Secretele istoriei

Scandal diplomatic după anunțul unui general din armata lui Putin

Publicat: 26 apr. 2022
Tancuri cu steagul Rusiei
Generalul rus susține că ofensiva din sudul Ucrainei va permite Rusiei să le vină în ajutor separatiştilor proruşi din Transnistria.

Un nou scandal diplomatic este pe cale sa izbucneasca dupa anunțul unui general din armata lui Putin. Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Chişinău pentru a-i transmite un protest în legătură cu declaraţiile facute de oficialul rus.

Potrivit acestuia, trupele ruse angajate în ofensiva militară împotriva Ucrainei doresc să preia controlul asupra părţii de sud a acestei ţări pentru a ajunge în Transnistria.

Republica Moldova i-a exprimat ambasadorului rus ”profunda preocupare” faţă de afirmaţiile generalului rus Ruslan Minnekaiev, potrivit Agerpres.

Scandal diplomatic după anunțul unui general din armata lui Putin

Generalul rus susține că ofensiva din sudul Ucrainei va permite Rusiei să le vină în ajutor separatiştilor proruşi din Transnistria.

Republica Moldova ‘consideră aceste declaraţii ca fiind „nefondate şi în contradicţie cu sprijinul Rusiei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării”, notează MAE de la Chişinău, care a amintit că ”Republica Moldova este o ţară neutră” şi a cerut Moscovei ”să respecte acest principiu”.

Și Ucraina a reacţionat după declaraţiile generalului Minnekaiev, Ministerul ucrainean al Apărării descriindu-le drept o expresie a ”imperialismului” rus, relatează agenţia EFE.

Declarații în oglindă despre Donbas și Transnistria

Generalul Ruslan Minnekaiev, adjunctul comandatului Districtului Militar Centru al Rusiei, a declarat vineri, în timpul unei reuniuni cu şefi de întreprinderi ai complexului militaro-industrial la Ekaterinburg, că Rusia doreşte să preia ”controlul total asupra Donbasului şi sudului Ucrainei”.

Potrivit generalului rus, controlul părţii de sud a Ucrainei va permite Rusiei în special să le vină în ajutor separatiştilor proruşi din Transnistria.

”Controlul sudului Ucrainei înseamnă totodată un culoar spre Transnistria, unde observăm de asemenea cazuri de oprimare a populaţiei rusofone”, a explicat el.

Aceste declaraţii îngrijorează Republica Moldova, mai ales că Rusia a motivat agresiunea asupra Ucrainei prin presupuse persecuţii asupra populaţiei rusofone din Doneţk şi Lugansk, cele două provincii separatiste proruse din estul Ucrainei.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său din Kazahstan, că  negocierile cu Ucraina ”trenează”  şi că nu a primit încă un răspuns din partea Kievului asupra propunerilor formulate de Rusia cu cinci zile în urmă, relatează presa internațională.

De partea cealaltă,  preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski  spune că Rusia a respins până și propunerea de armistiţiu în perioada Paştelui ortodox din acest weekend.

Maia Sandu a semnat o lege privind interzicerea simbolurilor ruse

Pe 19 aprilie, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat o lege adoptată de Parlament privind interzicerea folosirii simbolurilor Z, V și a panglicii Sf. Gheorghe ca simboluri ale agresiunii militare.

„Trebuie să spunem un „Nu” clar războiului și simbolurilor acestuia și să excludem utilizarea acestuia în societatea noastră. Locul acestor simboluri este în coșul de gunoi al istoriei, alături de alte simboluri barbare ale distrugerii și morții.

Această decizie este o datorie față de toate victimele acestui război și față de cei care au trăit aceste orori”, a spus Sandu într-o declarație pe această temă.
Comentarii
  • Deci rusii au atacat Transnistria, avea dreptate Zelinschi ca rusii nu se vor opri doar la Ucraina si vor sa cucereasca si alte teritorii se vede ca Moldova este in pericol rusii inventeaza motive cum au facut si cu Ucraina. Moarte rapida lui Putin!

  • Deci rusii au atacat Transnistria, avea dreptate Zelinschi ca rusii nu se vor opri doar la Ucraina si vor sa cucereasca si alte teritorii se vede ca Moldova este in pericol rusii inventeaza motive cum au facut si cu Ucraina. Moarte rapida lui Putin!!!!

  • Ce este si mai interesant si care da de gandit POZITIA BASARABENILOR LA PROPUNEREA UCRAINEANA DE AI SCOATE RAPID PE RUSI DIN TRANSNISTRIA si CARE REFUZA OFERTA UCRAINEANA, SPUNAND, CA EI DORESC PLECAREA ARMATEI RUSE DIN TRANSNISTRIA PRIN NEGOCIERI .. un raspuns mai neghiob tip maldavak nici ca se putea, de 30 de ani tot negociaza si vor tot negocia inca 300 de ani de acum ….parerea mea este ca lor basarabenilor le convine prezenta armatei ruse in Transnistria ..

Adauga un comentariu