Actualitate

România, între decizii politice și sărăcie lucie. Sume colosale VS mărunțiș. Cum sunt împărțiți banii între regiuni și județe

Publicat: 13 mai 2021

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în valoare de circa 30 miliarde de euro este alocat de Bruxelles României. Acești bani ar trebui distribuiți în primul rând pentru a susține dezvoltarea întregii Românii, însă, se pare că anumite județe sunt privilegiate. Conform declarațiilor Liderului Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin se pare că județul Cluj va primi aproximativ trei miliarde de euro în timp ce întreaga regiune a Moldovei doar 2.3 miliarde.

Deși în campanii a fost susținută ideea dezvoltării unei „Românii normale”, aleșii alocă sume substanțiale doar anumitor zone care deja au atins un nivel de dezvoltare remarcabil. Probabil guvernanții au uitat că România este împărțită în 41 de județe și că fiecare în parte trebuie să beneficieze de suport pentru a ajunge la standarde europene. Este un lucru cunoscut că Moldova, în comparație cu alte regiuni, se confruntă cu reale probleme atât din punct de vedere economic cât și al infrastructurii.

Conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă o sumă considerabilă va fi alocată în Cluj pentru construirea unui metrou. Totuși, în nenumărate localități din țară nu există asfalt, apă, curent electric etc. Deși guvernanții ar trebui să pună în balanță orice decizie pentru a fi în interesul cetățenilor, se pare că la baza acestora stau doar influențele politice.

Toți politicienii din județele din Moldova ar trebui să fie atenți deoarece distribuirea acestor bani dezavantajează semnificativ zona Moldovei. Planurile cel mai probabil sunt pregătite de mult timp pentru ca Ardealul să beneficieze de sume mai mari. Acestea ar trebui totuși distribuite în fucție de nevoile și de numărul populației din fiecare zonă.

Comentarii
Adauga un comentariu