Local

Se caută surse de finanțare pentru proiectele din Zona Metropolitană Iași. Care sunt cele mai bune direcții strategice pentru implementarea acestora

Publicat: 11 nov. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Se caută surse de finanțare pentru proiectele din Zona Metropolitană Iași. Care sunt cele mai bune direcții strategice pentru implementarea acestora
Pentru implementarea proiectelor în Zona Metropolitană Iași se caută mereu noi surse de finanțare

Legea Zonelor Metropolitane este dezbătută pentru prima dată la Iași. Problemele privind implementarea proiectelor și găsirea noilor surse de finanțare sunt cele mai importante aspecte pe ordinea de zi a evenimentului. Mai multe proiecte din Zona Metropolitană Iași vor fi implementate la începutul anului 2023. Se dorește creșterea calității vieții celor ce locuiesc în localitățile ce fac parte din Zona Metropolitană Iași la nivelul urban al municipiului.

Politica de dezvoltare metropolitană reprezintă ansamblul politicilor elaborate, cu consultarea partenerilor socioeconomici interesați, în scopul dezvoltării coerente și durabile a unor arii teritoriale urbane și rurale integrate din proximitatea municipiilor reședință de județ și a municipiilor, altele decât cele reședință de județ. Obiectivele generale ale politicii de dezvoltare metropolitană în România sunt următoarele: reducerea disparităților economice, sociale și regionale prin consolidarea legăturilor urban-rural și centru-periferie; creșterea competitivității economice și capacitatea regiunilor de a prospera într-o economie globală; creșterea coerenței actului administrativ și asigurarea unei mai bune guvernări locale; asigurarea și îmbunătățirea accesului tuturor cetățenilor la servicii de interes general.

cladire primaria Iasi
Pentru implementarea proiectelor în Zona Metropolitană Iași se caută mereu noi surse de finanțare

Legea zonelor metropolitane dezbătută la Iași

Petru Movila la costum negru si camasa alba
Sunt în discuție mai multe proiecte pentru Zona Metropolitană Iași

Legea nr. 246/2022 privind zonele metropolitane este dezbătută de reprezentanții municipalității în cadrul unor dezbateri unde a participat Victor Banţa, Secretar General Adjunct în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, și cu Grigore Nepotu, directorul executiv al ADI Zona Metropolitană Iași pentru a discuta despre oportunitățile de dezvoltare ale zonei metropolitane Iași.

„Este o întâlnire foarte importantă organizată de Primăria Municipiului Iași și Asociația Zonelor Metropolitane pe temele legate de legislația care permite să funcționeze zonele metropolitane, legate de finanțările ce se pot face în zonele metropolitane pentru că scopul cel mai important este ca toate localitățile ce fac parte dintr-o zonă metropolitană să aibă facilități și condiții egale de trai cu cei din mediul urban.  Oamenii care locuiesc în acest areal trebuie să beneficieze de transport, educație, condiții privind asistența medicală și asistența socială. Este important ca cel puțin în interiorul unei zone metropolitane să nu mai existe nici un fel de disfuncționalități și diferențe de trai între oamenii care locuiesc în acest areal“, declară Petru Movilă, city manager Iași.

Se urmărește alinierea condițiilor de trai a localităților ce fac parte din Zona Metropolitană Iași la nivelul urban de dezvoltare al municipiului.

strada cu pista de biciclete
În Zona Metropolitană Iași au fost implementate piste pentru bicicliști

Noile proiecte din Zona Metropolitană Iași au nevoie de surse de finanțare

autobuz alb pe strada
De la 1 ianuarie 2023 În Zona Metropolitană Iași va fi implementat transportul CTP Iași

Implementarea proiectelor din Zona Metropolitană se realizează în condițiile în care există surse de finanțare sigure. Reprezentanții municipalității fac eforturi constante pentru a beneficia de resursele financiare necesare.

„Primăria Municipiului Iași și Asociația Zonelor Metropolitane au în lucru multe proiecte. Așteptăm începând de anul viitor posibilități de finanțare fie că vorbim de bugetul de stat sau fonduri europene. Anul viitor va fi  implementat transport public implementat de o singură companie cu unități de transport moderne și sigure pentru tot arealul  din Zona Metropolitană Iași, proiectul „Trenul Metropolitan“, piste pentru biciclete. Momentan căutăm surse de finanțare pentru implementarea proiectelor, prin fonduri europene, PNRR, fonduri guvernamentale sau fonduri alocate pentru proiecte transfrontaliere“, afirmă Petru Movilă, city manager Iași.

Unul din cele mai ample proiecte ce va fi implementat in Zona Metropolitană Iași prevede implementarea transportului CTP Iași.

Traseele și tarifele au fost stabilite, iar de la 1 ianuarie 2023 toți locuitorii din Zona Metropolitană Iași vor beneficia de mijloacele de transport în comun ale CTP Iași.

Un alt proiect important este „Trenul Metropolitan“ ce prevede stații intermodale de transport, modernizarea unor gări actuale, dar și pasaje pentru călătorii care vor ajunge în municipiul Iași. Toate acestea se vor regăsi în proiectul noului tren metropolitan din Iași, obiectiv gestionat de municipalitate, alături de Consiliul Județean și Ministerul Transporturilor.

tren in gara
Trenul Metropolitan este un proiect în curs de desfășurare
Comentarii
  • petrica,marele tambalagiu al iesilor,o sa aduca fonduri pentru zona metropolitana…..LA PASTELE CAILOR.Daca nu ai fi atat de lingau,tu nici macar loc de munca nu ai fi in stare sa iti gasesti,ciocolata rom

  • Nea Caisa, scuzati Movila asta, e nitel in conflict de interese. Cand e Administrator pulic, cand e mare sef de mare partid, PMP. La sediul PMP, ultracentral, inca mai e un afis mare cu el pe post de defutat. Cu atatea fonctii e posibil sa deranjeze niscavai organe

  • Gargara si iar gargara .Movila a ajuns un neica nimeni care vrea sa apara la ziar .Simuleaza grija comuna dar nu stie unde se opreste zona Metropolitana .

Adauga un comentariu