Prima pagină » Titlurile zilei » Scandalul de la blocul de pe Lascăr Catargi continuă din cauza traficului rutier! Medicii din vecinătate nu vor construcția cu 4 niveluri. Raportul primăriei arată neregulile – FOTO

Scandalul de la blocul de pe Lascăr Catargi continuă din cauza traficului rutier! Medicii din vecinătate nu vor construcția cu 4 niveluri. Raportul primăriei arată neregulile – FOTO

10 mai 2023, 02:00, 7 ,
Ciprian BOARU, în Titlurile zilei

Primăria Iași a emis raportul de informare publică în cazul proiectului imobiliar de pe strada Lascăr Catargi, nr. 29B, unde este implicat și fiul patronului de la Totalgaz Industrie. Toate obiecțiile vecinilor, în special medici de profesie, au fost incluse în raport. Beneficiarii au renunțat la un etaj, dar rămâne de văzut dacă proiectul va ajunge în Consiliul Local

Un proiect imobiliar din Iași a încins spiritele în cursul anului trecut, în luna august. Însă, abia acum câteva zile, Primăria Iași a întocmit raportul de consultare publică ce conține toate obiecțiile reclamanților. Este vorba despre un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce vizează construirea unei locuințe individuale cu regimul de înălțime S+P+1E+2R, ce seamănă mai degrabă cu o locuință colectivă mică.

Amplasamentul este identificat pe strada Lascăr Catargi, nr. 29B, chiar lângă Casa „Petre Andrei”, de la nr. 29, aflată pe lista monumentelor istorice. Suprafața de teren disponibilă este doar 353 de metri pătrați. Indicatorii urbanistici propuși prevăd un procent de ocupare a terenului de 50 la sută și un coeficient de utilizare a terenului 0.96. Rezultă o suprafață construită desfășurată a clădirii de 338 de metri pătrați.

Proprietara terenului este Roxana Răgneală, în vârstă de 39 de ani, care a cumpărat terenul în 2017, de la Anca Kasper, moștenitoarea sociologului Petre Andrei. În acel an, vânzătoarea a anunțat vecinii că terenul are noi proprietari, Roxana Răgneală și Cătălin Pârău, deși doar femeia apare în acte. Cătălin Pârău este fiul lui Ioan Pârău, patronul companiei Totalgaz Industrie.

Scandalul de la blocul de pe Lascăr Catargi, pornit de vecini

Cei mai afectați de proiectul imobiliar sunt proprietarii din blocul de pe strada Nicolae Gane, în special medicul Rodica Filioreanu Waszkiewicz, dar și medicul Irina Grădinaru, proprietara unei case cu parter, aflată în planul secund al proiectului.

„Solicitantul edificării intenționează să edifice clădirea la mai puțin de 2 metri de imobilul – casă de locuit al subsemnatelor, planșa afișată omițând intenționat să releve care este distanța dintre spatele imobilului propus spre construire și cel al subsemnatelor.

Totodată, distanța propusă față de Casa «Petre Andrei» este de doar 4 metri, fiind prea mică, raportat la însemnătatea acestei clădiri, clasificată ca monument istoric. Având în vedere că solicitanta dorește micșorarea tuturor limitelor laterale ale imobilului propus față de proprietățile învecinate, subsemnatele, ne manifestăm dezacordul față de această propunere de edificare, motivat de împrejurarea că, în acest fel, imobilul ce se dorește a fi construit va avea deschideri de vedere asupra imobilului subsemnatelor și asupra monumentului istoric vecin”, se arată în raportul emis pe data de 04.05.2023.

În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat și proiectul familiei Fiterman din Păcurari care, la presiunea vecinilor, a fost retras de pe ordinea de zi a Consiliului Local.

Clădirea umbrește imobilele deja construite

Reclamanții susțin în raport că imobilul Roxanei Răgneală va umbri locuințele din planul secund. Ba mai mult, au considerat că investitorul trebuie să realizeze un studiu de trafic. Strada este foarte aglomerată în timpul orelor de vârf, iar artera este traversată des de autospecialele de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

„Prin regimul de înălțime propus, de S+P+2E, se realizează umbrirea apartamentelor situate în blocul situat în str. Nicolae Gane, nr. 32, fapt care nu a fost luat în considerare de proiectant. Derogarea solicitată de la regimul de înălțime a zonei (de la max. 9 m la max. 10 m) este cu atât mai nejustificată cu cât propunerea afectează în mod direct proprietățile subsemnaților. Este de subliniat faptul că noua construcție este amplasată față de blocul din str. Nicolae Gane, nr. 32, la o distanță mai mică decât înălțimea blocului”, se mai arată în raportul municipalității.

În urma consultării publice, beneficiarul a anunțat că va renunța la al doilea etaj și că va încerca să se încadreze cât mai bine în zonă cu noua clădire. Rămâne de văzut dacă inițiativa va fi transformată într-un proiect de hotărâre ce va fi inclus pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe ordinare de Consiliu Local.

Comentarii
  • Sa îl facă de 10 etaje.

  • … 10 etaje sub pamant. Poate ajunge si in China, chiar daca nu cunoaste pe nimeni acolo.

  • Sa-i dea POT=maxim 0.4, CUT = maxim 0.8 si maxim 7 m la cornisa si se incheie totul. Rezulta o vila S+P+1E, pe 130-140 m2 construiti. Arhisuficient

  • sa ia o parte din banii de spagi eroii albi si sa dea si ei ploconul mai departe unde trebuie…daca nu vor bloc langa

  • Astia sunt afaceristi sustinuti de primarie ……golaniiiiiiii

  • Tati chisatili cu bani is mari dezvoltatoare uai, sho sa mai vez…

  • Iar afaceri oameni buni, marca Chirica si clica din Primarie. Cat sa mai suportam acest individ in Primaria Iasi. Sa nu-l prinda alegerile in functie, de cate prostii a facut.Doarme DNA, doarme DIICOT( de fapt astia ultimii sunt ocupati, se iau de politistii „minori”)!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *