Prima pagină » Sanatate » Secretul longevității creierului – Cum îl putem menține sănătos și de ce este important să o facem?
Secretul longevității creierului – Cum îl putem menține sănătos și de ce este important să o facem?

Secretul longevității creierului – Cum îl putem menține sănătos și de ce este important să o facem?

10 mart. 2025, 09:30,
în Sanatate

Creierul uman reprezintă organul central al sistemului nervos, care are un rol semnificativ în controlul și coordonarea funcțiilor din corpul uman. Odată cu trecerea timpului, s-a descoperit și secretul longevității creierului.

Anatomia sa este formată din multe structuri, care au roluri specifice și care toate contribuie la o bună funcționare a organismului.

Care este secretul longevității creierului?

Creierul are nevoie de o activitate permanentă și de o energie constantă pentru a realiza procesele sale complexe, precum inhibarea morții celulare, transmiterea fluxului nevos, menținerea activității mitocondriilor și sinteza proteinelor genetice. Dacă faci activitate fizică, vor rămâne active, deoarece se conectează activitatea creierului și a mușchilor.

Se cunoaște faptul că exercițiile fizice cresc neuronii și eliberează endorfine, care pot ameliora starea de spirit și pot îmbunătăți memoria și capacitatea de a învăța.

Este necesară o nutriție sănătoasă pentru sănătatea creierului, precum legume proaspete, peste, nuci, fructe, cereale integrale, uleiuri sănătoase, care pot reduce riscul de boli cardiovasculare și să prevină demența. Deci acesta funcționează cu glucoză, nu este indicat deloc să consumi zahăr, o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi fiind mai benefică. Zahărul poate modifica abilitatea de a gândi clar prin creșterea undelor celebrale alfa, delta și teta.

Unii medici afirmă și faptul că micul dejun este important în longevitatea sa, pentru că după o pauză nocturnă, creierul are nevoie de un aport de neurotrasnmițători și glucoză pentru a funcționa optim. Așadar, ideal ar fi să consumi o masă sănătoasă de dimineață, care să includă și carbohidrați, pentru a face creierul să funcționeze optim pe parcursul zilei.

Alte aspecte importante ar mai fi relaxarea, un echilibru între munca fizică, intelectuală și învățare și un somn bun în timpul nopții.

De ce să ții cont de aceste sfaturi

Creierul uman este reponsabil de toate funcțiile vitale din corpul nostru, unde primește informații prin cele 5 simțuri, văz, auz, gust, miros și simțul tactil. Prin intermediul acestora și cu a altor impulsuri transmise de organele interne, el procesează toate informațiile din jur și ne permite să percepem ce se întâmplă.

Pe lângă funcția de coordonare și control, mai are și alte roluri, precum faptul că este în centrul gândurilor și a deciziilor, care ne permite să formăm și să păstrăm amintirile și să ne reglăm emoțiile. De asemenea, controlează funcția motorie și echilibrul, transmite semnale către organele interne și controlează respirația, somnul, ritmul cardiac, controlează temperatura, este centrul vorbirii și asigură capacitatea organismului de a răspunde la stres.

Acest organ este susceptibil la o varietate mare de afecțiuni, care pot afecta funcționarea sa normală, precum boala Alzheimer și demența, tumori celebrale, epilepsie, boala Parkinson, accident vascular celebral, leziuni, afecțiuni congenitale, tulburări de spectru autist și scleroză laterală amiotrofică.

Secretul unei vieți lungi, normale, constă în crearea unor condiții ideale pentru o viață mai bună la bătrânețe, precum cele menționate anterior. Se cunoaște faptul că mintea umană poate fi remodelată de-a lungul anilor maturității, ceea ce îi permite să se dezvolte.

Este un organ cu o structură foarte complexă, care îndeplinește o serie de funcții vitale în organism, așadar, trebuie să ținem cont de secretele longevității creierului.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
ANPC a oprit 23 de tramvaie din circulație! Prima reacție a conducerii STB cu privire la neregulile identificate la fața locului
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Mascaţii s-au întors la Alin Borcan, după ce influencerul a ieşit cu puşca la jurnalişti
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O escrocherie care a lăsat mulți români fără bani. Se folosește numele unei instituții
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Cum să albești rapid o cadă veche. Trucul folosit în hoteluri ca să arate impecabil ani la rând
Dailybusiness.ro
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
RomaniaTV
Cum arăta Anamaria Gavrilă la vârsta de 20 de ani. Șefa POT, în vârstă de 41 de ani, e acum total schimbată!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
💔💔💔BOMBĂ în showbizul românesc! Încă un divorț de răsunet! Cele două vedete s-au separat după un mariaj de 13 ani!
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 martie 2025
20 martie 2025