Secretele istoriei

Revoluţia din ’89 văzută prin ochii unui jurnalist străin

Publicat: 17 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Revoluţia din 89 văzută prin ochii unui jurnalist străin
Revoluţia din '89 văzută prin ochii unui jurnalist străin

Revoluţia din ’89 văzută prin ochii unui jurnalist străin. Acum 30 de ani romanii s-au ridicat împotriva dictaturii lui Nicolae Ceauşescu şi astfel România a portnit spre democraţie.

John Daniszewski, corespondent AP, a fost una din victmele revoluţiei. Jurnalistul a fost împuşcat de trei ori la Timişoara.

Într-un text publicat pe data de 26 decembrie 1989, de pe patul unui spital din Belgrad, acesta relata.

„Revoltă împotriva dictatorului Nicolae Ceauşescu a dat naştere la o rezistenţă acerbă din partea poliţiei sale secrete. România a devenit o ţară în care domnea teamă, suspiciunea şi pedeapsa. Am devenit o victimă a acestui haos”, scria jurnalistul

Revoluţia din ’89 văzută prin ochii unui jurnalist străin

După ce a fost împuşcat de trei ori – o dată în cap şi de două ori în braţul stâng – Daniszewski a reuşit să ajungă la Belgrad.

Acesta nu a uitat să le mulţumească medicilor din Timişoara şi diplomaţilor iugoslavi care l-au ajutat.

„Este greu de descris starea de panică şi paranoia care domnesc în Timişoara. Un centru petrochimic din vestul României cu aproximativ 350.000 de locuitori.

Evenimentele care au dus la căderea lui Ceauşescu au început cu o săptămână înainte de Crăciun.

Totul a pornit de la încercarea de a preveni ca un pastor protestant să fie evacuat şi s-a transformat în demonstraţie împotriva sistemului. Civili neînarmaţi au fost împuşcaţi de temuta Securitate, în piaţa principală.

Occidentalii nu au putut să verifice numărul de decese, dar medicii cu care am stat de vorbă mi-au spus că mai mult de 4.000 de oameni au murit.

După ce au fost ucişi oamenii, cadavrele au fost adunate în camioane şi duse la o groapă comună de la cimitirul oraşului.

Sângele care a curs în acea zi a stârnit o sete de răzbunare populară”, povestea jurnalistul.

Ca răspuns la cele petrecute, locuitorii ţării au răspuns atunci cu o grevă generală. Atunci şi armata s-a declarat împotriva lui Ceauşescu.

Adauga un comentariu