National

Secretar de stat în Ministerul Educației: „Am solicitat ca simulările examenelor naționale și examenele propriu-zise să se desfășoare cu prezență fizică totală”

Publicat: 02 mart. 2021
elevi cu mască în clasă
Numărul elevilor și al profesorilor infectați cu noul coronavirus a crescut

Marți seară, 2 martie, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit la B1Tv despre toate solicitările făcute la adresa Ministerului Sănătății. Printre acestea se regăsesc desfășurarea orelor remediale cu prezență fizică, desfășurarea examenelor în școli și renunțarea la măștile de protecție în timpul orelor de sport.

„Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății cinci lucruri, nu doar purtarea măștii sau nepurtarea măștii. Am solicitat în primul rand desfășurarea orele de activitate remedială, care trebuie să înceapă foarte curând, exclusiv fața în fața, indiferent de scenariu evident făcând abstracție de situațiile în care localitatea este în carantină, dar în cele trei scenarii să funcționăm cu grupele pentru activitatea remedială dintr-un motiv foarte simplu: aceste grupe vor fi în medie de 12 elevi, adică se poate asigura o distanțarea suficienta astfel încât riscurile epidemiologice sa fie minime, dar sa permitem și participarea elevilor de clasele V, VI, VII.

Am solicitat permiterea învățământului fața în fata a elevilor de la învățământul special, pentru ca grupele de studiu sunt foarte mici, maxim 10 copii odată, iar învățământul online este extrem de dificil, dacă nu imposibil.

Am solicitat ca simulările examenelor naționale care se vor desfășura la sfârșitul acestei luni, dar și examenele propriu-zise să se desfășoare cu prezență fizică totală.

Nu îl ultimul rând, argumentele noastre pentru a renunța la măștile de protecție în timpul orelor de sport sunt convins ca cel puțin pentru aceste ore desfășurate pe terenul de sport va fi înțeles și permis. Măsura purtării măștii poate fi înlocuită de o distanțare cat mai mare și în cazul sălilor de aerisire permanentă”, a declarat Sorin Ion.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Orele de sport să se facă fără mască, dar să se facă în exteriorul școlii”

Marți, 23 februarie, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că elevii ar putea face ore de sport fără măști.

Acesta a transmis că, după discuțiile purtate cu reprezentanții Ministerului Sănătății, ar fi acceptabile orele de sport la care elevii să nu poate mască, însă cu o condiție: orele trebuie să se desfășoare în exteriorul clădirilor.

Ministrul Educației a arătat purtarea măștii nu este obligatorie la orele de sport în cea mai mare parte a școlilor din Europa.

„Am dat exemplul tuturor țărilor europene care nu impun purtarea măștii în cadrul orelor de educație fizică. Există, în afară de regiunea Veneto, din Italia, în care încă există obligativitatea purtării măștii, singura regiune din Europa, mai există încă un caz special, cazul Franței, care recomandă ca orele de sport să se facă fără mască, dar să se facă în exteriorul școlii”, a declarat Cîmpeanu, la Antena3.

Sorin Cîmpeanu: „Ar putea fi acceptabil să nu se poarte mască doar în condițiile în care orele de sport se fac în exteriorul școlii”

Sorin Cîmpeanu a precizat că elevii ar putea să nu mai fie nevoiți să poarte masca de protecție la orele de sport, doar dacă acestea se vor desfășura în aer liber.

„Am discutat cu Ministerul Sănătății și punctul de vedere până acum este că ar putea fi acceptabil să nu se poarte mască doar în condițiile în care orele de sport se fac în exteriorul școlii, în spații deschise. După cum vedem, temperaturile din acest moment nu permit aplicarea acestei variante propuse de MS. Discuțiile vor continua”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Adauga un comentariu