Local

S-a lansat noua centură ușoară a orașului Iași! Traseul complet pe 73 de kilometri a șoselei care va ocoli orașul-FOTO

Publicat: 29 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a lansat noua centură ușoară a orașului Iași Traseul complet pe 73 de kilometri a șoselei care va ocoli orașul-FOTO
CJ a bătut palma cu o firmă din Cluj pentru a proiecta noua centură ușoară a orașului Iași

Noua centură ușoară a orașului Iași va fi proiectată în următoarele 5 luni. O firmă din Cluj-Napoca va face lucrarea de peste 1 milion de euro pentru proiectarea a 73 kilometri de drumuri ce va ocoli municipiul. Fondurile vor fi alocate prin Consiliul Județean Iași

Firma NV Construct din Cluj-Napoca va proiecta noua centură ușoară a Municipiului Iași. Proiectul este derulat de Consiliul Județean (CJ) Iași și prevede modernizarea a 73 kilometri de drumuri județene. Investiția cuprinde modernizarea unor drumuri din comunele Popricani, Lețcani, Voinești, Mogoșești, Ciurea, Tomești, Bârnova și Holboca. Investiția totală în reabilitarea și modernizarea șoselelor județene ar fi de circa 45 milioane de euro, finanțare asigurată prin Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord- Est.

Cum arată noua centură ușoară a orașului Iași?

Centura ușoară de ocolire a Municipiului lași va avea o lungime totală de 73 de kilometri. Proiectul cuprinde DJ 248B–Vânători–Lețcani (în lungime de 16,32 kilometri), DC 26B Lețcani–Voinești (în lungime de 16,573 kilometri), DJ 248A Voinești (în lungime de 2,21 kilometri), DJ 248F Voinești–Mânjești–Budești (în lungime de 6,007 kilometri), DJ 248C Budești–Piciorul Lupului–Ciurea (în lungime de 10,486 kilometri), DJ 248D Ciurea– Bârnova–Tomești–Holboca (în lungime de 19,069 kilometri), dar și DJ 249A-limita Municipiului lași–Holboca (intersecția DJ 248D), drum în lungime de 2,415 kilometri.

Inflație de firme la proiectarea șoselei din jurul Iașului

Firma NV Construct SRL Cluj-Napoca (lider) va lucra cu mai mulți subcontractanți. Societatea va colabora cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”, București (1,95 la sută), DTG Alfa București (1,55 la sută), Energobit Control Systems Cluj-Napoca (1,66 la sută), Aqua Prociv Proiect Cluj-Napoca (0,66 la sută), Life Construct SRL Chirnogi, județul Călărași (1,99 la sută), Onistua Com S.R.L Baia Mare (0,77 la sută), Construcții Feorviare Mureș (1,66 la sută).

”Proiectantul are la dispoziție 5 luni să realizeze studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și alte documentații. Proiectul va fi finanțat din resurse europene. Trebuie să vedem câți bani vom solicita de la Comisia Europeană prin ADR Nord-Est”, a menționat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Proiectul va fi gata până la finalul mandatului CJ Iași

Conducerea Consiliului Județean Iași a precizat că lucrarea va fi gata până în 2025.

”Perioada 2024-2025 ne va găsi într-un moment în care, în jurul Municipiului Iași, vom avea un drum județean, pe care îl numim centură ușoară. Proiectul se suprapune peste tot ce avem astăzi ca drumuri județene. Prin acest proiect, cu finanțare europeană, vom reabilita și moderniza 73 kilometri de drumuri județene. Drumurile vor fi reabilitate cu acostament consolidat pentru a satisface nu doar nevoile de mobilitate ale cetățenilor sau a celor care s-au mutat în zona rezidențială, ci va aduce și dezvoltarea comunităților”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Traseul ar urma să fie deviat în mai multe zone

Șoseaua va ocoli intravilanul localităților. Practic, acolo unde drumul județean trece prin interiorul comunelor, lucrarea va fi deviată. Astfel, actualul traseu ar putea fi modificat în urma proeictării.

”La Bogonos este un sens giratoriu de pe drumul european. Pentru a nu mai trece prin Lețcani cu acest drum județean vrem să tăiem câmpul și să iesim cu traficul din localitate. La Lețcani, Horlești, Mogoșești și Tomești am dori să nu intrăm în interiorul localităților și să facem noi sectoare de drum”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași

Șosea către parcurile industriale din jurul Iașului

Conform conducerii CJ Iași, noul proiect va conecta parcurile industriale din jurul municipiului cu alte investiții derulate în comunele din Zona Metropolitană.

”Dacă este să vorbim de Holboca, parcul industrial de acolo se află lângă acest drum județean. Șoseaua trece și pe lângă parcul industrial de la Lețcani. Vrem ca prin modernizarea infrastructurii din județul nostru să satisfacem mai multe nevoi. Vorbim de mobilitatea și siguranța participanților la trafic și apoi trebuie să aducem șansa la dezvoltare a comunităților. Avem proiectarea drumului pentru un milion de euro. Ne dorim să identificăm posibilitatea ca pe anumite sectoare de drum să nu mai traversăm intravilanul localităților, ci să construim pe câțiva kilometri variante ocolitoare”, a mai spus Costel Alexe.

Noua centură ușoară a orașului Iași ar urma să fie conectată și la alte șosele din Zona Metropolitană.

Adauga un comentariu