Titlurile zilei

Se țese cel mai negru coșmar! Avem malarie la Iași! Cum a ajuns una dintre cele mai periculoase boli din lume aici și unde este tratat primul bolnav – Exclusiv

Publicat: 22 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se țese cel mai negru coșmar Avem malarie la Iași Cum a ajuns una dintre cele mai periculoase boli din lume aici și unde este tratat primul bolnav - Exclusiv
Un ieșean cu malarie s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

După 3 ani, în Iași a fost confirmat un caz de malarie! Un ieșean în vârstă de 59 de ani care călătorește frecvent în Africa s-a întors acasă infectat cu această boală. Bărbatul merge în țările tropicale în interes de serviciu. Acesta era vaccinat cu vaccinurile obligatorii pentru țara de destinație. Ieșeanul s-a întors pe data de 13 iunie 2021, iar simptomele au apărut la două săptămâni de la întoarcerea în țară

Un ieșean a fost confirmat cu malarie! Bărbatul de 59 de ani s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași după ce la două săptămâni de la întoarcerea în țară a avut simptome specifice acestei boli. Acesta se întorsese recent din Africa Centrală, unde călătorea frecvent în interes de serviciu. Transportul s-a făcut pe ruta Iași – București – Istanbul – Douala și retur.

„La Spitalul de Boli Infecțioase s-a prezentat un pacient în vârstă de 59 de ani din Iași cu antecedente de călătorie în înteres de serviciu în Camerun, în Douala, atât în anul 2019, cât și în 2021. Acesta a fost plecat în Africa în perioada 4 iunie 2021 – 13 iunie 2021. Simptomele specifice acestei boli infecțioase au apărut aproximativ după două săptămâni de la întoarcerea în țară, mai exact pe data de 2 iulie 2021. Acesta prezenta frison și posibil febră, netermometrizată la domiciliu.

Simptomele au fost însoțite de astenie fizică (oboseală) și vertij (amețeală). Pacientul a precizat că aceste simptome s-au repetat la 7 zile de la debut, și anume pe data de 9 iulie 2021. În aceste momente, pacientul este stabil din punct de vedere cardio-respirator, monitorizat permanent și s-a început tratamentul antimalarie. Cazurile de malarie sunt relativ rare. Ultimul caz în județul Iași a fost în 2018”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva» din Iași.

Bărbatul nu a urmat tratamentul antimalaric

Ieșeanul era imunizat cu vaccinurile obligatorii pentru țara de destinație, însă nu a urmat tratamentul antimalaric. Bărbatul a ajuns la spital marți, 20 iulie 2021, în jurul orei 23:30, după ce a stat mai multe zile acasă. În momentul internării, pacientul nu prezenta prea multe simptome specifice bolii.

„La internare, pacientul s-a prezentat fără febră, conștient, astenic, dar stabil hemodinamic și respirator, cu abdomen suplu. Pacientul prezenta dureri în partea dreaptă a etajului abdominal superior. Acesta nu a primit profilaxia cu medicamente antimalarice, care începe cu cel puțin o săptămână înaintea călătoriei și se încheie la o săptămână după ce persoana s-a întors. Bărbatul nu a primit acest tratament nici în 2019, și nici în 2021, dar a fost imunizat cu vaccinurile obligatorii pentru țara de destinație. Spitalul de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva» a fost și este un element esențial în sistemul medical ieșean și național, un centru de excelență în medicină, care pune pe primul plan pacienții și aparținătorii”, a adăugat managerul Spitalului de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva» din Iași.

Ce este malaria și cum se manifestă

Malaria este o boală infecțioasă des întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire și tratament, malaria poate evolua către deces. Malaria este determinată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium.
Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel, în principal între amurg și zori. Femela țânțarului anofel este de dimensiuni mai mici decât masculul, intrând ușor în încăperi prin plase și crăpături.
În principal, malaria se manifestă prin febră apărută la 7 zile de la prima posibilă expunere sau la 3 luni (mai rar mai tarziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febră apărută la mai puțin de 7 zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.

Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum, care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree si dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienței de organ, cum ar fi insuficiență renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolență, comă și deces. Este recomandată evitarea înțepăturilor de țânțari.

Un alt pacient infectat cu o boală rară

Pe data de 20 iulie 2021, la Spitalul Clinic Doctor „C.I. Parhon” a fost trasferat de la Spitalul din Târgu Neamț un pacient infectat cu hantavirus. Medicii spun că infectările cu acest virus sunt relativ rare. Conform medicilor, pacientul a fost transportat în stare gravă cu o afectare respiratorie, dar și renală. Infectarea provine de la niște rozătoare din pădurea de lânga casă. Medicul Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Parhon” din Iași, a menționat faptul că bărbatul are 72 de ani și s-a adresat medicilor din județul Neamț pentru prima oară în urmă cu două săptămâni. După internarea la Spitalul „Parhon” din Iași, starea bărbatului este în continuare gravă, funcțiile vitale fiind foarte afectate.

 

Ce spun reprezentanții DSP Iași despre bărbatul diagnosticat cu malarie

Într-o intervenție publică, Marius Voiculescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași a explicat faptul că bărbatul prezenta semne specifice bolii iar monstrele prelevate de la bărbat au fost trimise la București pentru a confirma diagnosticul de la Iași:

În momentul de față la Spitalul de Boli Infecțioase se află internat un bărbat în vârsta de 59 de ani domiciliat în Iași care s-a întors dintr-o tară africană şi care, în urma probelor prelevate și a simptomatologiei specifice a fost diagnosticat cu malarie. În cadrul anchetei epidemiologice demarate de DSP Iași, conform protocolului, probă vă fi trimisă şi la București în vederea analizei şi confirmarea acestei boli. a menţionat purtătorul de cuvânt al DSP Iași, Marius Voiculescu.

Adauga un comentariu