Local

Silviu Gurlui, despre posibile radiații în Iași. Trebuie să fim îngrijorați în contextul incidentelor de la Zaporojie? – FOTO

Publicat: 09 aug. 2022
colaj cu Silviu Gurlui masurand radiatii in Iași
Nu sunt radiații peste măsură în Iași, susține Silviu Gurlui

Silviu Gurlui, cunoscut cercetător din Iași a prezentat rezultatul unor teste legat de posibile radiații de la Zaporojie. Silviu Gurlui a arătat că nivelul radiațiilor este unul normal și că nu există un posibil scenariu negru.

Asta în condiţiile în care la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, au loc mai multe incidente. Dacă centrala ar exploda, consecințele ar fi deosebit de grave pentru România și Europa.

Nu există radiații de la Zaporojie în Iași, susține cercetătorul Silviu Gurlui

Silviu Gurlui a luat un aparat de specialitate și a măsurat nivelul radiațiilor din Iași, radiații care ar putea să ajungă de la Zaporojie. Analiza acestuia a arătat că nivelul măsurătorilor este unul normal și că ieșenii nu au motive de panică:

” Am primit foarte multe mesaje legate de problemă nouă, cea cu centrala nucleară de la Zaporojie. Fiind război, informațiile trebuie privite cu atenție, cu calm și TREBUIE să ponderăm, tot ce aflăm. Exclud să cred că acea centrală sau oricare alta ar putea fi intenționat atacată sau să fie pusă securitatea ei în pericol. (…).De la Zaporojie până la Iași sunt 600 km. În cel mai rău scenariu, am avea dispoziție, minim 12 ore, să luăm măsuri. Asta într-un scenariu de film, presupunând că un accident s-ar produce acolo.

Nu mă aștept să fie vreo schimbare. Ei, senzorii, prezintă mereu valori normale. Însă fac această postare și acest mesaj că lumea să știe cum stăm iar dacă, ar fi un accident acolo la Zaporojie, fie și minor, o să fim imediat la curent cu asta. ” a explicat Silviu Gurlui.

Totuşi, în pofida excluderii unui incident creat din bombardamente, cercetătorul se arată îngrijorat de starea de sănătate a inginerilor, cercetătorilor și a tot personalul care lucrează la centrala nucleară. Acesta se arată îngrijorat de eventualitatea unei greşeli umane bazată pe oboseala psihică ce este cauzată de situația conflictuală din zonă.

Alexandru Rafila a îndemnat românii să-și procure pastile cu iod

S-a creat o panică destul de mare în contextul în care rușiii şi ucrainienii dau bătălii în zona centralei nucleare de la Zaporojie. Ministrul Sănătății a ieșit public și a afirmat că românii trebuie să se grăbească să-și procure pastile cu iod. Alexandru Rafila a explicat faptul că sistemul este unul funcțional și trebuie să profităm de acesta:

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus luni Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.

În replică, medicii de familie au arătat că anunțul ministrului ar putea să îngreuneze procesul de consultare a pacienților cu afecțiuni curente. Așadar, Silviu Gurlui arată că nivelul radiațiilor din Iași se află în limite normale și că cetățenii nu trebuie să fie îngrijorați cu privire la acest aspect.
Comentarii
  • Măi dom profesor, ne putem aștepta ca peste noapte muscalii s-o facă de oaie din punct de vedere al stricăciunilor ce le pot executa nevinovat la vreo centrală atomo-electrică ? Da, sau nu ?

  • Intrebare? Cum poate medicul de familie sa constate ca, pacientul are probleme cu tiroida si nu are voie sa ia pastile de iodura de potasiu?

Adauga un comentariu