Sanatate

Roșii: calorii, beneficii, valori nutritive

Publicat: 06 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Roșia este între primele 10 fructe din lume la consum, chiar mai mult decât bananele, spre exemplu. Numărul mic de calorii conținut de roșii fac ca acestea să fie consumate în multe feluri de mâncare, fie proaspete, preparate ca sos, scoase din conservă sau puse în supă.

Roșiile conțin multă apă, au niveluri ridicate de vitamine A, B, C și E și sunt bogate în magneziu, fier, calciu și fosfor.

Culoarea roșie a fructului este datorată substanțelor fitochimice denumite carotenoide. Datorită acestora, culoarea roșiilor variază de la galben la roșu. Aceste substanțe sunt benefice pentru întărirea sistemului imunitar. Nivelul cel mai mare de carotenoide se găsește în ketchup și piure de roșii. Pentru ca organismul să absoarbă optim și să se folosească de licopen, roșiile ar trebui gătite înainte de servire.

Aroma roșiilor este dat în mare măsură de soi. Datorită acestuia diferă și conținutul de zahăr și de acid. Modul în care sunt preparate roșiile determinp, de asemenea, gustul roșiilor, la fel ca și temperatura la care sunt mâncate.

Câte calorii au roșiile

Numărul de calorii ale roșiilor variază în funcție de greutatea unei roșii, dar și de modul în care este consumată, crudă sau gătită.

O roșie mică, de aproximativ 80 g, are 16 calorii, în timp ce o roșie medie, de aproximativ 120 g, are 22 de calorii. O roșie mare, ce poate ajunge la 200 g, are 34 de calorii. O roșie lunguiață, ce are aproximativ 60 g, are 10 calorii. O roșie cherry medie, ce are aproximativ 15 g, are doar 5 calorii.

O felie subțire de roșie, care are aproximativ 15 g, conține cel mult 3-4 calorii, iar o felie groasă de roșie, ce cântărește aproximativ 26 g, n uare mai mult de 5 calorii.

Pulpa de roșii, calculată la 100 de grame, nu are mai mult de 32 de calorii.

Câte calorii conține sucul, sosul și ketchup-ul de roșii?

Una dintre cele mai întâlnite băuturi ce se poate obține din roșii este sucul de roșii. Acesta poate fi preparat atât în casă, cât și industrial și poate fi consumat de sine stătător fie în combinație cu unele băuturi alcoolice.

Sucul de roșii la cutie, de 170g, are 31 de calorii, în timp ce o cană de suc de roșii, de aproximativ 200g, nu depășeșete 35 de calorii.

În baruri, sucul de roșii poate fi servit la shot (30 ml) și are 25 de calorii și pint (120 ml) – 50 de calorii.

În ceea ce privește sosul de roșii, o cană de aproximativ 200 ml nu are mai mult de 68 de calorii, în timp ce 10 ml de sos de roșii conțin doar 3 calorii.

Referitor la ketch-up, numărul de calorii variază de la un producător la altul în funcție de cantitatea de zahăr adăugată. Valorile medii ale unei linguri de ketchup are aproximativ 20 de calorii, la fel ca și o lingură de ketch-up organic. Calculat la gram, nu există diferență între tipurile de ketch-up, valaorea fiind de aproximativ 3 calorii. Dacă vorbim de ketch-up-ul iute, valorile sunt la fel.

Câte calorii are supa de roșii

În ceea ce privește supa de roșii, ce poate fi achiziționată de la orice supermarket, făcută în casă sau cumpărată de la restaurant, numărul de calorii nu este foarte diferit.

O cutie de supă de roșii, de aproximativ 250 g, are cel mult 150 de calorii, în timp ce o cutie de supă de roșii condensată, de aproximativ 300 g, are puțin peste 180 de calorii. În cazul în care vorbim despre supa de roșii făcută în casă, numărul caloriilor ar putea fi mai mare.

În ceea ce privește supa de orșii luată din comerț, este posibil ca numărul de calorii să difere de la un producător la altul și să conțină și alte ingrediente în afară de roșii.

Adauga un comentariu