Stiri si curiozitati

Rugăciune pentru cei adormiți fără lumânare. De ce pomenim numele celui trecut în lumea drepților

Publicat: 05 mart. 2021
femeie care se roagă
Prin pomenire sufletele celor adormiți rămân nemuritoare

Pentru oricine, moartea unei persoane apropiate ne afectează pe fiecare dintre noi. În asemenea moment sfâșietoare, putem doar să ne rugăm pentru mântuirea sufletului acestuia și pentru a-i fi iertate păcatele, mai ales dacă persoana respectivă a murit fără lumânare.

Obiceiurile spun că atunci când un om este pe moarte, trebuie să fie cineva alături de el să îi aprindă o lumânare pentru ca persoană trecută în neființă să aibă lumină pe lumea cealaltă.

Rugăciune pentru cei adormiți fără lumânare: Lumina, calea spre nemurire

Lumânările pe care le aprindem la mormânt se spune că sunt pentru a lumina calea celui adormit către nemurire, iar trupul său va învia la cea de a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos.

Să ne rugăm pentru cei trecuți în neființă este o dovadă de credință, bazată pe faptul că în scrierile sfinte este pomenit faptul că sufletul omului este nemuritor și asta se realizează prin rugăciunea pentru cei adormiţi.

Doar prin rugăciune și pomenirea celor adormiți putem păstra vie amintera lor și putem păstra legătura cu sufletele lor.

Preoții spun că prin rugăciune și prin pomenire sufletele celor adormiți rămân nemuritoare și ştiu ce facem pentru ei şi că îi pomenim.

Tocmai de aceea, persoanele apropiate celui adormit trebuie să-i pomenească prin ruguăciune și prin pomenire.

Lumânările, lumina pentru cei pomeniți

Lumânările pe care noi le aprindem pentru cei adormiți reprezintă lumina veșnică. Textul Sfintei Scripturi vorbește despre Mântuitorul Iisus Hristos ca fiind „lumina lumii”.

La înmormântare, celui căruia i se pregătește trecerea în lumea de dincolo i se pune o lumânare în mână, apoi la capul lui se aprind mai multe lumânări în sfeșnic. Prescura și pomelnicul, coliva sau colacul sunt dăruite pentru sufletul său și toate se împart cu lumânări aprinse.

Lumânările aprinse și împărțite pentru și în numele celui adormit sunt simbolul rugăciunii noastre pentru sufletul celui trecut la cele drepte.

Se spune că din punct de vedere simbolistic, aprinderea și împărțirea lumânărilor în și pentru cei adormiți reprezintă întruchiparea fizică a rugăciunii noastre pentru sufletul celui adormit întru viața cea veșnică.

Rugăciuni pentru mânturiea celor adormiți

Atunci când rostești o rugăciune pentru o persoană trecută în neființă trebuie specificat numele persoanei decedate.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Că Tu ești învierea și odihna adormi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin“, este una ditnre rugăciunile ce pot fi spuse pentru cei adormiți fără lumânare.

 

 

Adauga un comentariu