Cunoscutului scriitor și om de cultură Mircea Radu Iacoban, fostul director al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, i-a fost decernat Premiul „Constantin Brâncoveanu” pentru întreaga creație în domeniul literaturii. Totul a avut loc vineri, 15 octombrie 2021, la București
Vineri, 15 octombrie 2021, scriitorului Mircea Radu Iacoban i-a fost decernat Premiul „Constantin Brâncoveanu”. Asta pentru întreaga creație în domeniul literaturii. Printre laureații precedentelor ediții s-au numărat Lucian Pintilie, Principesa Margareta, Simona Halep, Mircea Albulescu, Nicolae Breban, ambasadorul Hans Klemm, Horia Andreescu, Ilie Șerbănescu, Tudor Gheorghe, Florin Georgescu, Ion Caramitru. Mircea Radu Iacoban a ajuns la frumoasa și venerabila vârstă de 81 de ani. El a fost director atât al Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri”, cât și al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași. Este unul dintre cei mai importanți și valoroși publiciști contemporani, a scris inclusiv scenarii de film, proză, și dramaturgie.
Este de o luciditate aparte, fire deschisă, sinceră și dedicată. A primit Ordinul Național Serviciul Credincios și Ordinul Meritul Cultural. Acesta s-a născut pe 19 februarie 1940. Mama sa, Maria Iacoban, era învățătoare și scria poezie pe care o publica în revistele vremii, printre care și „Iașul literar”.
În 1969 a fost numit director al Editurii „Junimea” din Iași. Între 1979-1990 a avut funcția de director al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași
Tatăl său, Alexandru Iacoban, era jurist, dar și artist plastic amator care a avut expoziții de pictură în orașele Moldovei. A absolvit liceul la Suceava, după care, în 1962, Facultatea de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Între 1961-1966 a lucrat la Studioul Radio din Iași, întâi crainic și redactor, apoi la Radio București. În perioada 1966-1970, Mircea Radu Iacoban a fost secretar general de redacție la revista „Cronica”. În 1969 a fost numit director al Editurii „Junimea” din Iași. Între 1979-1990 a avut funcția de director al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
A fost secretar al Asociației Scriitorilor din Iași între anii 1971-1989. După 1990, a fost o perioadă corespondent de front la Chișinău, ca trimis al ziarului bucureștean „Românul”, pentru a scrie despre conflictul din Transnistria. Între 1994 -2004, a fost director al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași. Este redactor-șef al revistei „Cronica veche” (din 2018).
Fundația Alexandrion susține activ cultura din 2014, prin intermediul Premiilor Constantin Brâncoveanu
Fundația Alexandrion a fost înființată ca urmare a numeroaselor activități sociale desfășurate de companiile din cadrul grupului. Sub umbrela acesteia se derulează proiecte de peste 20 de ani. Aceasta susține activ cultura din 2014, prin intermediul Premiilor Constantin Brâncoveanu și onorează excelența prin intermediul premiilor Constantin Brâncoveanu Diaspora și Constantin Brâncoveanu International Awards. Prin premiile Matei Brâncoveanu, Fundația Alexandrion recunoaște potențialul de dezvoltare a tinerilor, pentru cercetare și realizări excepționale în domeniul lor de activitate. De-a lungul timpului, Fundația și-a pus amprenta și în susținerea performanțelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion premiază performanța internațională a sportivilor români din 2016. Fundația a fost alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român la Olimpiade, din 2004 până în 2012, în încercarea de a încuraja tinerii sportivi să obțină cele mai bune rezultate.