Mașinile cu pulverizatoare de la Salubris vor circula pe străzile din Iași, dacă temperaturile vor continua să crească în următoarele săptămâni. Acestea sunt folosite pentru reducerea particulelor de praf din atmosferă
În perioada de vară, nivelul de poluare din aer atinge indici alarmanți în municipiul Iași, fiind printre primele orașe din țară într-un clasament al poluării. Uniunea Europeană a impus mai multe limite privind depășirile particulelor toxice din aer. Astfel, una dintre măsurile adoptate este folosirea mașinilor speciale pentru dispersarea apei în atmosferă. În cazul în care va ploua, nu este necesar ca acestea să mai fie folosite.
Salubris a pregătit mașinile cu pulverizatoare
Particulele de PM10 provin din surse diferite de emisii chimice – în special din arderea benzinei, a uleiului, motorinei sau a lemnului. De asemenea, la listă se mai adaugă praful de pe șantiere, gropile de gunoi sau din agricultură. În Iași, problema principală este numărul foarte mare de mașini, care sufocă orașul în zilele aglomerate. Deocamdată, am avut parte de o vreme ploioasă, astfel că indicele de poluare s-a menținut scăzut. Odată ce temperaturile vor crește și precipitațiile vor scădea, problemele cu poluarea vor apărea tot mai des. În acest sens, Salubris va interveni cu autospeciale cu pulverizatoare. Operatorul de salubritate din municipiul Iași are în dotare 3 astfel de autospeciale.
„Noi suntem pregătiți să scoatem autospecialele cu pulverizatoare, însă deocamdată, temperaturile s-au mai reglat, fiind la 25 de grade Celsius. Deocamdată, nici nu am avut alerte de poluare cu PM10 și PM2,5 în această perioadă, deci nu a fost necesar. Când vor fi temperaturi mai mari de 30 de grade și constante, atunci vom scoate și noi autospecialele”, a transmis Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.
Problema poluării persistă
Din păcate, Iașul este un oraș foarte aglomerat, iar numărul de mașini care circulă zilnic pe străzi este foarte mare. Astfel, indicele de poluare este ridicat în perioadele călduroase. Ieșenii ar trebui să conștientizeze acest lucru și să adopte un stil de viață diferit, fără a mai utiliza autoturismele atât de des. În ceea ce privește poluarea, situația nu dă semne că se va îmbunătăți substanțial în anii viitori.
Dimpotrivă, conform măsurătorilor din ultimele luni, nivelul poluării a rămas în continuare crescut, în unele locuri înregistrându-se depășiri ale limitelor admise. În Iași există 6 stații fixe ce formează rețeaua de monitorizare a calității aerului din județ, operate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM). Acestea transmit date din teren la orice oră și pot fi accesate de către orice cetățean. Zonele unde sunt cele mai mari nivele de poluare ale aerului sunt, de obicei, în cele centrale, însă acum s-a observat și la cartierele de periferie, unde există mai multă vegetație, că sunt valori crescute. Acest lucru este cauzat de urbanizarea masivă de la periferiile orașului, creșterea numărului de mașini și alte activități care duc la poluarea aerului. La începutul anului 2025, au fost înregistrate mai multe situații de poluare extremă în Iași.
Mașinile cu pulverizatoare vor fi scoase la stradă, de către Salubris, imediat ce nivelul de poluare din aer va crește substanțial.
par la ceas!
Iar topeste primarul Chirica banii iesenilor de aiurea.
Ieri fix inainte de ploaie, a scos la strada masinile de spalat asfaltu’.