Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a publicat lista completă a posturilor didactice disponibile pentru anul școlar 2025–2026.
Documentul, publicat în data de 30 aprilie 2025, cuprinde sute de catedre vacante sau rezervate, în mediul rural și urban, pentru toate nivelurile de învățământ. Se caută de la profesori de Chimie și Biologie, până la instructori de aeromodele și dirijori de ansamblu coral.
Posturi didactice vacante și rezervate în învățământul ieșean pentru anul școlar 2025–2026
An de an, începutul lunii mai aduce emoții pentru cadrele didactice aflate în căutarea unei noi catedre. Pentru anul școlar 2025–2026, oferta include nu mai puțin de 2.636 de posturi vacante sau rezervate, întinse pe toate nivelurile de învățământ și distribuite echilibrat între mediul urban și cel rural. Deși unele catedre sunt temporare, cele mai multe presupun angajare pe perioadă determinată sau chiar nedeterminată, în funcție de disciplina solicitată și nevoia unității școlare.
În municipiul Iași, se caută în continuare profesori pentru domenii vocaționale și tehnice, mai ales în liceele de profil. La Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, de exemplu, a fost scos la concurs un post întreg pentru disciplina „Coregrafie – Repertoriu individual”, cu normă completă și posibilitate de titularizare. În același ton, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” are nevoie de un cadru didactic pentru „Prelucrarea lemnului și comunicare în limbaj mimico-gestual”.
Tot în municipiu, Palatul Copiilor oferă ore pentru activități extracurriculare, de la șah la tapițerie, în timp ce la colegiile tehnice se caută profesori în „Alimentație publică și turism”, chimie, dar și arte aplicate. La Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”, catedra de 18 ore din domeniul ospitalității este deschisă, iar angajarea se face prin inspecție la clasă. La Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Pașcani este disponibil un post în domeniul Științelor naturii, iar la clubul copiilor, orele de rugby și sport atrag atenția candidaților pasionați de educație nonformală.
În contrast, în zonele rurale ale județului, catedrele disponibile sunt mai numeroase și adesea mai stabile. La Școala Profesională din Fântânele, spre exemplu, este liber un post întreg în „Alimentație publică și turism”, cu titularizare posibilă. În comuna Plugari, catedrele de agricultură și horticultură oferă un orizont profesional generos, într-o zonă unde meseriile tradiționale se cer predate de specialiști dedicați. La Lungani, în satul Zmeu, o catedră de Informatică, de 11 ore, își așteaptă profesorul, iar în Rădeni, comuna Roșcani, un post complet în învățământ primar a fost declarat vacant.
La Strunga, într-o școală gimnazială din satul Fărcășeni, se caută profesor de religie romano-catolică.
Educație specială și cluburi pentru copii – domenii tot mai căutate
Pe segmentul educației speciale, județul Iași oferă o paletă largă de oportunități, dar cu exigențe crescute. La Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” din municipiu sunt disponibile trei posturi de Psihopedagogie specială, cu normă completă. Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos solicită un cadru didactic care să cunoască limbajul Braille, fiind vorba despre o catedră care implică lucrul cu elevi nevăzători. Tot în zona Târgu Frumos, la Școala Profesională Specială „Trinitas”, este disponibil un post de 12 ore pentru activități de pre-profesionalizare, domeniu în care pregătirea practică a elevilor cu deficiențe este esențială. La Clubul Copiilor Târgu Frumos se caută un instructor pentru tenis de masă, în timp ce Clubul Copiilor Pașcani are disponibile patru posturi pentru rugby sau rugby-tag. Nici Hârlăul nu face excepție, acolo este vacant un post pentru autoapărare, cu accent pe arte marțiale și karate. Aceste posturi atrag adesea persoane cu competențe mixte, atât pedagogice, cât și sportive.
Cu sute de opțiuni în toate colțurile județului, lista de 2.636 de posturi didactice publicată de ISJ Iași confirmă că educația are, în continuare, nevoie de profesori pasionați, indiferent de profil sau de specializare.