Titlurile zilei

S-au stabilit cauzele incendiului care a mistuit depozitul Romstal din Iași. Ancheta a dus pas cu pas către angajații firmei de la „universul instalațiilor”

Publicat: 18 aug. 2020
Depozitul Romstal de la Iași a ars în totalitate, însă era asigurat
Cauzele incendiului care a mistuit depozitul Romstal au fost stabilite de către autorități

Cauzele incendiului de la depozitul Romstal au fost stabilite. Ancheta a dus către o eroare umană, după ce specialiștii au afirmat că incendiul a pornit de la câteva aparate electrice lăsate în priză. De acolo ar fi izbucnit flăcările care în scurt timp au cuprins tot depozitul. Nimic nu a mai putut fi salvat, însă depozitul era asigurat

Cuzele incendiului de la Romstal au fost stabilite. Din câte se pare, în urma anchetei, oamenii legii au stabilit că totul ar fi plecat de la câteva aparate electrice lăsate în priză.

„În urma anchetei de la fața locului s-au stabilit drept cauze probabile de producere a incendiului un scurt circuit electric și efectul termic al curentului electric”, au precizat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași.

La începutul lunii iulie, incendiul de la Romstal a apărut parcă de nicăieri. După ce a trecut de miezul nopții, un apel la numărul unic de urgențe avea să anunțe că sediul Romstal este cuprins de flăcări.

Zeci de pompieri s-au luptat cu flăcările uriașe

Imediat, pompierii din Iași au intervenit la fața locului și au început lupta cu flăcările.

„În data de 3 iulie, în jurul orei 1:30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a județului Iași a fost solicitat să intervină la un incendiu situat în municipiul Iași. La locul intervenției s-au deplasat 4 autospeciale de stingere cu apă, 4 autospeciale pentru transport apă, o autoplatformă, un autovehicul terapie intensivă, un transport de victime multiple. În total am disclocat la fața locului un număr de 50 de pompieri. Din cauza degajării mari de fum s-a luat decizia de a transmite prin sistemul de avertizare RO-ALERT un mesaj către populație. Din cauza faptului că incendiul a afectat alte două clădiri, s-a luat decizia de a evacua populația din zonă. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 4. Nicio persoană nu a fost rănită”, a declarat plt. maj. Covășneanu Gabriel, purtătorul de cuvânt ISU Iași.

Agenții de pază nu au observat incendiul

Locuitorii din zonă au observat cum a început incendiul.

„A început din partea aceea de la restaurant și s-a extins. Stăteam pe balcon și am văzut flacără. Am anunțat băieții de la spălătorie și am venit să îi ajut să scoată covoarele. Avea flacără foarte mare, așa e necazul”, a spus unul dintre martori.

Ciudat este faptul că alarma sediului a pornit, însă agenții de pază nu au observat focul. Firma de pază a fost inițial anunțată prin sistemul de securitate că ar putea fi o problemă la depozit. Cei de acolo au venit să verifice, însă nu au văzut nimic ieșit din comun. Au revenit după alte 10 minute, când au mai primit un semnal de alarmă. Atunci au găsit depozitul în flăcări. Cel mai probabil, potrivit unor surse, focul ardea deja la interior de cel puțin două ore până să poată fi văzut de afară. Depozitul cu materiale sanitare și termice care a ars ca o torță se afla chiar în apropierea Spitalului de Recuperare din Iași. Pagubele sunt greu de estimat, mai ales că incendiul s-a extins și la alte clădiri din apropiere.

La fabrica de șosete mistuită de flăcări în Tătărași nu s-a făcut lumină

La sfârșitul lunii mai, un alt incendiu puternic a distrus totul în cale. Atunci, focul a izbucnit la Timtex Company SRL, o fabrică de șosete. Nici până în acest moment nu au reușit anchetatorii să stabilească de la ce a pornit totul, iar locuitorii din zonă vorbesc în continuare despre o posibilă manevră. Societatea Comercială Timtex Company SRL, cu punctul de lucru în Iași, producea șosete și ciorapi din bumbac 100% sau amestec cu poliamida, șosete și ciorapi elasticizați cu elastan, precum și din alte tipuri de fire (lână, microfibră etc.).

Aceste materiale au întreținut focul până când din toată fabrica nu a mai rămas nimic. Timtex Company SRL era o societate cu obiect de activitate „fabricarea prin tricotare sau croșetare a ciorapilor și articolelor de galanterie”, cu sediul social în stradela Vântu, nr.3. Societatea este controlată de omul de afaceri Dănuț Timofti, care are calitatea de administrator și unic asociat. În 2018, cifra de afaceri a firmei a fost de 608.203 lei, profit de 182.813 lei, datorii de 638.363 lei, cu 25 de angajați. Firma a fost înființată în 1994. Având în vedere toate acestea, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași au declanșat propria anchetă. Acum, pompierii din Iași trebuie să stabilească care sunt cauzele incendiului în ambele cazuri.

Adauga un comentariu