Local

Scandalul de la blocurile Avicola, pornit de la un dezvoltator imobiliar, s-ar putea încheia cu un schimb de terenuri! Secretarul de la Lețcani: „Nu pot să pun avizul de legalitate” – FOTO

Publicat: 30 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scandalul de la blocurile Avicola pornit de la un dezvoltator imobiliar s-ar putea încheia cu un schimb de terenuri Secretarul de la Lețcani Nu pot să pun avizul de legalitate  FOTO
Dezvoltatorul Călin Toma este de acord să facă un schimb de terenuri cu primăria Lețcani

Dezvoltatorul Călin Toma este dispus să renunțe la terenul de lângă blocurile Avicola din Lețcani și să primească altul în loc de la primărie. În cursul zilei de mâine, tranzacția va fi supusă votului în plenul ședinței ordinare de Consiliu Local

Conflictul din zona blocurilor Avicola, din comuna Lețcani, județul Iași, ar putea înceta. Povestea a început în momentul în care dezvoltatorul imobiliar Călin Toma a pornit lucrările la un imobil chiar în apropierea blocurilor Avicola. Deși autorizația emisă pentru clădire era pentru o locuință individuală, caracteristicile erau pentru locuințe colective.

Vecinii au sărit și au reclamat faptul că situația juridică a terenului deținut de Călin Toma este incertă și că, de fapt, acesta ar fi trebuit să aparțină de blocurile Avicola. După mai multe reclamații depuse de vecini a intervenit și Prefectura Iași. Recent a obținut o victorie în instanță: certificatul și autorizația de construire au fost anulate. Dezvoltatorul a declarat că va contesta decizia Tribunalului Iași.

Între timp, situația s-a schimbat la 180 de grade. Primăria Lețcani a anunțat că va realiza un schimb de terenuri cu dezvoltatorul Călin Toma

Scandalul de la blocurile Avicola s-ar putea încheia printr-o hotărâre de Consiliu Local

Primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu, a precizat pentru BZI că va propune un schimb de terenuri cu afaceristul în ședința ordinară de Consiliu Local din cursul zilei de mâine, 31.01.2023. Astfel, Primăria Lețcani ar urma să preia terenul de 3.560 mp, deținut de Călin Toma și să-i dea în schimb altă suprafață, de 5.000 mp, tot în zona Avicola. Terenul lui Toma este evaluat la 91.848 de euro, în timp ce terenul comunei valorează 58.200 de euro. Conform evaluării, primăria ar ieși în avantaj.

„Va fi un proiect de hotărâre pentru un schimb de terenuri. Vom renunța la 5.000 de metri de teren din spatele Avicola spre calea ferată și vom prelua terenul de la proprietar, suprafața de lângă blocul Avicola. Încercăm să-i ajutăm pe oamenii respectivi. Problema este că ei nu au știut să ceară cota indiviză de la fiecare apartament. Acum ar fi avut locuri de parcare”, a precizat Stelian Turcu, primarul comunie Lețcani.

În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat alt caz în care a fost implicat dezvoltatorul Călin Toma. Este vorba despre o clădire abandonată din Tătărași care a devenit focar de infecție.

Secretarul Consiliului Local nu este de acord cu schimbul de terenuri

În schimb, s-au anunțat discuții în Consiliul Local. Secretarul comunei nu este de acord cu schimbul de terenuri anunțat de executiv.

„Acolo este un interes privat, nu al primăriei. Terenul a fost cumpărat la o executare silită. Din 2019, locuitorii de la blocul Avicola fac presiuni pentru acest schimb. Ce interes are comuna? Ca să îmi pun avizul de legalitate nu pot să o fac. Eu răspund de legalitate”, a declarat secretarul comunei, Vali Claudia Irimița.

De reamintit că proiectul lui Toma, de lângă blocurile Avicola, a fost verificat de inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași. Aceștia au constatat că nu existau avizele obligatorii de la deținătorii rețelelor de energie electrică, avizul de principiu pentru racordarea la apă și canalizare, avizul Direcției de Sănătate Publică, nici cel pentru salubritate.

Totodată, conform proiectului, camerele de locuit urmau să aibă suprafețe sub limita minimă admisă impusă de Legea Locuinței nr.114/1996, adică mai puțin de 12 mp, iar suprafața alocată băilor era de doar 2 mp.

Scandalul de la blocurile Avicola, pornit de la un dezvoltator imobiliar, va continua, dacă nu va fi tranșat printr-un schimb de terenuri.

Adauga un comentariu