Economic Local

Rezultate financiare de excepție, raportate de SC Antibiotice SA pentru anul 2019! Cel mai mare ritm de creștere al vânzărilor la export din ultimii cinci ani

Publicat: 26 feb. 2020

Pe 26 februarie, compania Antibiotice SA a remis Bursei de Valori București raportul cuprinzând rezultatele economico-financiare preliminare aferente anului 2019. Antibiotice a obținut în anul 2019 venituri din vânzări în valoare de 389,71 milioane lei, cu 7% mai mari în comparație cu valoarea înregistrată în anul 2018.

Profitul înainte de impozitare a înregistrat o valoare de 35,2 milioane lei, situându-se la nivelul celui aferent anului 2018. Acest rezultat exprimă efortul susținut de gestionare a cheltuielilor, în condițiile în care valoarea taxei clawback a crescut cu 15% față de anul anterior ajungând la valoarea de 42,2 milioane lei.
Profitul brut și taxa clawback aferente anului 2019 au fost în valoare de 77,39 milioane lei, cu 8% mai mare decât în 2018 (71,57 milioane lei) ceea ce demonstrează îmbunătățirea activității de management a proceselor.
Profitul din exploatare în valoare de 41,56 milioane lei a fost cu 6% mai mare în comparație cu valoarea înregistrată în anul 2018 ca urmare a bunei gestionări a costurilor de producție.

Cel mai mare ritm de creștere al vânzărilor la export din ultimii cinci ani

În anul 2019, exporturile au reprezentat 40% din cifra de afaceri a companiei, ajungând la 152.1 mil. lei, cu 25% superior nivelului înregistrat în 2018. Această creștere reprezintă cel mai mare ritm din ultimii cinci ani.
Este primul an în care vânzările de produse finite pe piețele internaționale au devansat semnificativ vânzările obținute pentru substanța activă Nistatină.
Astfel, principalul motor de creștere la export l-a reprezentat vânzarea de produse finite care, în teritoriile unde compania Antibiotice are deschise reprezentațe comerciale (Vietnam, Republica Moldova, Ucraina, Serbia), a înregistrat o creștere de peste 65%, comparativ cu cea obținută în 2018, ajungând la valoarea de 44,4 mil. lei.
Piața SUA determină rezultate pozitive pe segmentul produselor finite pentru care Antibiotice deține certificare FDA (Food & Drug Administration). Astfel, la finalul anului 2019, Antibiotice a înregistrat o creștere cu 50% a exporturilor de pulberi sterile injectabile și a pus bazele lansării în anul 2020 a unui nou produs, creând astfel premizele unei dezvoltări solide și pe termen lung pe această piață.

Consolidarea și menținerea poziției de lider la nivel mondial pentru substanța activă Nistatină

Consolidarea poziției de lider mondial pentru substanța activă Nistatină se reflectă în trendul ascendent al vânzărilor pe acest produs din ultimii 5 ani determinând o creștere a numărului de noi parteneri în Europa, America de Sud, America de Nord.
Obiectivul de vânzare propus pentru anul 2019 pentru Nistatină a fost atins în procent de 100%, printr-un management continuu al costurilor, cantităților fabricate și gestionarea parteneriatelor strategice pe principalii clienți.
În vederea extinderii prezenței pe piața internațională, în anul 2019 s-au obținut un număr de cinci noi Autorizații de Punere pe Piață (APP) pentru medicamente marca Antibiotice, ce vor fi comercializate în teritoriile din Asia și Europa.

Vânzările pe piața internă comparabile cu cele din 2018

Pe piața internă Antibiotice a înregistrat un nivel al vânzărilor comparabil cu vânzările înregistrate în anul 2018, atât în farmacii cât și spitale, în valoarea de 335,9 mil lei.
Strategia de dezvoltare a firmei privind portofoliul de produse este orientată preponderent către clase terapeutice cu notorietate și calitate recunoscută de peste 64 de ani, dar și către produse destinate menținerii stării de bine și de sănătate a populației.
Totodată, anul 2019 a însemnat și reluarea fabricației pentru produsul Moldamin®, brand recunoscut din portofoliul companiei de aproape 60 de ani.

Concluzii

– Vânzările pe piața internațională au fost în valoare de 152,1 milioane lei, mai mari cu 25% în comparație cu valoarea înregistrată în anul 2018;
– Este primul an în care vânzările de produse finite pe piețele internaționale au devansat semnificativ vânzările obținute pentru substanța activă Nistatină, înregistrând o creștere cu 65% față de anul anterior;
– Venituri din vânzări mai mari cu 7% raportate la aceeași perioadă a anului 2018;
– Profitul din exploatare în valoare de 41,56 milioane lei mai mare cu 6% în comparație cu valoarea înregistrată în anul 2018;
– Profitul înainte de impozitare a înregistrat valoarea de 35,2 milioane lei, în condițiile în care taxa clawback a ajuns la 42,2 mil.lei;
– Produsul Moldamin® revine în practica medicală într-o formulă nouă și reprezintă medicamentul de primă intenție în infecții în care este necesară asigurarea unor concentrații de antibiotic prelungite.

 loading...

Comentarii
  • Wow…pai cum asa??! Noua, angajatilor, cu fiecare ocazie ni se transmite ca nu sunt bani, ca taxele de punere pe piata sunt mari, ca suntem la limita supravietuirii economice, etc. Muncim ca iobagii pe mosia dlui Nane cu salarii de mizerie, cu sefi prea preocupati de pozitia proprie si sa-l pupe-n fund pe dom’ director! De reprezentare sindicala nici nu poate fi vorba! Am vazut rame si viermi care aveau coloana mult mai solida decat imitatiile nereusite de lideri sindicali din intreprindere! Dar asta e…ne meritam soarta! Fiti fara grija, domnule director si bucurati-va de realizari ca si cum ar fi exclusiv meritul dvs si al clicii de care v-ati inconjurat! Noi, cei care ne rupem la propriu spinarea nu contam si oricum nu suntem in stare sa ne cerem drepturile! Va intrebati oare de ce noii angajati „rup usa” doar dupa 2-3 luni? Aaaa… desigur, tineret superficial cu pretentii salariale mari, criza fortei de munca, bla, bla…!

  • Suna bine, dar desigur ma intreb daca si angajatii au primit macar o marire salariala de 10-15%, sa compenseze inflatia, avand in vedere cresterea salariului minim la 2350 de lei. Daca nu, aceste cifre nu se vor mai mentine mult. E bine ca este profit, dar vad tot timpul hale in paragina, ceea ce denota ca se mai pot face investitii si in infrastructura.

  • Sună frumos, impresionante cifre dar nouă angajatilor in afara de cuvinte frumoase si bine arenjate nu ne oferiti. Pacat ca la banca cand plătim rata nu acceptă cuvintele oferite de sefii nostri ( pupuincuristi )
    La fel si cu sindicatul- o adunatura de viermi care au doar interese proprii.
    Dar pe premiza ca sunt la poarta 100 , noi ceilalți va vom lasa sa i aduceti.

  • Angajatii sunt niste slugi in fata lor, care trebuie sa munceasca mult si bine si sa gandeasca ca banii nu aduc ferirea pentru ei !!! Banii aduc ferirea numai sefilor !!!

Adauga un comentariu