International

Rusia cere retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria. Klaus Iohannis a convocat convocat CSAT

Publicat: 21 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rusia cere retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria. Klaus Iohannis a convocat convocat CSAT
Rusia a cerut retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria

Rusia cere retragerea forțelor NATO din România şi Bulgaria, ca parte a propunerilor sale de securitate. Ministerul de externe român este de părere că o astfel de cerere este inadmisibilă și nu poate fi negociată.

În urma cererii făcute de MAE rus, președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință CSAT, care va avea loc pe 26 ianuarie 2022.

Rusia cere retragerea forțelor NATO din România

Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997.

Răspunzând unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

„Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria şi România”, a menţionat MAE rus.

Răspunsul ministerului de externe român

Astăzi, președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă s-au întâlnit la Palatul Cotroceni, pentru a discuta situația securității din regiune, în contextul unui război dintre Rusia și Ucraina.

„O astfel de solicitare este inadmisibilă și nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare și apărare este nemijlocit conectată cu, și este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terț nu poate avea drept de veto. Aliații au menționat ferm că vor continua politica de consolidare a securităţii și apărării colective, inclusiv prin prezența trupelor aliate pe teritoriul aliaților estici”, mai spune ministerul de externe român.

Miercuri, 26 ianuarie 2022, la Palatul Cotroceni va avea loc Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

  • Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;
  • Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

În caz de război, NATO va trimite trupe în România

În cazul în care Rusia va ataca Ucraina, NATO va trimite trupe în România. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că țara noastră nu este în pericol dacă va izbucni un război între cele două țări vecine.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele american Joe Biden a declarat că, dacă Rusia va ataca Ucraina, SUA va trimite trupe militare în România și Polonia, respectând astfel  promisiunea sacră de a proteja România, în cazul pornirii unui război ruso-ucrainean.

„Nu vom face asta. De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a precizat președintele SUA.

Biden a înlăturat altfel ideea că administrația pe care o conduce ar avea de gând să retragă trupele din fostele țări membre ale Pactului de la Varșovia, care acum sunt membre ale Alianței, pentru a încheia un acord de reducere a tensiunilor cu Moscova.

La sfârșitul anului trecut, Rusia a cerut public limitarea influenței militare americane în Estul Europei și zona țărilor ex-sovietice. România a cerut în repetate rânduri creşterea prezenţei militare americane pe flancul estic al NATO.

Adauga un comentariu