Travis Gienger a câștigat cea de-a 51-a ediție a Competiției Mondiale de Cântărire a Dovlecilor Safeway pentru al doilea an consecutiv și a patra oară în total, desfășurată în Half Moon Bay, California, SUA. Câștigătorul marelui premiu de anul acesta, numit Rudy, a cântărit 1.121 de kilograme. Este de două ori mai greu decât un tigru, aproape de greutatea unui rinocer alb, asemănător greutăţii unei mașini și „suficient pentru a aroma 74.794 de latte cu condimente de dovleac”, conform publicaţiei Popular Science.
Travis Gienger va primi o sumă de nouă dolari pe kilogram, un inel de campion pentru cultivatori de dovleci, o jachetă de campion și o cazare de două nopți la Ritz-Carlton din Half Moon Bay, California, unde competiția se desfășoară în fiecare an în octombrie.
De câte ori Travis Gienger a participat la Competiția Mondială de Cântărire a Dovlecilor
Nu a fost prima dată când Gienger a participat la o astfel de competiţie. Profesorul de horticultură din Minnesota, a avut o intrare record în 2023, cu un dovleac care a cântărit 1.243 de kilograme și a fost înregistrat în Cartea Recordurilor Guinness.
De asemenea, Gienger deține și recordul mondial pentru cel mai mare jack-o-lantern (n.r. un dovleac sculptat manual, adoperat ca decorație în mod tradițional în țările anglo-saxone în timpul Halloween-ului.) ca circumferință. A câștigat acest prestigios premiu în octombrie 2022 pentru un dovleac sculptat să arate ca un vultur, având o circumferință de 242 de inci.
„Nu credeam că voi avea ceva până în iunie”, a declarat Gienger după încheierea competiției. „Dacă ai fi discutat cu mine în iunie, ți-aș fi spus că vremea noastră este mult prea umedă, mult prea rece.”
Festivalul anual de Artă și Dovleci din Half Moon Bay atrage mii de vizitatori în fiecare an pentru multiple activități cu tematică de dovleac. Orașul de coastă este cunoscut pentru plantațiile mari de dovleci.
Cultivarea dovlecilor uriași, cum sunt aceștia, a început să câștige popularitate în anii 1970, dar nu a fost până în 1996 când primul dovleac de 1.000 de kilograme a apărut pe scena cultivării dovlecilor.
Cultivatorii folosesc semințe speciale care sunt schimbate anual pentru a crea dovleci uriași
În general, sezonul de creștere al unui dovleac poate dura mai mult de 100 de zile, oferindu-le mai mult timp decât altor culturi pentru a ajunge la aceste proporții. Coaja groasă și lemnoasă protejează dovlecii mai bine decât alte legume care au o concentrație mai mare de apă. Majoritatea dovlecilor care au doborât astfel de recorduri sunt Dill’s Atlantic Giants. Aceştia au fost încrucişaţi pentru a produce descendenți din ce în ce mai mari.
Când nu aromează latte-urile sau sunt sculptați, dovlecii sunt o hrană sănătoasă de consumat. Aceștia sunt plini de nutrienți care susțin sistemul imunitar, sunt buni pentru inimă, iar versatilitatea lor îi face ușor de integrat în diferite tipuri de preparate.