Coronavirus

Șase români din zece s-ar vaccina împotriva Covid-19, potrivit unui sondaj

Publicat: 22 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Șase români din zece s-ar vaccina împotriva Covid-19 potrivit unui sondaj
Doză vaccin anti COVID-19

Șase români din zece s-ar vaccina împotriva împotriva Covid-19, potrivit unui sondaj. Procentaj care plasează România printre ultimele țări cuprinse într-un sondaj Ipsos realizat la nivel mondial, în rândul a 28 de state de pe toate continentele.

Media globală de acceptare a vaccinului este de 74%. Românii se tem atât de posibila ineficiență a vaccinului, cât și de posibilele efecte adverse.

Chestionarul privind acceptarea vaccinului a fost aplicat unui număr de peste 20.000 de adulți din 28 de țări, potrivit unui comunicat Ipsos. Rezultatele arată că, la nivel global, 3 din 4 adulți (74%) s-ar vaccina împotriva COVID, dacă vaccinul ar fi disponibil. Cel mai mare nivel de acceptare este în China, 97%.

Românii sunt sceptici: Șase români din zece s-ar vaccina împotriva Covid-19

România se află printre țările cele mai sceptice cu privire la vaccinarea anti-COVID (57% ar vrea să se vaccineze). După țara noastră mai urmează doar trei state, din aceeași parte a continentului: Ungaria, Polonia (56%, fiecare) și Rusia (54%). Rusia, deși este prima țară care a aprobat un vaccin anti-COVID, se confruntă cu cea mai mare reticență față de vaccinare în rândul populației.

Românii au păreri foarte polarizate în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID, existând atât un grup de persoane deschise către vaccinare (57%), precum și un grup care se opune vaccinării (43%).

Femeile din România, mai circumspecte decât bărbații

Studiile pe care Ipsos le-a desfășurat pe parcursul stării de urgență indicau faptul că femeile sunt mult mai alarmate și preocupate în ceea ce privește riscul de infectare, în timp ce bărbații erau mai degrabă sceptici și pragmatici.

Bărbații români sunt mai degrabă pro-vaccinare (68%), față de femei (49%).

Pe grupe de vârstă, tinerii și persoanele mai în vârstă sunt de aceeași parte a baricadei – 66% dintre persoanele tinere (16-24 ani), respectiv 66% dintre persoanele peste 55 ani sunt pro-vaccinare, față de 51% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25-55 ani.

Românii se tem de efecte adverse

Principalul motiv anti-vaccinare este același – teama de reacții adverse, menționată de 56% dintre respondenți la nivel global și de 66% dintre români, în special de cei peste 55 ani.

România se află în topul țărilor care se tem de posibile reacții adverse, alături de Spania (70%), Suedia (68%) și Polonia (65%).

Românii care nu vor să se vaccineze au menționat în proporție de 33% că nu au încredere în eficiența vaccinului și, din nou, în special persoanele de peste 55 ani sunt neîncrezătoare.

Chinezii, lideri în topul dorinței de vaccinare

După China, țările care au înregistrat cea mai mare deschidere către vaccinare sunt cele cu o rată mare de infectare (peste 8.000 cazuri la 1 milion de locuitori) și un ritm accelerat de creștere a cazurilor. Este vorba de Brazilia (88% favorabilitate pentru vaccin) și India (87%). India ocupă locul 2 mondial, cu peste 7 milioane de persoane infectate, urmată de Brazilia – cu 5 milioane de cazuri.

În topul țărilor cu un interes ridicat de vaccinare apare și Australia (88% intenționează să se vaccineze), țară care nu se confruntă în prezent cu un nivel ridicat al cazurilor de coronavirus, însă este una dintre țările pro-vaccinare în general.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în perioada iulie-septembrie 2020 pe un eşantion de peste 20.000 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani, din 28 de țări.

Alexandru Rafila, despre vaccinarea împotriva COVID-19: „Ar trebui să fie opțională“

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), consideră că în impunerea vaccinării ar fi o greșeală și doar ar alimenta teoriile conspiraționiste. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie este de părere că România nu va scăpa curând de amenințarea SARS-Cov 2.

„O să avem COVID mulți ani de acum încolo în România, indiferent dacă va apărea un vaccin împotriva acestei boli sau nu. De exemplu, avem un vaccin foarte eficient pentru rujeolă și cu toate astea încă există focare de rujeolă în țară. Această problemă nu va dispărea o dată cu vaccinarea”, a declarat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu