România continuă să piardă miliarde de euro anual sub ochii unui guvern paralizat de propria lașitate sau, mai grav, complice cu cei care o jefuiesc. Este vorba despre marile corporații multinaționale, care își rulează afacerile în România, încasează profituri uriașe, dar nu plătesc corect impozite. De ani de zile se vorbește despre impozitarea pe cifra de afaceri, dar nu s-a făcut nimic. De ce? Pentru că interesele sunt prea mari, iar curajul, prea mic.
Florin Cîțu a vorbit recent despre faptul că în aceste momente există o mare campanie de manipulare începută de antreprenorii cu legături la BNR care să îi pregătească pe oameni de creșterea TVA-ului pentru că așa ar fi bine. Fostul prim-ministru explică foarte clar că dacă acest lucru se întâmplă, România intră în recesiune. Multinaționalele care nu plătesc corect taxe ar trebui să plece din România.
Multinaționalele continuă să externalizeze profituri prin paradisuri fiscale
Au vorbit de zece ori, au promis, au mimat consultări, dar rezultatul e același: zero măsuri, zero voință. Multinaționalele continuă să externalizeze profituri prin paradisuri fiscale sau „optimizări” contabile, în timp ce românul simplu plătește TVA de 19%, taxe pe salariu care în România este aproape cel mai mare din Europa, accize și orice altă găselniță inventată de stat. Și atunci apare întrebarea firească: sunt hoți sau sunt proști, se întreabă unii.
Dar adevărul este clar: impozitarea afacerilor acolo unde se realizează venitul este o sursă legitimă și esențială pentru bugetul României. Dacă această măsură ar fi fost aplicată cu consecvență și curaj, România ar fi avut resurse solide pentru a-și finanța serviciile publice, fără să mai pună presiune pe cetățeni sau pe IMM-uri. Abia apoi să discutăm despre cheltuielile cu cei peste 100.000 de funcționari publici inutili din administrație, care consumă bugetul fără să aducă vreun plus de eficiență.
Și să nu uităm un alt capitol ascuns cu grijă sub preș: cheltuielile aberante cu armamentul în ultimii patru ani, în plină perioadă de instabilitate economică. Se cumpără arme cu miliarde de euro, dar nimeni nu vede cu adevărat unde merg acești bani. Armament care s-ar părea că e luat doar ca să plătim posturile la unii sau la alții. România nu e în război și nu vrem război. Vrem spitale, școli, infrastructură. Vrem pace. Dar în loc de asta, s-a umplut țara de contracte netransparente cu firme „prietene” ale sistemului, iar achizițiile de armament seamănă tot mai mult cu o schemă prin care se plătesc „posturi” și influență, nu siguranța națională.
Multinaționalele care nu plătesc corect să plece din România
Și în timp ce românii sunt taxați până la sufocare, marile firme străine își permit să facă evaziune fiscală legalizată. Poate ar fi timpul ca Franța, sau alte state care și-au adus marile lanțuri și afaceri în România să își practice „optimizările” fiscale – în realitate evaziunea fiscală- la ei acasă, nu în estul Europei. Dacă nu le convine o fiscalitate corectă aici, atunci să plece. Să ne lase în pace.
Căci iată, în locul Burkina Faso – țară de pe lista celor mai jefuite economic de către corporații – a intrat România. Da, România e noul Burkina Faso al Franței, acceptând în continuare să fie vaca de muls a conglomeratelor internaționale, în timp ce politicienii locali închid ochii și mimează suveranismul în discursuri ieftine.
Este timpul ca statul român să se trezească. Să taie în propria administrație, să reducă cheltuielile inutile și să impoziteze multinaționalele pe cifra de afaceri, nu pe profituri fantomatice. Altfel, vom continua să muncim pe brânci, doar pentru ca alții să ne fure sub acoperirea legii. Așa cum a spus și Florin Cîțu, un TVA la 24% înseamnă, pentru România, recesiune!
Și cănd a fost păăărțu meeeeu prim părț ce mare rahat mimune a făcut din mament ce propaghează pentru alți –sou o fi luat vre-o doză de fricire–cum obișnuia so facă cu țigănete bețiv korbanist pe la palaul victoria–-
Domnule Florin Citu de ce nu ați luat aceste măsuri cat ați fost Premierul României?
De acord cu dvs.
Dar as mai adauga ceva : rata de absorbtie a fondurilor europene in exercitiul 2021-2027 este de 11,54%. Am absorbit 2,54 mld euro in 4 ani, dar in fiecare an platim circa 1,6 mld euro la bugetul CE. Suntem deci contribuitor net. Dam, nu primim. Si ne imprumutam, si ne vaicarim.
Cătu a îndatorat România cel mai mult , și vine acum să de-a lecții ! Face orice să mai primească și el un ciolan !