Culinar

Salată caldă. Un mozaic de legume care îți va cuceri simțurile!

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Salată caldă. Un mozaic de legume care îți va cuceri simțurile
Pentru această rețetă poți folosi varză de bruxelles, dovleac și orice alte legume din piață

Salata proaspătă este minunată – frunze fragede, legume crocante, nuci prăjite sau bacon, poate somon sau pui la grătar și câteva mere dulci, feliate. Oh, și poate ceva dulce și gumos precum merișoare uscate sau stafide aurii – toate îmbăiate într-un sos delicios, gata să fie savurată cu o furculiță. Dar astăzi nu vorbim despre o salată răcoritoare și revigorantă, ci despre o salată caldă, „gătită”.

Salată caldă cu cartofi și varză de Bruxelles

O salată caldă poate fi o masă în sine – legume sățioase, coapte, cu o textură moale – însoțite de un dressing care fac aromele să danseze în gura ta. Pentru această rețetă poți folosi varză de bruxelles, dovleac și orice alte legume din piață. Poate fi servită ca masă de cină cu pâine crocantă unsă cu unt sărat. Poate fi amestecată cu o salată verde crocantă, ștevie sau spanac. Ba poate fi servită și cu mămăliguță, orez brun sau quinoa. Poate fi, de asemenea, un fel de mâncare potrivit de alăturat pentru un prânz proteic, cu pui sau somon. Nu există o rețetă strictă – doar prăjește sau călește legumele care îți plac, amestecă-le cu un delicios dressing cu muștar și miere, și masa este gata!

Pentru o salată caldă delicioasă vei avea nevoie de 2 cești varză de Bruxelles, tăiate pe jumătate, 2 cești de dovleac, curățat și tăiat cuburi, o mână de cartofi tăiați în cuburi, 1 lingură de tarhon proaspăt tocat, 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat, 3-4 felii de bacon (opțional) și sare de mare.

Pentru dressingul cu muștar și miere ai nevoie de 2 linguri oțet de vin roșu, 1 linguriță suc de lămâie proaspăt, 2 lingurițe muștar cu semințe întregi, 2-3 lingurițe miere, ¼ linguriță sare kosher, ⅛ linguriță piper negru măcinat proaspăt și ½ ceașcă de ulei de măsline.

Mod de preparare

Încălziți cuptorul la 200 de grade Celsius, iar apoi ocupați-vă de prepararea dressingului. Adăugați oțetul, sucul de lămâie, muștarul, mierea, sarea și piperul într-un castron mic. Amestecați bine. Adăugați uleiul de măsline încet și continuați să amestecați până când obțineți o emulsie, iar apoi lăsați deoparte.

Dacă folosiți bacon, puneți feliile într-o tigaie antiaderentă încinsă pe foc mediu. Gătiți până când sunt frumos rumenite și crocante. Transferați baconul pe un prosop de hârtie să se răcească, apoi tocați-l fin și lăsați-l deoparte. Spălați varza de Bruxelles, îndepărtați codițele și tăiați fiecare varză pe jumătate.

Tăiați un dovleac pe jumătate (în jurul „taliei”) și rezervați jumătate pentru o altă rețetă. Îndepărtați coaja și tăiați dovleacul în felii, apoi în bucăți de 1.5 cm. Tăiați cartofii cubulete mai mari, iar apoi așezați varza de Bruxelles, dovleacul și cartofii pe o tavă de copt mare. Turnați 3 linguri de dressing peste, amestecați pentru a combina, apoi aranjați legumele uniform în tavă.

Introduceți tava în cuptor pentru a prăji legumele, timp de aproximativ 15 minute. Scoateți din cuptor, întoarceți bucățile folosind o spatulă, apoi reintroduceți la cuptor pentru încă 15-20 de minute. În timp ce așteptați, tocați fin pătrunjelul și tarhonul. Scoateți tava din cuptor. Turnați peste legume 2-3 linguri de dressing și amestecați (puteți adăuga mai mult, după gust). Presărați ierburile, amestecați ușor și apoi presărați cu puțină sare. Dacă folosiți bacon, presărați-l deasupra înainte de a servi această salată caldă plină nutrienți.

Adauga un comentariu