Eveniment-Social

Revoltător! Sute de părinți din Iași sunt împinși la gesturi extreme pentru a-și înscrie copiii la grădiniță! Unii sunt obligați să se mute în alt loc, alții să facă trafic de influență

Publicat: 31 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Revoltător Sute de părinți din Iași sunt împinși la gesturi extreme pentru a-și înscrie copiii la grădiniță Unii sunt obligați să se mute în alt loc alții să facă trafic de influență
Conform prevederilor transmise de către Ministerul Educației și Cercetării, prin Nota nr. 28269/27.04.2021, în data de 31 mai 2021 începe etapa de înscriere a copiilor la grădiniță pentru anul Școlar 2021-2022. Informații privind programul pentru depunerea dosarelor de înscriere, precum și locurile libere în unitățile cu nivel preșcolar au fost publicate și de Inspectoratul Școlar Județean Iași

Începând de astăzi, 31 mai, și în județul Iași începe o adevărată „bătălie” pentru a prinde un loc la grădiniță! Deja, sute de părinți apelează la metode extreme pentru a-și înscrie copiii. Mulți își schimbă domiciliul pentru a putea participa la proces și a depune dosarul într-o unitate din Municipiul Iași. Cererea este cu mult mai mare decât numărul de locuri disponibile. Totul în condițiile în care o nouă unitate de învățământ preșcolar (în zona urbană a Iașului) de stat nu a mai fost construită de decenii. Informații privind programul pentru depunerea dosarelor de înscriere, precum și locurile libere în unitățile cu nivel preșcolar au fost publicate și de Inspectoratul Școlar Județean

Și în județul Iași (dar mai ales în zona urbană) începe o adevărată „bătălie” pentru a prinde un loc la grădiniță. Astfel, conform prevederilor transmise de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), prin Nota nr. 28269/27.04.2021, în data de 31 mai 2021 începe etapa de înscriere a copiilor la grădiniță pentru anul școlar 2021 – 2022. Informații privind programul pentru depunerea dosarelor de înscriere, precum și locurile libere în unitățile cu nivel preșcolar au fost publicate și de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași. Totul în condițiile în care o nouă unitate de învățământ preșcolar (în zona urbană a Iașului) de stat nu a mai fost construită de decenii.

Programul pentru depunerea dosarelor de înscriere la grădiniță în unitățile din mediul urban și din Dancu, Ciurea, Tomești, Valea Lupului și Miroslava

Astfel, ISJ Iași a anunțat și publicat programul pentru depunerea dosarelor de înscriere în unitățile din mediul urban și din Dancu, Ciurea, Tomești, Valea Lupului și Miroslava. De asemenea, au fost afișate și locurile libere pentru etapa de înscriere, tipizatul cererii de înscriere, dar și toate informațiile suplimentare referitoare la condițiile specifice și conținutul dosarului de înscriere. Acestea se pot obține de la unitatea vizată.

Detalii complete pot fi obținute de aici: http://www.isjiasi.ro/index.php/curriculum-si-inspectie-scolara/invatamant-educatie-timpurie/documente-specifice/233-inscrierea-in-invatamantul-prescolar-2021/1832-informatii-privind-etapa-de-inscriere-la-gradinitazone. De precizat că mulți ieșeni și-au construit case și s-au mutat la bloc în zona metropolitană, dar preferă să-și înscrie copiii la o grădiniță din orașul Iași. În acest context, un important criteriu este să aibă domiciliul în circumscripția unde se află aceasta, să aibă un alt frate, deja, care este la grădiniță în unitatea pe care o preferă și, în final, locul de muncă al părinților în apropiere.

Acum, la nivelul întregului județ sunt (în total) 19.409 preșcolari la grădiniță (grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare). Pentru anul școlar 2021, la nivel de grupa mică sunt propuse 4.915 locuri la nivelul întregului județ și 1.597 în municipiul Iași

La nivelul întregului județ sunt (în total) 19.409 preșcolari la grădiniță (grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare). Pentru anul școlar 2021, la nivel de grupa mică sunt propuse 4.915 locuri la nivelul întregului județ și 1.597 în municipiu Iași. Conform legii, înscrierea în grupele mică, mijlocie sau mare în grădinițele de stat este gratuită și deschisă tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 2- 6 ani, discriminarea după orice fel de criteriu fiind interzisă.

