Economic Local

Se extind canalizarea și rețeaua de distribuție dintr-o comună de lângă municipiul Iași! Investiția este de 4 milioane de euro

Publicat: 02 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se extind canalizarea și rețeaua de distribuție dintr-o comună de lângă municipiul Iași Investiția este de 4 milioane de euro
Rețeaua de canalizare din Tomești va fi extinsă

Aproape 4 milioane de euro costă extinderea canalizării și a rețelei de distribuție din comuna Tomești, județul Iași. Licitația pentru execuția lucrărilor este programată la finalul lunii noiembrie 2023. Prețul cel mai mic este un criteriu de departajare a ofertelor

Primăria comunei Tomești, județul Iași, lansează o nouă licitație pentru extinderea rețelei de canalizare și a celei de distribuție a apei din localitate cu fonduri din Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Licitația pentru execuția lucrărilor este programată pe data de 20.11.2023. Valoarea estimată a investiției este de 20.111.447 de lei, fără TVA, aproape 4 milioane de euro. Oferta constructorilor cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare.

„Beneficiile anticipate de către autoritatea contractantă, includ dar nu se limitează la aspecte precum: accesul la utilități – alimentare cu apă pentru locuitorii localităților, sănătatea locuitorilor va fi afectată pozitiv în mod semnificativ; nivelul de trai al locuitorilor va crește; atractivitatea comunei pentru investitori va crește; reducerea infiltrațiilor de ape uzate în sol sau deversări în ape de suprafață; îmbunătățirea calității emisarilor și a cursurilor de apă, în general, prin înființarea rețelei de canalizare, astfel încât întregul debit colectat să fie transportat și tratat corespunzător în stația de epurare; asigurarea accesului la servicii de calitate în ce privește colectarea și epurarea apei uzate, pe baza principiului maximizării eficienței costurilor și calității în operare”, se arată în caietul de sarcini.

Rețeaua de canalizare va fi extinsă și în comuna Mircești.

Constructorul va interveni pe mai multe tronsoane din comuna Tomești

Conform proiectului, conducta de distribuție a apei va avea lungimea de 7.970 de metri, în timp ce rețeaua de canalizare se va întinde pe o lungime de 18.900 de metri. Lucrările vor fi executate în satele Tomești, Vlădiceni, Gorun și Chicerea. În acest moment, rețeaua de canalizare din Tomești are lungimea de 39.273 de metri.

„Comuna Tomești dispune de rețea de canalizare a apelor uzate și a apelor pluviale doar în zona cartierului de blocuri din localitatea Tomești. Deversarea apelor uzate se face în stația de epurare de la Dancu. Gestionarea apei și canalizării se face de către ApaVital Iași. Apavital SA asigură serviciile de alimentare cu apă și canalizare  pentru comuna Tomești, inclusiv zona metropolitană. Apa distribuită în scop potabil este prelevată din bazinele hidrografice Prut- Bârlad și Siret. Apa uzată este colectată este transportată în stația de epurare amplasată în localitatea Dancu, care poate asigura epurarea avansată pe trei linii de epurare a unui debit mediu zilnic pe timp uscat”, se mai arată în documentația procedurii.

Din fonduri europene, ApaVital investește în rețelele de apă din județul Iași.

Primăria Tomești investește și în iluminatul public din sate

Totodată, Primăria comunei Tomești a demarat o licitație și pentru modernizarea sistemului de iluminat din localitate. Recent, la procedură s-a prezentat asocierea Vodafone România și Urbioled SRL. A doua societatea este controlată Ana Maria Ciotîr, partenera lui Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ion Solcanu.

Cuplul Ciotîr-Solcanu este cunoscut pentru sutele de contracte câștigate cu primăriile din țară, sumele învârtite fiind de ordinul milioanelor de euro. În ceea ce privește contractul de la Primăria Tomești, investiția este estimată la 1.834.315 lei, fără TVA, aproape 400.000 de euro. Conform proiectului, în comuna Tomești urmează să fie montate aparate de iluminat LED dotate cu telegestiune în punct luminos 22 W – 482 de bucăți și în punct luminos 80 W – 218 bucăți.

Echipamentele vor fi montate în termen de 10 luni de la semnarea contractului. Lucrările vor fi realizate în satele Vlădiceni, Tomești, Goruni și Chicerea.

Adauga un comentariu