Local

Sfânta Treime, sărbătoare mare în calendarul creștin-ortodox. Semnificația zilei de Lunea Rusaliilor

Publicat: 08 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sfânta Treime sărbătoare mare în calendarul creștin-ortodox. Semnificația zilei de Lunea Rusaliilor
Sfânta Treime este sărbătorită în data de 8 iunie 2020 în calendarul creștin ortodox

Astăzi, 8 iunie, este sărbătorită Sfânta Treime, zi trecută cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. În această zi, de Lunea Rusaliilor, se aduce aminte de Sfântul Duh, cel care este alături de Dumnezeu și Mântuitorul Iisus Hristos, a treia persoană a Sfintei Treimi. Ziua de astăzi este și una plină de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie

Astăzi, 8 iunie, crecindioșii sărbătoresc Sfânta Treime, sărbătoare mare în calendarul creștin-ortodox. Sărbătoarea se ține a doua zi după Pogorârea Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor. Ziua de astăzi este una plină de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Creștinii îl cinstesc astăzi pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. Însă, în calendarul creștin sărbătoarea este trecută ca Sfânta Treime, influența fiind una catolică. Astăzi, de Sfânta Treime, creștinii merg la biserică și asistă la Sfânta Liturghie.
După Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au primit puterea de a grăi în limbi necunoscute de ei până atunci. Au descoperit învățătura Mântuitorului și altor neamuri, în diferite limbi. Începutul a avut loc chiar în ziua Pogorârii Duhului Sfânt, când s-au făcut înțeleși de toți iudeii veniți la Ierusalim din tot Orientul.

Sfânta Treime este prăznuită a doua zi de Rusalii în calendarul creștin-ortodox

Sărbătoarea Sfântei Treimi (Tatăl, Fiul și Sfântul Duh) este prăznuită a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor în calendarul creștin-ortodox. De Sfânta Treime, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. Potrivit teologiei ortodoxe, Sfântul Duh are un rol deosebit în Biserică. Sfântul Duh, parte a Sfintei Treimi, duce la înfăptuire lucrarea lui Dumnezeu în relația cu creația Sa. În credința creștină, Sfântul Duh nu aduce în oameni o lumină teoretică, ci o lumină care îmbrățișează inima credincioșilor pentru Fiul și pentru Tatăl ceresc. Faptul că limbile apar împărțite arată că fiecare persoană se învrednicește în mod propriu de primirea Duhului Sfânt.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Treime în creștinătate

Sărbătoarea Sfintei Treimi aduce și multe tradiții și obiceiuri. În ziua de Sfânta Treime, a doua zi de Rusalii, oamenii ies la câmp împreună cu preoții din sate și stropesc ogoarele cu apă sfințită. Tradiția cere ca roadele pământului să fie bune, iar grindina să nu se abată asupra lor. În unele zone ale țării se pocnesc ramuri lungi și groase de tei pentru a alunga spiritele rele și duhurile care împiedică rodirea pământului. Cine muncește de Sfânta Treime la câmp, nu va avea parte de rod și va avea ghinion tot anul.

De Sfânta Treime nu se muncește nici în gospodărie, nu se dă gunoiul afară și femeile nu torc. Este o zi de sărbătoare în care toată lumea se odihnește și se roagă. Credincioșii mai știu și că există și o superstiție conform căreia nimeni nu ar trebui să plece departe de casă în această zi. Tradițiile împământenite de secole mai arată și că în ziua de Sfânta Treime nu este bine ca oamenii să se certe sau să blesteme, pentru a nu se întoarce răul asupra lor.

Lunea Rusaliilor, trecută în tradițiile creștine de secole. Ce nu fac credincioșii de Sfânta Treime

Ziua Sfintei Treimi este ținută cu sfințenie în anumite părți din țară. Credincioșii știu că în Lunea Rusaliilor nu este bine să se urce în pomi, să nu se ducă în locuri înalte și să nu călătorească departe de casă. Superstițiile arată că cei care fac aceste lucruri ar trebui să poarte pelin la brâu sau în sân, pentru a se proteja de mânia Ielelor. Rusaliile sunt zâne ale apelor, astfel că nu este bine ca cineva să înoate sau să se spele în râu. Există obiceiul ca în această perioadă să se aducă în biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor care le duc acasă pentru a se apăra de rele tot restul anului.

Adauga un comentariu