Schimbare majoră pentru tinerii din România! Un nou proiect de lege aflat în dezbatere își propune să ofere tinerilor posibilitatea de a-și deschide propria firmă, așa-numitele firme de exercițiu, cu scopul de a dobândi experiență în domeniul afacerilor și de a-i încuraja pe tineri să muncească. Iată ce alte schimbări aduce noua lege care îi vizează pe adolescenții de 16-18 ani!
Schimbare majoră pentru tinerii din România!
Un nou proiect legislativ dorește să susțină spiritul antreprenorial pentru adolescenții cu vârsta între 16-18 ani, astfel încât tinerii vor putea să își creeze firme de exercițiu, ceea ce le-ar oferi o oportunitate de a dobândi experiență în domeniul afacerilor. Inițiativa aparține lui Florin Jianu, fost președinte IMM România. Noua lege aflată în dezbatere vine după constatarea ratei ridicate a șomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, iar mulți dintre aceștia nu sunt încadrați în nicio formă de angajare și nu apar în statisticile oficiale.
,,Am plecat de la o realitate simplă, aceea că un tânăr poate să lucreze de la vârsta de 16 ani, dar nu poate să-și facă o firmă – și am avut această inițiativă legislativă. Sper să fie cu succes, astfel încât această categorie de vârstă să poată să-și creeze o firmă, chiar dacă aceste firme sunt de exercițiu. Poate datele oficiale nu sunt îngrijorătoare când ne uităm la ele, în ceea ce înseamnă rata șomajului ca atare, pe întreaga populație, dar când ne uităm pe această categorie 15–24 ani – sunt tineri care nu se regăsesc în nicio formă de ocupare, angajare, în nicio statistică oficială, iar lucrurile devin îngrijorătoare.”, a declarat Florin Jianu, inițiatorul noii legi pentru tinerii români.
Rămâne de văzut dacă legea aflată în dezbatere va fi luată în considerare și dacă tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani vor avea posibilitatea de a-și deschide propria firmă de exercițiu, cu scopul de a-și dezvolta spiritul antreprenorial și de a căpăta experiență în muncă.
Ajutor de la stat pentru tinerii care vor să lucreze
Ministrul Muncii a anunțat lansarea unui program de ajutor destinat tinerilor sub 30 de ani care vor să se califice într-o meserie. Programul este finanțat cu 30 de milioane de euro din fonduri euopene și de la bugetul de stat și le deschide tinerilor sub 30 de ani drumul pentru un nou început în carieră. În funcție de nivelul de calificare, programul pentru tineri poate dura între 6 și 36 de săptămâni. Persoanele sub 30 de ani pot beneficia de formare și programe de ucenicie pentru meserii precum sudor, sculer matrițer, instalator, electrician, tinichigiu.
,,Prin acest program prin care le deschidem tinerilor sub 30 de ani drumul pentru un început în carieră. Prin proiectul START, înveți o meserie, câștigi experiență și ai un loc de muncă în care ești plătit în acest timp în care înveți. Programul este finanțat cu 30 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat, iar angajatorii primesc câte 2.250 de lei pe lună pentru fiecare ucenic pe care l-au angajat.”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.
Pentru a stimula tinerii din România să se angajeze, Ministerul Muncii a lansat un nou program pentru cei cu vârsta sub 30 de ani. Este vorba despre un program de ucenicie plătit de stat pentru ca tinerii să se califice într-o meserie. Un alt proiect legislativ îi vizează și pe adolescenții cu vârsta între 16-18 ani. Dacă legea va fi adoptată, tinerii vor avea posibilitatea de a-și deschide propria firmă de exercițiu, fiind încurajați astfel să activeze pe piața muncii.