Titlurile zilei

Rudolf Țehaniuc este elevul care a salvat de la moarte un profesor. I-a făcut masaj cardiac și respirație gură la gură până când au venit medicii. „I s-a făcut brusc rău și imediat am acționat”

Publicat: 17 feb. 2023
_____ Vizualizări 18 Comentarii
Rudolf Țehaniuc este elevul care a salvat de la moarte un profesor. I-a făcut masaj cardiac și respirație gură la gură până când au venit medicii. I s-a făcut brusc rău și imediat am acționat
Povestea salvatorului de la Colegiul Economic Administrativ: „Am început să-i fac masaj cardiac”

Rudolf Țehaniuc, alături de colegii și profesorii de la Colegiul Economic Administrativ din Iaşi, a salvat viaţa unui invitat, în vârstă de 50 de ani, care a venit de la București să le vorbească tinerilor, la o oră de dirigenție, despre starea de bine la şcoală. Reporterii au reușit să discute cu tânărul care a fost creierul întregii operațiuni de salvare până la sosirea cadrelor medicale din școală și SMURD

Alexandru, un formator ce a venit la Iași în cadrul unui proiect național desfășurat cu elevi, părinți și profesori, se afla în una din sălile instituției de învățământ, susținând o lecție de dirigenție, când, după cinci-zece minute de la începutul prezentării, s-a oprit, a părut că i se face rău, a pus mâna pe catedră şi le-a spus celor din sală: „Vă rog frumos să mă scuzaţi”, după care a căzut. Inițial, elevii au crezut că totul face parte dintr-un joc de rol, acesta întrebându-i anterior ce ar vrea să facă la școală, spunându-le că „din greșeli înveți cel mai bine”. Cu toate acestea, s-au mobilizat uimitor de bine.

„Toate intervențiile au funcționat perfect, nu ne-am așteptat la așa ceva. Rudolf Țehaniuc a intervenit decisiv în prima parte, un copil a mers la cabinet, iar altul a sunat la 112, apoi au intervenit personalul medical și un echipaj SMURD extrem de prompt, l-au stabilizat și l-au însoțit la UPU”, a declarat Adriana Martiniuc, directorul adjunct al Colegiului Economic Administrativ Iași.

La o zi de la incident, fiul profesorului care a suferit un infarct a venit la Iași pentru a se interesa de starea tatălui, dar și pentru a mulțumi colegiului, în special lui Matei.

„Evoluția putea fi una nefavorabilă dacă profesorii nu făceau ceea ce au făcut – corect şi rapid. Aceasta este atitudinea corectă a oricărui om. UPU-SMURD şi disciplina Medicină de urgenţă a UMF a continuat, în lunile ianuarie – februarie ale acestui an, cursurile de resuscitare în şcoli şi colegii din Iaşi”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Povestea salvatorului de la Colegiul Economic Administrativ: „Am început să-i fac masaj cardiac”

Cursurile de prim ajutor de la Colegiul Economic Administrativ din Iaşi, și nu numai, au făcut ca Rudolf Țehaniuc, un elev de 16 ani, alături de alți doi colegi, profesori, dar și de personalul medical de la liceu, să salveze o viață. Adolescentul a intervenit în mod surprinzător, fiind ajutat de ceilalți ce erau prezenți la lecție.

„După ce am văzut că dă să cadă pe spate, mi-am dat seama că e pe bune. I s-a făcut brusc rău și imediat am acționat, mi-am dat seama că eu sunt cel mai apt să ajut. Când a căzut s-a lovit cu spatele de masă, am verificat dacă respiră, dacă mai are puls, respirația deja era precară, așa că am început să-i fac masaj cardiac. Am apucat să-i fac cam 10 apăsări pe piept, de vreo 2-3 ori respirație gură la gură și starea s-a îmbunătățit. Și după ce au venit medicii am rămas să ajut, am ținut capul ridicat pentru că așa se face.

