Prima pagină » Actualitate » România trece oficial la ora de vară. Când vor fi date înainte cu o oră ceasurile
România trece oficial la ora de vară. Când vor fi date înainte cu o oră ceasurile

România trece oficial la ora de vară. Când vor fi date înainte cu o oră ceasurile

25 mart. 2025, 12:17,
Redacția BZI în Actualitate

În noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie 2025, România va face trecerea oficială la ora de vară, conform reglementărilor stabilite de Ordonanța de Urgență nr. 20/1997. Începând de la ora 3:00 dimineața, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, devenind 4:00, iar ziua de duminică va fi, astfel, cu o oră mai scurtă, având doar 23 de ore.

Această modificare este parte a sistemului internațional „Daylight Saving Time” (DST), care urmărește să maximizeze utilizarea luminii naturale pe parcursul zilei, permițând economii de energie.

Trecerea la ora de vară se face pe 30 martie 2025

Deși trecerea la ora de vară aduce câteva beneficii, aceasta nu este lipsită de dezavantaje pentru organismul uman. Prin prelungirea luminii naturale seara, se economisește energie electrică și se reduce riscul de depresie sezonieră, având un impact pozitiv asupra sănătății psihice. De asemenea, se încurajează activitățile în aer liber, iar studiile arată că zilele mai lungi pot contribui la creșterea productivității și la scăderea accidentelor rutiere sau a criminalității, datorită vizibilității sporite pe drumuri.

Pe de altă parte, schimbarea orei poate afecta negativ rutina de somn a multora, având un impact imediat asupra concentrației și stării generale de bine. Medicii recomandă ajustarea treptată a orei de culcare cu câteva zile înainte de schimbare, pentru a reduce efectele asupra organismului și pentru a facilita adaptarea la noul program.

În România, schimbarea orei este reglementată de Ordonanța de Urgență nr. 20/1997, care stabilește că ora oficială de vară este cu o oră înaintea orei standard, aplicându-se de la ultima duminică din martie până la ultima duminică din octombrie. Adoptarea acestui sistem a avut ca scop alinierea României la standardele Uniunii Europene și facilitarea coordonării activităților transfrontaliere, având în vedere că multe țări europene aplică aceleași reglementări.

România continuă să aplice sistemul internațional DST

Deși trecerea la ora de vară face parte dintr-un sistem global, aceasta nu a scăpat de controverse. La nivel european, Parlamentul European a recomandat renunțarea la schimbarea orei, lăsând la latitudinea fiecărui stat membru decizia de a adopta permanent ora de vară sau ora standard. Până în prezent, discuțiile nu au dus la o decizie finală, iar România continuă să aplice sistemul actual, cu toate că există o dezbatere continuă pe tema eficienței și necesității acestuia.

Astfel, în noaptea de 29 spre 30 martie 2025, românii vor trebui să își seteze ceasurile pentru a se adapta schimbării orei. Deși acest proces poate părea banal, el are efecte semnificative asupra ritmului zilnic, iar efectele asupra sănătății și productivității pot fi resimțite imediat.

“Trecerea la ora de vară poate fi mai dificilă decât trecerea la ora de iarnă, deoarece apare privarea de somn de o oră, iar asta poate cauza oboseală, dificultăți de concentrare și dificultăți în a ne trezi dimineața pentru a începe programul obișnuit. În cazul în care vă este dificil să vă adaptați la schimbarea de oră, încercați să mergeți la culcare cu câte 10 minute mai devreme, progresiv, în săptămâna de dinaintea schimbării de oră și, de asemenea, încercați să aveți un somn cât mai sănătos, respectând regulile de igienă și rutină. De asemenea, recomand să schimbați ora ceasurilor pe care le folosiți (cele care nu se ajustează automat), în seara de dinaintea apariției acestei schimbari de oră”, a declarat Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, atestat în somnologie.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vestea momentului despre Klaus Schwab. Este investigat! Nu mai e șef la Forumul Economic Mondial
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Creatura letală, de dimensiuni neobișnuite, a ajuns în mijlocul oamenilor și a produs panică. VIDEO
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`