Se schimbă diplomele de studii! Ministrul Educației a decis ca pe toate aceste documente să fie menționat, începând din anul școlar următor, nivelul de calificare, conform Cadrului Național al Calificărilor (CNC). Iată ce trebuie să facă românii atunci când vor să se angajeze.
Se schimbă diplomele de studii!
Ministerul Educației a decis ca de anul viitor să se schimbe diplomele de studii ale românilor. Este vorba despre toate diplomele și certificările obținute în urma unui proces educațional, formal sau informal. Pe diplome va fi precizată și calificarea obținută, astfel că nu va mai fi nevoie de demonstrarea calificărilor prin alte documente. De asemenea, calificările vor fi echivalate în alte țări din Uniunea Europeană. După noile modificări, diploma de studii va fi suficientă pentru a demonstra nivelul studiilor absolvite și calificarea obținută.
,,De acum încolo,toate diplomele și toate certificările care sunt date în țară, în urma unor procese educaționale, cum s-a spus aici foarte bine, educație formală, educație non-formală, educație informală sau alte procese de formare profesională, toate diplomele vor avea pe ele trecute nivelul de calificare. Și atunci, automat, având trecut nivelul de calificare, unul dintre cele opt – sunt opt niveluri de calificare – în momentul când ai trecut pe diplomă nivelul de calificare, când ai mers cu diploma respectivă în orice țară din Uniunea Europeană, nu te mai pune nimeni să demonstrezi nivelul de calificare cu alte hârtii și cu alte dovezi, ci se vede exact pe diplomă și asta înseamnă că accesul la piața muncii este mult, mult mai simplu”, a explicat Ministrul Educației, Daniel David.
Ce sunt nivelurile de calificare
Cadrul Național al Calificărilor (CNC) este structurat pe opt niveluri de calificare. Calificarea profesională constă în pregătirea prin care se dobândesc competenţe necesare desfășurării de activităţi specifice uneia sau mai multor ocupaţii. Fiecare nivel este descris prin rezultate ale învățării, exprimate sub formă de cunoștințe teoretice și practice, abilități cognitive, practice, intuitive sau creative și gradul de responsabilitate și autonomie. Sunt 8 niveluri de calificare în România, fiecare dintre ele reflectând nivelul de cunoștințe și competențe ale unei persoane, în funcție de studii și calități.
De exemplu, Nivelul 1 reflectă cunoștințe generale de bază și abilități pentru îndeplinirea unor sarcini simple, desfășurate sub supraveghere directă. Nivelul 4 presupune cunoștințe faptice și teoretice într-un context mai larg, cu o gamă variată de abilități necesare pentru identificarea și aplicarea de soluții la probleme specifice, precum și capacitatea de autogestionare și supraveghere a altor persoane. Nivelul 8 reprezintă cel mai avansat grad de calificare, corespunzător unor cunoștințe de vârf într-un domeniu sau la intersecția mai multor domenii, abilități avansate de sinteză și evaluare, inovare, precum și un înalt grad de autonomie, autoritate și integritate profesională și științifică, implicând angajamentul continuu pentru dezvoltarea de idei noi.
După ce noile modificări vor fi adoptate, nivelul de calificare va fi precizat și pe diplomele de studii, astfel că românii nu vor mai avea nevoie să demonstreze calificările prin documente suplimentare la angajare. Important este faptul că aceste calificări vor fi echivalate și în alte țări din UE. Aceste reguli propuse recent vor intra în vigoare începând cu anul școlar următor, la inițiativa Ministerului Educației.
adica scolarizezi din bugetul Statului si iti pleaca pe dinafara, iar Statul ramane pagubasul, nenic