Prima pagină » International » Rusia a început să formeze un grup de negociere pentru discuțiile cu SUA, inclusiv cu privire la război
Rusia a început să formeze un grup de negociere pentru discuțiile cu SUA, inclusiv cu privire la război

Rusia a început să formeze un grup de negociere pentru discuțiile cu SUA, inclusiv cu privire la război

13 feb. 2025, 22:01, 2 ,
Redacția BZI în Bzi.ro

Rusia a început să formeze un grup de negociere pentru discuțiile cu SUA, inclusiv cu privire la războiul din Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit publicației The Kyiv Independent, citate de Agerpres.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump au convenit în timpul discuției telefonice avute miercuri să își instruiască consilierii să pregătească imediat o întâlnire tete-a-tete, a afirmat Peskov, adăugând că Moscova va lua în considerare experiența acordurilor de la Minsk la negocierile viitoare.

„Bineînțeles, experiența acordurilor de la Minsk este foarte elocventă și vom lua întotdeauna în considerare această experiență în toți pașii următori”, a spus el.

Acordurile de la Minsk semnate în 2014 și 2015 în format de patru – Rusia, Ucraina, Franța și Germania – după ofensivele militare ruse în regiunea Donbas din Ucraina nu au reușit să aducă însă o pace durabilă.

Moscova a încălcat termenii acestora acordurile, folosindu-le ca pârghie pentru a obține o mai mare autonomie pentru teritoriile ocupate de Rusia și menținându-și în același timp influența asupra întregii Ucraine, amintește publicația ucraineană citată.

Rusia nu a stabilit încă ce țări ar putea participa la eventualele discuții

Peskov a mai spus că Rusia nu a stabilit încă ce țări ar putea participa la eventualele discuții și a confirmat că nu a existat niciun contact cu națiunile europene pe această temă.

„Deocamdată, nu există nicio viziune privind formatul unui posibil dialog sau proces de negociere. În ceea ce privește participarea Europei, din nou, nu există încă o viziune asupra formatului unui posibil proces de negociere, este prea devreme pentru a vorbi despre asta”, a spus el.

Miercuri, 12 februarie, președintele american a avut convorbiri telefonice separate cu președintele rus, iar apoi cu cel ucrainean, afirmând ulterior că ambii lideri „doresc să oprească moartea a milioane de oameni în războiul Rusia – Ucraina”.

Zelenski și Trump au convenit să înceapă să lucreze pentru a pune capăt războiului

Zelenski și Trump au convenit să înceapă să lucreze pentru a pune capăt războiului, potrivit șefului cancelariei prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak.

Donald Trump a sugerat ulterior că Arabia Saudită ar putea găzdui o viitoare întâlnire a sa cu Vladimir Putin în cadrul eforturilor de a negocia încetarea războiului. Kremlinul nu a confirmat și nici nu a infirmat sugestia președintelui american, afirmând că cei doi șefi de stat au convenit să continue contactele. Rămâne neclar în ce măsură Ucraina va fi implicată în aceste discuții, notează The Kyiv Independent.

Întrebat de un reporter dacă Ucraina va fi un partener egal în negocierile de pace, Trump a răspuns miercuri seară: „Este o întrebare interesantă” și a părut să se gândească cu atenție după care a dat următorul răspuns: „Am spus că nu a fost un război bun în care să intri”, aparent îmbrățișând poziția președintelui Putin, conform căreia conflictul a fost declanșat din vina națiunii invadate brutal de către vecinul autoritar, comentează joi analistul Stephen Collinson de la CNN.

Peskov a refuzat să răspundă la întrebarea referitoare la cine a inițiat convorbirea telefonică

În cadrul conferinței de presă de joi, Peskov a refuzat să răspundă la întrebarea referitoare la cine a inițiat convorbirea telefonică dintre cei doi președinți și dacă aceasta a fost prima de la învestirea lui Donald Trump, remarcă la rândul său portalul RBC.ru.

„Toate cerințele Rusiei sunt bine cunoscute, iar Moscova are o poziție consecventă”, a subliniat el. Peskov a explicat că partea rusă se așteaptă la o discuție cuprinzătoare a tuturor problemelor legate de securitatea în Europa, în special a celor care vizează Rusia.

Putin cere Ucrainei cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în toamna anului 2022 în Ucraina – Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie – și să renunțe la NATO, pe lângă diminuarea armatei și adoptarea limbii ruse ca limbă de stat.

Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
a1.ro
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Când ar urma să fie extrase primele gaze din Marea Neagră, prin Neptun Deep. Iancu Guda: "Ne-ar asigura consumul pe un deceniu"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Alertă globală. Noul coronavirus din Brazilia, mai grav decât Covid-19
SportpeSurse
Cutremur în România! Legenda a murit
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Acordurile de la Minsk au fost incalcate de Ucraina, nu de Rusia. Merkel si Hollande au recunoscut public ca acordurile de la Minsk au avut rolul de praf in ochii Rusiei, scopul real fiind de a-i oferi Occidentului timp pentru a inarma Ucraina pentru razboi impotriva Rusiei, ceea ce a si facut.

    • Fraiere Romania v-a fi curand pe masa la imparteala Americii cu Rusia,am spus pe masa nu la masa,sa nu-ti inchipui ca bozgorul nu-si va dori teritorii care considera ca au apartinut Ungariei.Cutia pandorei odata desfacuta fiecare va dori o felie de la vecin!Restul e cancan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`