Prima pagină » Actualitate » Se schimbă regulile pentru cei care plătesc cu cardul în magazine! Ce nu vor mai primi clienții
Se schimbă regulile pentru cei care plătesc cu cardul în magazine! Ce nu vor mai primi clienții

Se schimbă regulile pentru cei care plătesc cu cardul în magazine! Ce nu vor mai primi clienții

19 nov. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se schimbă regulile pentru cei care plătesc cu cardul în magazine! Scopul acestei modificări este de a elimina procesele birocratice inutile, oferind comercianților mai multă flexibilitate în gestionarea tranzacțiilor electronice. Iată ce nu vor mai primi clienții.

Se schimbă regulile pentru cei care plătesc cu cardul în magazine!

Un proiect legislativ ar putea elimina obligația comercianților de a emite bon fiscal pentru plățile efectuate cu carduri bancare. Comercianții nu vor mai fi obligați să elibereze bon fiscal din oficiu pentru tranzacțiile efectuate prin carduri de credit sau debit. Acest lucru va reduce costurile asociate utilizării aparatelor fiscale și va stimula inovația în sectorul comercial.

Echipamentele nesupravegheate, precum automatele comerciale care funcționează exclusiv pe bază de plăți cu cardul, nu vor mai necesita aparate de marcat electronice fiscale. Comercianții nu vor mai fi obligați să emită facturi pentru livrările către populație sau pentru tranzacțiile prin automate comerciale, decât la cererea expresă a clientului.

Care este scopul noului proiect de lege

Eliminarea obligației de emitere a bonurilor fiscale și a facturilor pentru plățile cu cardul urmărește să fluidizeze tranzacțiile și să sprijine procesul de modernizare economică.

„Acest amendament se aliniază eforturilor de modernizare şi digitalizare a economiei, sprijinind atât comercianţii, cât şi consumatorii prin simplificarea proceselor asociate tranzacţiilor electronice.”, se arată în noul proiect de lege.

Această modificare legislativă privind plata cu cardul îi va influența atât pe comercianți, cât și pe consumatori. Comercianții vor beneficia de reducerea costurilor operaționale prin eliminarea obligativității bonurilor fiscale și facturilor pentru plățile electronice, iar consumatorii vor avea posibilitatea de a solicita facturi doar la cerere, fără ca acest lucru să fie un pas standard în procesul de cumpărare.

Românii însă trebuie să mai fie atenți la un alt aspect atunci când merg la cumpărături. Dacă plătiți mai mulți bani când ajungeți la casă, motivul este simplu. Pungile în care puneți legumele și fructele se plătesc, iar unii nu știu asta. Sumele pentru pungile de plastic diferă de la un magazin la altul. Românii plătesc o taxă pentru fiecare pungă de plastic folosită, denumită și eco-taxă. În schimb, pentru pungile biodegradabile se achită numai taxa de ambalaj, ele fiind scutite de plata eco-taxei. Din acest motiv, suma de pe bonul de cumpărături poate să difere față de calculul pe care l-am făcut înainte pentru produsele din coșul de cumpărături.

Eco-taxa, în valoare de 0,15 lei/bucată, este aplicată tuturor pungilor de transport, cu excepţia celor fabricate din materiale cu granula biodegradabilă și compostabilă. Eco-taxa se achită de către toți operatorii economici care introduc pe piață astfel de ambalaje de desfacere şi se evidențiază distinct pe bonurile fiscale ale cumpărătorilor. Valoarea acestei eco-taxe este 0,15 bani și trebuie să fie afișată vizibil la punctul de vânzare, în vederea informării consumatorilor. De aceea, românii trebuie să știe de ce apare o diferență de preț pe bonul de cumpărături.

De asemenea, românii trebuie să știe că de la 1 ianuarie 2025, se vor schimba ambalajele alimentare. Producătorii de sticle de plastic și ambalaje alimentare din Uniunea Europeană vor avea de respectat o nouă lege. Aceasta prevede eliminarea substanțelor chimice dăunătoare din ambalaje, în special a bisfenolului A (BPA). BPA va fi interzis în ambalajele care intră în contact cu alimentele. Această interdicție vizează mai multe tipuri de ambalaje: conserve, sticle de băut și ambalaje din plastic.

O nouă lege ar putea intra în vigoare în curând. Operatorii economici ar putea scăpa de obligația de a emite bon fiscal atunci când plata s-a făcut cu un card bancar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`