Creierul uman reprezintă organul central al sistemului nervos, care are un rol semnificativ în controlul și coordonarea funcțiilor din corpul uman. Odată cu trecerea timpului, s-a descoperit și secretul longevității creierului.
Anatomia sa este formată din multe structuri, care au roluri specifice și care toate contribuie la o bună funcționare a organismului.
Care este secretul longevității creierului?
Creierul are nevoie de o activitate permanentă și de o energie constantă pentru a realiza procesele sale complexe, precum inhibarea morții celulare, transmiterea fluxului nevos, menținerea activității mitocondriilor și sinteza proteinelor genetice. Dacă faci activitate fizică, vor rămâne active, deoarece se conectează activitatea creierului și a mușchilor.
Se cunoaște faptul că exercițiile fizice cresc neuronii și eliberează endorfine, care pot ameliora starea de spirit și pot îmbunătăți memoria și capacitatea de a învăța.
Este necesară o nutriție sănătoasă pentru sănătatea creierului, precum legume proaspete, peste, nuci, fructe, cereale integrale, uleiuri sănătoase, care pot reduce riscul de boli cardiovasculare și să prevină demența. Deci acesta funcționează cu glucoză, nu este indicat deloc să consumi zahăr, o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi fiind mai benefică. Zahărul poate modifica abilitatea de a gândi clar prin creșterea undelor celebrale alfa, delta și teta.
Unii medici afirmă și faptul că micul dejun este important în longevitatea sa, pentru că după o pauză nocturnă, creierul are nevoie de un aport de neurotrasnmițători și glucoză pentru a funcționa optim. Așadar, ideal ar fi să consumi o masă sănătoasă de dimineață, care să includă și carbohidrați, pentru a face creierul să funcționeze optim pe parcursul zilei.
Alte aspecte importante ar mai fi relaxarea, un echilibru între munca fizică, intelectuală și învățare și un somn bun în timpul nopții.
De ce să ții cont de aceste sfaturi
Creierul uman este reponsabil de toate funcțiile vitale din corpul nostru, unde primește informații prin cele 5 simțuri, văz, auz, gust, miros și simțul tactil. Prin intermediul acestora și cu a altor impulsuri transmise de organele interne, el procesează toate informațiile din jur și ne permite să percepem ce se întâmplă.
Pe lângă funcția de coordonare și control, mai are și alte roluri, precum faptul că este în centrul gândurilor și a deciziilor, care ne permite să formăm și să păstrăm amintirile și să ne reglăm emoțiile. De asemenea, controlează funcția motorie și echilibrul, transmite semnale către organele interne și controlează respirația, somnul, ritmul cardiac, controlează temperatura, este centrul vorbirii și asigură capacitatea organismului de a răspunde la stres.
Acest organ este susceptibil la o varietate mare de afecțiuni, care pot afecta funcționarea sa normală, precum boala Alzheimer și demența, tumori celebrale, epilepsie, boala Parkinson, accident vascular celebral, leziuni, afecțiuni congenitale, tulburări de spectru autist și scleroză laterală amiotrofică.
Secretul unei vieți lungi, normale, constă în crearea unor condiții ideale pentru o viață mai bună la bătrânețe, precum cele menționate anterior. Se cunoaște faptul că mintea umană poate fi remodelată de-a lungul anilor maturității, ceea ce îi permite să se dezvolte.
Este un organ cu o structură foarte complexă, care îndeplinește o serie de funcții vitale în organism, așadar, trebuie să ținem cont de secretele longevității creierului.