Secretele istoriei

Rușii își proclamă victoria în Mariupol

Publicat: 23 mai 2022
Orasul Mariupol invadat de rusi
O rachetă rusească a distrus palatul culturii dintr-un oraş din regiunea Harkov

Fiecare luptător a fost percheziţionat de forţele ruse şi apoi dus în teritoriile din Donbas controlate de separatişti. Între timp, lupte grele se dau în Lugansk, unde ruşii încearcă ofensiva, dar ucrainenii sunt la datorie. O rachetă rusească a distrus palatul culturii dintr-un oraş din regiunea Harkov. Şapte oameni au fost răniţi în urma acestui atac, printre care şi un copil de 11 ani. Preşedintele Ucrainei cere ca fondurile Rusiei din afara ţării să fie folosiţi pentru a acoperi costurile reconstrucţiei.

Rușii introduc noi controale în Mariupol, spune consilierul primarului, iar parlamentul Ucrainei votează prelungirea legii marțiale cu încă 90 de zile.

Tot în Harkov, autorităţile ucrainene găsesc şi acum cadavre ale soldaţilor ruşi abandonate de trupele Moscovei.

Unul se afla într-un coteţ, de unde a fost ridicat de legişti şi transportat la morgă pentru a fi trimis acasă. Aproape 29 de mii de ruşi şi-ar fi pierdut viaţa de la începutul invaziei şi până acum, spun autorităţile ucrainene.

Rușii au blocat peste 1000 de mașini în Zaporojie

Peste 1.000 de maşini care transportau ucraineni au fost împiedicate să treacă pe teritoriul controlat de Ucraina din Zaporojie, potrivit administraţiei militare regionale, citată de CNN.

Administraţia locală a declarat vineri că maşinile pline de oameni care încercau să plece au fost blocate la un punct de control rusesc din  oraşul Vasylivka.

„În Vasylivka, ocupanţii nu au permis accesul a peste 1.000 de maşini pe teritoriul controlat de Ucraina, pentru a patra zi consecutiv”, se arată în postarea de pe Telegram, adăugând că în maşini sunt femei şi copii şi că majoritatea nu mai au bani pentru mâncare şi apă.

Mai multe maşini au reuşit să treacă joi prin  oraşul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei.

Volodimir Zelenski cere rachete de urgență în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări care se vor reuni luni la o reuniune virtuală ”Ramstein 2” o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către armata ucraineană a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS), relatează agenţia EFE.

”Facem un apel la toate ţările să furnizeze sisteme MLRS, cu ajutorul cărora Ucraina ar putea prelua iniţiativa şi elibera teritoriul său” ocupat de trupele ruse, a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez António Costa.

”Dacă unele ţări din Europa sau din lume se obişnuiesc cu ideea că Donbasul este un teritoriu ocupat de Rusia, aş dori să spun că nu este un obicei foarte bun. Este teritoriul nostru”, a adăugat preşedintele Zelenski.

Potrivit Politico.eu, Statele Unite – care deţin ori au exportat lansatoare multiple de rachete HIMARS şi M270A1, tipurile solicitate de Kiev şi echipate cu rachete care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri – sunt reticente să ofere Ucrainei astfel de arme pentru că armata ucraineană ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus.




Adauga un comentariu