Actualitate

Școlile se vor redeschide de la data de 8 februarie! Klaus Iohannis: „Începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală“ – LIVE VIDEO / UPDATE

Publicat: 02 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Școlile se vor redeschide de la data de 8 februarie Klaus Iohannis Începând de săptămâna viitoare când începe semestrul doi majoritatea copiilor merg fizic la școală - LIVE VIDEO  UPDATE
Elevi cu mască de protecție în clasă

Școlile se vor redeschide începând cu data de 8 februarie, potrivit unor surse politice. Decizia a fost luată după ședința la care a participat președintele Klaus Iohannis, alături de premierul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, dar și medicii Raed Arafat și Adriana Pistol.

UPDATE: „Am discutat o temă care este foarte importantă pentru milioane de români. Am discutat despre conținutul pandemic. Trebuie să respectăm în continuare măsurile în vigoare. În ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic. Trendul este descendent. Nu suntem singuri în Europa și ne-am uitat în jur să vedem ce fac alții. Am constatat că majoritatea statelor UE au deschis sau deschid școlile. Doar trei state nu deschid școlile. În unanimitate, am decis ca începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Trebuie luate măsuri stricte. În localitățile cu scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală. În localitățile cu scenariu galben, copiii de grădiniță merg fizic. La fel și clasele I-IV. Mai merg cei din clasa a VIII-a și a XII-a. În localitățile în scenariu roșu merg doar copiii la grădiniță și clasele I-IV, restul fac școală online. În localități aflate în carantină, toată lumea stă acasă

Mai sunt multe detalii de clarificat. Cum se verifică dacă un copil este bolnav? Ce se face în acest caz? Toate problemele vor fi clarificate printr-un Ordin de Ministru comun. Pregătiți copiii pentru școală!“, a declarat Klaus Iohannis.

Știrea inițială

Astfel, ar urma să meargă fizic la şcoală copii din ciclul primar (clasele I – IV), cei din anii terminali (clasele VIII şi XII) precum şi cei de vârstă preşcolară – la creşe şi grădiniţe.

Autorităţile au precizat că, în funcţie rata de infectare în care se află localitatea, o anumită şcoală s-ar putea regăsi în scenariul verde – în care merg la şcoală elevii din toate clasele, în scenariul galben – în care merg la clasă elevii din anii terminali, cei de ciclu primar şi cei preşcolari sau în scenariul roşu, în care merg fizic la unităţile de învăţământ doar copiii de grădiniţă şi cei din ciclul primar.

Scenarii pentru redeschiderea școlilor

Pentru redeschiderea școlilor se au avut în vedere trei scenarii. În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Incidența în cele trei scenarii:

scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori

scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori

scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori

Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.

Elevii care vor face în continuare şcoală online

Ministrul Educției Sorin Câmpeanu a precizat care sunt categoriile de elevi ce vor face şcoală online chiar şi în cazul deschiderii şcolilor:

Prima categorie: elevii care au vulnerabilități medicale; aceștia vor trebui să aibă asigurat procesul de învățare – predare online.

A doua categorie: elevii care prezintă simptome. Recomandarea ministrului Sănătății și Educației este aceea de a rămâne acasă și de a nu intra în colectivitate.

A treia categorie: elevi care au aparținători în familie cu vulnerabilități medicale.

A patra categorie: profesori cu vulnerabilități cronice, certificate de medicina muncii.

A cincea categorie: profesori care la rândul lor prezintă simptome.

Adauga un comentariu