Ieșencele au înlocuit rochiile de lux pentru petrecerea din noaptea dintre ani cu pijamalele șic, personalizate. Dacă în anii precedenți clientele obișnuiau să cheltuie sume importante pentru ținuta purtată la petrecerea de Revelion, acum pandemia de COVID-19 a schimbat tendințele în materie de modă. Astfel, must-have-ul sezonului de iarnă din acest an sunt pijamalele personalizate sau hainele comode purtate chiar și în noaptea de Revelion
În atelierele de croitorie din Iași se lucrează la foc continuu pentru ca ieșencele care vor pijamale personalizate să primească comenzile la timp. Anul acesta clientele cheltuie sute de lei pentru un set cu haine comode, de purtat în casă, chiar și în noaptea de Revelion, când erau obișnuite să îmbrace ținute extravagante pentru care cheltuiau sume importante. Potrivit Lucianei Uglea, unul din designerii din Iași, comenzile pentru pijamale au venit cu o lună înainte de sărbători. În anul 2020, din cauza pandemiei, s-a adaptat cererii clientelor.
Pijamalele personalizate sunt must-have-ul din acest sezon, ieșencele înlocuind rochiile de Revelion cu hainele comode
Ieșencele vor acum pijamale sau seturi cu haine comode, din materiale de calitate. Luciana Uglea lucrează în această perioadă, împreună cu cele două croitorese, la o colecție personalizată de pijamale.
„Am scos colecția de pijamale, de stat în casă, din catifea. Asta lucrăm până la Crăciun. E o cerere mare de produse de stat acasă, dar mai altfel. Acum, clientele vor haine comode, să se simtă relaxate. E o mică colecție, fac maximum 10-20 de produse pe colecție. Prima serie deja s-a vândut, acum croim a doua serie, cu pijamale care sunt personalizate, pe mărimea clientelor, accesorizate, cu bandă din satin, cordon și maiou”, spune Luciana Uglea.
Cererea pentru confecționarea hainelor comode a crescut în această perioadă, în Iași
Dacă în anul 2019 ieșencele voiau rochii de sute sau mii de euro pentru Revelion, acum tendința e alta, potrivit specialiștilor din atelierele de croitorie.
„Rochii facem foarte puține, atât pentru doamne, cât și pentru domnișoare. Cererea e mai redusă acum pentru aceste produse. De exemplu, rochia aceasta cu aplicații hand-made am făcut-o în câteva zile și e pentru o clientă fidelă care participă la un eveniment restrâns. În ultima perioadă, pentru că am făcut în serie pijamalele, am reușit în câteva ore să terminăm o comandă, deci timpul este mai redus comparativ cu o cel alocat pentru crearea unei rochii”, spune Luciana Uglea.
Pijamalele din catifea sunt în anul 2020 la mare cerere, sute de produse fiind create în atelierele din Iași
Ideea tinerei antreprenoare pentru crearea pijamalelor personalizate i-a venit după ce a primit solicitări din partea clientelor.
„Îmi fac stocuri cu materiale care îmi plac. Eu deja când merg în magazin să fac cumpărături pentru cele necesare comenzilor mai văd tot felul de materiale și atunci îmi dau seama că un material e bun pentru asta, îmi place, ar ieși ceva frumos din el. Acum o lună de zile am făcut niște halate pentru un spital, tot din catifea, și atunci am văzut și catifeaua neagră și am zis că gata, trebuie să facem pijamale și din catifea neagră”, mai spune Luciana.
Luciana Uglea: „Partea cu accesoriile e cea mai dificilă pentru că durează mai mult aplicarea manuală”
Acesta explică pașii pe care îi parcurge pentru a crea produsul finit.
„E relativ simplu. Pentru că dacă visez ceva noaptea, imediat transpun în produse, îmi vin idei rapid. După ce iau materialul, de obicei din Iași sau București, de la firme specializate, pun șablonul, tai materialul, îl dau doamnelor la croit, adaug accesoriile. Dacă e vorba despre o rochie, chem la probă de mai multe ori clienta și discutăm detaliile. Partea cu accesoriile e cea mai dificilă pentru că durează mai mult aplicarea manuală. Cea mai complicată rochie creată de noi a fost una de mireasă, la care am lucrat două săptămâni, pentru că era dantelă, era dintr-un material cu care se lucrează mai greu, fiind mai sensibil”, explică Luciana Uglea.
În atelierele de croitorie angajații creează haine comode pentru ieșencele care vor petrece sărbătorile acasă
Tânăra antreprenoare care a înființat atelierul în anul 2012 susține că deși au fost afectate financiar unele afaceri din domeniul textil, din cauza pandemiei, ea a reușit să se adapteze și astfel nu a înregistrat pierderi majore.
„Aș putea spune că suntem cam la fel cu anul trecut. Noi suntem un atelier mic, facem totul pe comandă. Dar am încercat să ne adaptăm cererilor, de aceea am reușit să supraviețuim în această perioadă. Important e că încă avem clienți care ne caută”, susține antreprenoarea din Iași.
În județul Iași sunt înregistrate peste 300 de mici ateliere de croitorie, o parte dintre acestea fiind înființate cu ajutorul fondurilor de la stat.