Sanatate

Ruptură musculară. Cum afectează incidentul calitatea vieții pacientului

Publicat: 12 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ruptură musculară. Cum afectează incidentul calitatea vieții pacientului
Din cauza aportului masiv de sânge, majoritatea leziunilor musculare sunt însoțite de un hematom

O ruptură musculară este o întrerupere a integrității unui mușchi de origine traumatică. Acest grup de leziuni presupune faptul că integritatea anatomică a musculaturii scheletice este compromisă. Afecțiunea se caracterizează prin pierderea funcției unei părți a sistemului musculo-scheletic și afectează negativ calitatea vieții pacientului.

Rupturile apar ca răspuns la o creștere a tracțiunii într-o anumită zonă. În cele mai multe cazuri, este rănit abdomenul mușchiului sau locul în care mușchiul întâlnește tendonul. Mai rar, sunt lezate tendoanele care leagă mușchiul de os. Mușchiul se rupe apoi de la punctul său de atașare. Elasticitatea pielii este mult mai mare decât cea a mușchilor, astfel încât rupturile musculare sunt de obicei o leziune închisă. Singurele excepții sunt rănile prin înjunghiere și tăietură provocate de un obiect ascuțit. Adesea, pacienții nu caută ajutor la timp, ceea ce face dificilă diagnosticarea și tratarea acestor leziuni.

femeie care se tine de picior din cauza durerii
Structura musculară poate fi deteriorată din cauza unui impact extern

Ruptura musculară. Cum se face simțită durerea în timpul acestei leziuni

De obicei după o ruptură musculară există o durere ascuțită în zona în care se află mușchiul. În cazul unei rupturi complete, în același timp cu durerea poate apărea un zgomot caracteristic de clic. Încercările de a mișca mușchiul sunt, de asemenea, dureroase, iar în cazul unei leziuni grave, acestea sunt ineficiente.

pulpa vanata a unei femei
În cazul unui defect mic, funcția musculară poate fi parțial sau complet păstrată

În cazul unui defect mic, funcția musculară poate fi parțial sau complet păstrată. Însă, trebuie să știi faptul că tensiunea musculară este dureroasă și se observă slăbiciune. O ruptură este însoțită de o contracție a ligamentului și de deplasarea acestuia spre capătul atașat. Acest lucru are ca rezultat o rolă, care poate fi observată vizual și palpată. În cazul rupturilor abdominale, se poate simți prezența și mărimea defectului.

Din cauza aportului masiv de sânge, majoritatea leziunilor musculare sunt însoțite de un hematom. Zona de hemoragie se umflă. Pe lângă simptomele generale ale unei leziuni musculare, există și simptome specifice. Printre acestea se numără incapacitatea de a efectua o anumită mișcare de care este responsabil mușchiul lezat.

Din ce cauză poate fi deteriorată structura musculară. Cele mai frecvente metode de tratament

Structura musculară poate fi deteriorată din cauza unui impact extern. Sportul este o cauză frecventă a acestor leziuni. Astfel, mușchii se pot accidenta ca urmare a suprasolicitării, a efectuării unor mișcări neobișnuite, a antrenamentului muscular activ fără pregătire, adică fără de încălzire. Unele rupturi sunt cauzate de contracția bruscă a mușchilor.

barbat care se tine de picior din cauza durerii
De obicei după o ruptură musculară există o durere ascuțită în zona în care se află mușchiul

Leziunile mușchilor scheletici pot fi cauzate de o serie de afecțiuni care modifică structura ligamentelor sau proprietățile fibrelor musculare și tendinoase. Printre acestea se numără bătrânețea, bolile degenerative ale sistemului musculo-scheletic, anomalii ale țesutului conjunctiv și tulburări endocrine.

O boală predispozantă poate provoca leziuni ale unui mușchi sub o tensiune minimă. De exemplu, în cursul unei activități obișnuite sau chiar cu un efort mic. Tratamentul este stabilit în funcție de rezultatele examinării. Rupturile parțiale sunt tratate cu un tratament conservator complex. Rupturile complete sunt tratate chirurgical. Defectele traumatice extinse sunt închise cu ajutorul materialului plastic.

Tratamentul nechirurgical pentru o ruptură musculară implică imobilizarea locului leziunii într-o poziție în care capetele defectului sunt cât mai apropiate posibil. Odată formată cicatricea, se prescriu proceduri de fizioterapie și terapie fizică pentru a restabili funcția mușchiului afectat. Atunci când un pacient are o ruptură completă, aceasta este reparată prin coaserea capetelor împreună. După operație, zona lezată este imobilizată și, odată ce țesutul s-a vindecat, se prescriu fizioterapie și un program special de exerciții terapeutice.

barbat care se tine de picior din cauza durerii
Rupturile apar ca răspuns la o creștere a tracțiunii într-o anumită zonă
Adauga un comentariu