Local

S-a închis cunoscuta fabrică de mobilă Monte Cristo Mobili din Iași. Austriecii de la Holver au băgat compania ieșeană în faliment

Publicat: 13 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a închis cunoscuta fabrică de mobilă Monte Cristo Mobili din Iași. Austriecii de la Holver au băgat compania ieșeană în faliment
Fabrica de mobilă Monte Cristo Mobili din Iași a fost închisă, iar în loc au apărut alte societăți comerciale

Cunoscuta fabrică de mobilă Monte Cristo Mobili din Iași a fost închisă, iar în halele din strada Bradului nu mai este activitate de producție. Pentru că nu au fost plătiți pentru materia primă furnizată, austriecii de la Holver SRL au cerut intrarea în insolvență a companiei vechi de zece ani deținută de omul de afaceri Laurențiu Negoescu din București și administrată de Petronel Ștefan Durac. Monte Cristo Mobili are datorii de 6,9 milioane de lei, iar mai multe companii care au furnizat materie primă, printre care și austriecii de la Holver SRL, au făcut demersuri pentru executarea silită a fabricii din Iași

Monte Cristo Mobili, cunoscuta fabrică de mobilă din Iași situată pe strada Bradului, a fost închisă, iar activitatea de producție stopată de mai multe luni. Compania controlată de omul de afaceri Laurențiu Negoescu din București și administrată în ultimii ani de Petronel Ștefan Durac a ajuns la un prag al datoriilor de 6,9 milioane de lei după zece ani de activitate. În ultima perioadă, mai mulți furnizori de produse și materie primă pentru fabrica de mobilă din Iași nu au fost plătiți și au făcut demersurile pentru recuperarea banilor, având încuviințarea pentru executarea silită a Monte Cristo Mobili SRL.

Fabrica de mobilă din Iași Monte Cristo Mobili nu a plătit materia primă folosită în producție

Austriecii de la Holver SRL sunt principalii furnizori de materie primă care nu și-au primit banii de la firma deținută de omul de afaceri Laurențiu Negoescu. Austriecii au furnizat cherestea pentru producția de mobilă a Monte Cristo Mobili în fabrica din strada Bradului, fără să fie plătiți pentru asta.

„Monte Cristo Mobili are o serie de datorii către firma noastră care nu au fost achitate la timp și am făcut procedurile legale pentru recuperarea banilor, din acest motiv s-a ajuns în instanță. Noi am vândut către Monte Cristo Mobili bunuri care nu au fost plătite. În general, produsele din lemn pe care le vindem sunt din categoria cherestea. Conform legii insolvenței, se ajunge la această procedură dacă suma datorată este de peste 50.000 de lei, iar în cazul nostru și al Monte Cristo Mobili suma este mult mai mare”, au declarat oficialii Holver SRL.

Monte Cristo Mobili a avut anul trecut 33 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de 4 milioane lei, cea mai mică din istoria companiei care are datorii totale de 6,9 milioane lei. De precizat faptul că valoarea datoriilor era aproape dublă în urmă cu doi ani.

Austriecii de la Holver au solicitat intrarea în insolvență a Monte Cristo Mobili

Pe data de 8 octombrie 2020 magistrații de la Tribunalul Iași au decis ca firma din Iași să intre în insolvență și să fie dizolvată.

„Dispune deschiderea procedurii simplificate a insolvenței împotriva debitorului SC Monte Cristo Mobili SRL, dispune dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare. Desemnează, în mod provizoriu, în calitate de lichidator judiciar pe Financial Operational Restructing IPURL”, se arată în decizia magistraților de la Tribunalul Iași.

Cu un punct de lucru în Calea Chișinăului din Iași, Holver SRL are centrul la Brașov și este deținută de austriecii de la Holzwerkstoffe Vertriebsholding și JAF Zengerer GMBH. Compania cu sediul central în Brașov este administrată de Marie Adrian Fredye și Stix Verner. Firma are o cifră de afaceri de 259 milioane de lei, dar cu toate acestea a raportat anul trecut pierderi de 2 milioane lei și datorii uriașe de 99 milioane de lei. Holver SRL are ca obiect de activitate „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcție și echipamentelor sanitare”.
Cereri de încuviințare a executării silite a fabricii de mobilă din Iași au fost făcute inclusiv de companii precum Mold Comerț SRL, Automatic Invest SRL, Veolia Energie Iași, Holzindustrie Schweighofer Baco, Schachermayer Romania SRL, RO Grup Glass SRL, HS Basco Panels și SC Dunapack Rambox SRL.

Firma controlată de Laurențiu Negoescu și Petronel Ștefan Durac nu a plătit facturile încă din 2018

Primele facturi restante care nu au fost achitate de firma ieșeană datează încă de la începutul anului 2018. Bunurile și utilajele folosite de Monte Cristo Mobili au fost luate deja din halele aflate pe platforma din strada Bradului nr. 5 din Iași. Locația este ocupată rând pe rând de diverse alte companii, unul dintre primii veniți în această locație fiind TeleSystem. În prezent, mare parte din platformă este igienizată și renovată.

Omul de afaceri Laurențiu Negoescu din București deține 93 la sută din Monte Cristo Mobili SRL, în vreme ce Petronel Ștefan Durac deține restul acțiunilor, dar este totodată și administrator. Același Laurențiu Negoescu este implicat și în companiile Marvel Management SRL, Marvel Maintenance SRL, Sphinx Milenium Grup și Gerula Sonymar SRL, toate firmele fiind înregistrate în București. De precizat faptul că pe strada Bradului 5 din Iași este înregistrat și sediul social al firmei MC Mobili, controlată de Tinca Gâlcă și care a fost înființată în 1999. Reprezentanții Monte Cristo Mobili SRL nu au putut fi contactați până la închiderea ediției pentru a comenta această situație.

Adauga un comentariu