Prima pagină » Actualitate » Salarii compensatorii pentru români! Când se dau acești bani
Salarii compensatorii pentru români! Când se dau acești bani

Salarii compensatorii pentru români! Când se dau acești bani

13 nov. 2024, 09:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se vor acorda salarii compensatorii pentru români, dar în anumite situații critice. Cetățenii trebuie să știe că salariile compensatorii nu sunt obligatorii prin lege pentru toți angajații. Iată când se dau acești bani.

Salarii compensatorii pentru români!

În cazul unei concedieri sau a unei restructurări la locul de muncă, unii angajați pot primi salarii compensatorii. Salariile compensatorii nu sunt obligatorii prin lege și se oferă în funcție de condițiile din contractul de muncă și de situația financiară a companiei.

Pentru angajații care beneficiază de salarii compensatorii prin contractul colectiv de muncă, cuantumul este stabilit pe baza vechimii în muncă:

  • 6 salarii medii nete pentru cei cu o vechime sub 5 ani
  • 9 salarii medii nete pentru angajații cu o vechime între 5 și 15 ani
  • 12 salarii medii nete pentru cei cu o vechime de peste 15 ani

Aceste valori sunt prevăzute de lege pentru compensațiile acordate în caz de concediere colectivă, însă ele pot fi oferite doar o singură dată. Nu toate persoanele afectate de o concediere colectivă vor primi salarii compensatorii. Dacă firma angajatoare se confruntă cu dificultăți financiare severe, precum insolvența sau falimentul, salariile compensatorii nu se mai acordă. Aceeași regulă se aplică și angajaților din sectorul public, dacă salariul compensatoriu nu este prevăzut explicit în contractul de muncă.

Ce trebuie să facă angajații care nu își primesc salariul la timp

Codul Muncii din România stabilește obligații clare pentru angajatorii care își plătesc salariații în numerar. Remunerația este elementul principal care trebuie precizat în contractul de muncă. Patronilor le revine obligația să stipuleze clar valoarea salariului, data plății, informații privind efecutarea plății și modalitatea de plată. Angajatorii au obligația de a arhiva statele de plată și alte documente justificative exact ca în cazul actelor contabile. În același timp, spre deosebirile de salariile livrate pe card, unde nu mai este nevoie de nici o dovadă, patronii sunt sfătuiți să pună angajații să semneze statele de plată odată cu ridicarea salariului. Lipsa dovezilor care să ateste plata salariilor este asociată cu neplata remunerațiilor și se sancționează în conformitate cu OUG 117/2021. Fapta se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare angajat în parte căruia i s-a încălcat dreptul la renumerație cu mai mult de 30 de zile.

Pentru fiecare angajat care nu primește banii la timp, patronul plătește până la 10.000 de lei.

,,Întârzierea cu mai mult de o lună a plăţii salariului, se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.” De asemenea, se mai precizează că ,,primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei.”

Cert este că angajatorii care nu dau salariile la timp angajaților riscă să fie sancționați cu amenzi de 10.000 de lei. O lege recentă îi vizează și pe cei care sunt concediați din cauza falimentului firmei sau a restructurării. Unii angajați pot primi salarii compensatorii, dar asta depinde de condițiile din contractul de muncă și de situația financiară a firmei sau a companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`