Local

Șef lucrări dr. Mihaela Ivancia, USVIași, la „Dezbaterea Zilei” – BZI LIVE, despre prezența femeii în politică: „Oamenii susțin că femeia are alte treburi de făcut” – VIDEO

Publicat: 02 dec. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Șef lucrări dr. Mihaela Ivancia USVIași la Dezbaterea Zilei - BZI LIVE despre prezența femeii în politică Oamenii susțin că femeia are alte treburi de făcut - VIDEO
Șef lucrări dr. Mihaela Ivancia susține prezența femeilor în politică și nu numai

Astăzi, 2 decembrie 2022, la noua ediţie „Dezbaterea Zilei” din cadrul BZI LIVE, a fost prezentă şef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare (FIRAA) din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. Invitata a discutat despre violența asupra femeii ca fenomen social, dar și despre prezența acesteia în mediul politic.

„Luna noiembrie este considerată luna de activitate cu evenimente care să combată violența asupra femeii. Important de precizat este faptul că violenţa nu este doar fizică. Violenţa nu este doar dacă primeşti bătaie. Chiar și atunci cînd se răsteşte şeful la tine tot o violenţă e. Este un abuz asupra unei persoane. Dacă o faci pe femeie dependentă financiar de tine este o violenţă. Dacă îţi închizi copilul în cameră tot violență este. Societatea devine mai modernă şi tipurile de violenţă devin mai „rafinate””, a transmis șef lucrări dr. Mihaela Ivancia, USVIași.

Ce spune șef lucrări dr. Mihaela Ivancia despre prezența femeii în politică

Șef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare (FIRAA) din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, susține că societatea nu încurajează intrarea femeilor în politică pe motiv că „acestea au alte treburi de făcut”.

Însă, reprezentantul USVIași susține cu vehemență că persoanele de sex feminim au idei bune, sunt deștepte, iar acolo unde au fost puse în funcții de conducere lucrurile au prosperat.

„Imposibilitatea de a accede în funcţii politice este o altă formă de violenţă. Aud foarte des că de ce să ajungă o femeie în funcţie de conducere politică. Oamenii susţin că femeia are alte treburi de făcut în loc să fie într-o funcţie politică. Dar realitatea a arătat că unde este femeia în funcţii de conducere, lucrurile stau bine. Vedem la Botoşani, o femeie este preşedinte al CJ Botoşani şi lucrurile s-au schimbat. Este păcat că un bărbat când este în frunte consideră că o femeie are idei bune, poate să-i fie de folos. Dar dacă este invers, atunci nu mai are idei bune. De ce să fie susţinută? Este un paradox pentru mine că femeile în politica sunt foarte bune, muncitoare. Sunt oameni politici care aduc rezultate bune, dar sunt utilizate în momente de criză, de avarie. Cum a fost şi cu Viorica Dăncilă, dacă se întâmplă ceva rău dăm vina pe ea, nu pe noi”, a transmis sursa citată, în exclusivitate la „Dezbaterea Zilei” din cadrul BZI LIVE.

În continuarea dialogului, dr. Mihaela Ivancia susține că a fost pusă în diferite situații ciudate din simplul fapt că era femeie. De asemenea, universitarul afirmă că performanțele tuturor trebuie măsurate și nu felul în care arată.

„Am simţit pe pielea mea de multe ori că atunci când am avut reacţii nu pe placul colegilor mei, mi s-a spus că am fost pusă de cineva. E o altă ciudăţenie a noastră. Un bărbat este judecat după ce face, iar o femeie este judecată după cum arată. E incompatibilă deşteptăciunea cu prezenţa agreabilă. Trebuie să fii urâtă ca să fii deşteaptă şi frumoasă ca să fii proastă. Este o opinie universală. General, ideea de a pierde din feminitate, dacă te duci în politică – psihologii spun că în societatea modernă femeile umblă în pantaloni pentru a nu-şi arăta slăbiciunile. Eu cred că o femeie poate fi feminină dacă poartă rochie sau pantaloni. Nu astea sunt reperele pentru care trebuie să fie aleasă o femeie. Performanţele persoanele trebuie să fie cele măsurate şi după care să se facă promovările, nu dacă arată bine sau nu.

Astfel, dr. Mihaela Ivancia susține că femeile pot intra în politică la fel de bine cum intră bărbații, iar acestea pot crea lucruri mult mai bune și mai trainice.

Comentarii
Adauga un comentariu