Vreau să spun că fiecare a avut rolul lui, au mai fost elevi care au desfăcut cureaua, cămașa, dar colega mea Miruna a mers în școală să anunțe, iar Călin, un alt coleg, a sunat la ambulanță. Pe lângă ce am învățat la școală, eu am fost, de-a lungul timpului, coordonatorul unei activități de voluntariat. Acum ceva timp, mi-am salvat și un prieten de la înec, am avut încredere în mine, sunt obișnuit cu astfel de întâmplări. După ce am ajuns acasă am dormit foarte mult, eram extenuat”, a declarat Rudolf Țehaniuc.

Carieră în lumea medical

După ce va termina studiile liceale, băiatul visează la o carieră în domeniul medical, părinții săi lucrând în spital.

„Mama e asistent medical, tata, la fel, lucrează în spital. Aș vrea să fac ori o postliceală, ori o facultate în domeniu, cumva sunt familiar cu astfel de lucruri, m-au felicitat și ei. Am note destul de bune, voi vedea. Într-adevăr, mi-a mulțumit și mie băiatul domnului Alexandru, e un sentiment plăcut”, a adăugat Rudolf Țehaniuc.

Menționăm că, în luna decembrie a anului 2022, elevii și profesorii diriginți de la Colegiul Economic Administrativ au participat la primele cursuri de educaţie pentru sănătate, în cadrul cărora au învăţat cum să evalueze corect un eveniment medical şi să aplice corespunzător măsurile pentru acordarea primului ajutor.

„Ar fi indicat ca programele de prim ajutor să se desfășoare în toate unitățile școlare, astfel încât elevii și profesorii să stăpânească tehnicile de intervenție”, a menționat Adriana Martiniuc, directorul adjunct al Colegiului Economic Administrativ Iași.

Comentarii
  • Felicitări,scumpul nostru nepotel! Ai făcut cel mai important lucru din viața unui om,ai redat viața prin curajul tău și cu ajutorul lui Dumnezeu. Te iubește,matușica!

  • bravo copile, bravo ….trebuie si este necesar curs de prim ajutor de la inceputurile scolii , de la clasa o , conteaza mult ca acei copii sa stie macar unde sa sune iar cei mai mari sa stie sa aplice o manevra de prin ajutor. ar trebui initiata o petitie pentru cursuri de prim ajutor in SCOALA!!!

  • Felicitari pentru ca ai salvat viata unui om! Fara tine el nu ar mai fi fost azi mai ales ca in ultima vreme sunt tot mai mult cazuri de persoane care cad, dintr-odata, din picioare. Tu ai fost ingerul lui pazitor. Poate ca asta e menirea ta sa salvezi oamenii……succes pe viitor.

  • Bravo băiatule!
    Ai salvat o viață de om!
    Să de-a Domnul sa ajungi cadru medical,așa cum îți dorești!
    Spor la învățătură și multă sănătate!

  • Anaf si Diicot sa mergeti la Fabrica de copii Elena Doamna ! Sa vedeti acolo cum se duc banii pt safa de sindicat Luminita si Manajer Martinescu . Sa vedeti cum sunt amenintati angajatii daca vor sa spuna adevarul din spital .

  • multumiri tuturor pentru comentarile frumoase! fiul meu a pus mereu ca ignoranta nu te va duce nicaieri si ca prefera sa se axese in viata pe lucrurile cu adevarat importante.Nu este un elev de 10 ci unul de 8-9 pentru ca a decis sa duca o viata bazata pe cunostinte cu adevarat importante , suntem toti mandrii de el si sper sa fie o lectie pentru toti oamenii ca nu trebuie sa fi cineva calificat ca sa poti salva o viata . ❤

  • Multumiri tuturor pentru comentarile frumoase! fiul meu a pus mereu ca ignoranta nu te va duce nicaieri si ca prefera sa se axese in viata pe lucrurile cu adevarat importante.Nu este un elev de 10 ci unul de 8-9 pentru ca a decis sa duca o viata bazata pe cunostinte cu adevarat importante , suntem toti mandrii de el si sper sa fie o lectie pentru toti oamenii ca nu trebuie sa fi cineva calificat ca sa poti salva o viata .

  • Felicitări băieți, ați salvat o viață.
    Să fiți iubiți și să aveți o viață bună.
    Însănătoșire grabnică Domnului Profesor ❤❤.

Adauga un comentariu