai mult discuții legate de soarta transportului public local. Acesta a fost gestionat de RAGCL Pașcani vreme îndelungată. Firma a intrat însă în faliment, iar subvențiile de la Primărie au lipsit cu desăvârșire. RAGCL nu a mai reușit să-și acopere costurile, în vreme ce Primăria condusă de Dumitru Pantazi a refuzat să achite facturi restante în valoare de 350.000 lei. Pentru a putea asigura transportul public de călători și în perioada pandemiei de COVID-19, conducerea RAGCL a cerut municipalității achitarea facturilor restante. Primarul orașuluI a refuzat însă acest lucru, iar societatea nu a mai avut nici bani pentru carburant.

Transportul public a fost trecut pe societatea CLP EcoServ SRL. Firma se ocupă cu salubritatea orașului

În cadrul unei ședințe a plenului Consiliului Local, s-a decis delegarea transportului public către firma CLP Ecoserv SRL, fosta Eco Salubritatea, firmă care se ocupă de salubritatea orașului. Mai mult, Dumitru Pantazi a inițiat un proiect de hotărâre prin care municipalitatea va cheltui etapizat în următorii ani 800 mii lei pentru achiziționarea a cinci autobuze second hand cu normă Euro 4. Acestea vor intra sub tutela firmei CLP Ecoserv SRL, societate care însă a acumulat datorii de 1,4 milioane de lei. Această societate nu poate însă accesa împrumuturi sau demara proiecte, astfel încât s-a ajuns ca Primăria să finanțeze achiziția.Transferul către CLP Ecoserv se va face, însă aia peste câteva luni, până atunci trasportul urmând a fi asigurat tot de RAGCL Pașcani.

Doar două curse pe zi ale RAGCL în suburbiile municipiului Pașcani

Oamenii acuză însă faptul că cererile lor nu au fost luate în calcul și că sunt nevoiți să plătească si 40 lei pe o cursă de taxi până în oraș, în loc să dea 3 lei pentru un bilet de autobuz. În plină stare de alertă cauzată de virusul COVID-19, mii de pășcăneni au ajuns să meargă aproape zilnic cu taxiul pentru a ajunge la serviciu.

„Cei care se ocupă cu transportul în comun, se justifică dând vina pe neplata de către Primărie a abonamentelor elevilor, persoanelor ce beneficiază de aceste drepturi, servicii prestate din 2019. Primăria pasează vina asupra RAGCL-ului justificându-se că nu fac ei programul. Am încercat să iau legătura cu primarul Dumitru Pantazi, la fel cu doamna viceprimar Gabriela Nedelcu. Numai că aceștia au fost de negăsit, justificând de fiecare dată că împart măști de protecție, deși mă îndoiesc de acest lucru! Sunt oameni care merg până și pe jos pentru că nu își permit să plătească zilnic taxiul”, a adăugat Codruța Cocoloș, locuitor din Pașcani.

În schimb, Dumitru Pantazi, primarul municipiului Pașcani, nu a răspuns apelurilor telefonice ale redactorilor BZI pentru a comenta situația.

Adauga un comentariu