Actele necesare pentru înscrierea la gradiniță sunt:
cererea de înscriere, copie certificat de naștere copil, copie Carte Identitate (CI) părinte/ tutore/ reprezentant legal, fișa medicală, hotărâri judecătorești (dacă este cazul), adeverințe cu veniturile părinților sau alte acte doveditoare ale venitului familial (pentru Grădinițele cu Program Prelungit și săptămânal). La înscriere, părinții completează maximum 3 opțiuni pentru unitățile de învățământ în funcție de preferințe, iar copiii care nu sunt cuprinși într-o grădiniță vor completa o nouă cerere pentru a doua perioadă de înscrieri. Cererea-tip de înscriere în învățământul preșcolar poate fi găsită online pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași sau la unitățile de învățământ autorizate.

Rețeaua grădinițelor de stat din municipiul Iași. Care sunt cele mai solicitate unități de către părinți

Pe de altă parte, din rețeaua grădinițelor de stat din municipiul Iași, mare parte sunt cele mai solicitate unități de către părinți. Astfel, acestea: Grădinița cu Program Normal (GPN) numărul (nr.) 1, strada (str.) Vasile Lupu, nr. 63 Bis, GPN nr. 2, Iași, Str. Ion Creangă, nr. 131, GPN nr. 3, str. Eternitate, nr. 34, nr. 4, Iași, str. George Enescu, nr. 15, GPN nr. 6, Iași, Aleea Rozelor, nr. 52, GPN nr. 7, Iași, GPN nr. 10, Iași, str. Egalitățiii, nr. 29, GPN nr. 11, Iași, Al. Decebal, nr. 25 Bis, GPN nr. 12, Iași, str. Petre Țutea, nr. 4, GPN, nr. 13, Iași.

Urmează: str. Piața Gavril Muzicescu, nr. 18, GPN nr. 15, Iași, str. Păcurari, nr. 127, GPN nr. 16, Iași, Str. Macazului, nr. 16, GPN nr. 17, Iași, Bulevardul Poitiers, nr. 37, GPN nr. 20, Iași, str. Lascăr Catargi, nr. 30, GPN nr. 21, Iași, str. Națională, nr. 64, GPN nr. 22, Iași, Aleea Mușatini, nr. 1, GPN nr. 23, Iași, str. Arcu, nr. 48. GPN, nr. 23, Iași, str. Nicolina, nr. 56.

Lista completă a grădinițelor de stat cu program prelungit din municipiul Iași

Grădinițe cu Program Prelungit (GPP) sunt: nr. 1, Iași, Șoseaua (șos) Nicolina, GPP nr. 2, Iași, str. Libertății, nr. 34, GPP nr. 3., Iași, str. Veneamin Costachi, nr. 1, GPP nr. 4, Iași, str. Sfântul Andrei, GPP nr. 6, Iași, str. Nicoriță, nr. 3, GPP nr. 8, Iași, str. Lascăr Catargi, nr. 36, GPP, nr. 9, Iași, str. Otilia Cazimir, nr. 31, GPP nr. 11, Iași, str. Chișinăului, nr. 3, GPP nr. 10, Iași, str. Gheorghe Asachi, GPP nr. 12, Aleea Nicolina, GPP nr. 13. Iași.

Urmează str. Vasile Lupu, nr. 104A, GPP, nr. 14, Iași, str. Canta, nr. 3, GPP nr. 16, Iași, str. Mușatini, GPP nr. 18, Iași, Aleea Decebal, nr. 10, GPP nr. 20, Iași, str. Stejar, nr. 23, GPP nr. 21, Iași, str. Plăieșilor, nr. 35, GPP nr. 22, Iași, str. Ciric, nr. 25A, GPP nr. 24, Iași, str. Mircea cel Bătrân, GPP nr. 25, Iași, str. Argeș, nr. 5, GPP nr. 26, Iași, str. Calea Chișinăului, GPP nr. 27, Iași, str. Sucidava, nr. 3 și 4, GPP nr. 28, Iași, Calea Galata, nr. 42. GPP nr. 29, Iași, str. Vlădiceni, nr. 66, GPP Cuvioasa Parascheva, Iapi, str. Națională, nr. 45, GPP Sfântul Sava, Iași, str. Sfântul Sava, nr. 9, GPP Ion Creangă, Iași, str. Ion Creangă, nr. 92, GPP Hecuba, Iași, str. Oastei. Grădinițe cu Program Săptămânal (GPS) Moțoc, Iași, str. Tudor Neculai, nr. 50, GPS I.A.S. Bucium, Iași, Calea Chișinăului, nr. 21.

Adauga un comentariu