Ca și în cazul carenței altor vitamine și minerale, există simptome care indică cel mai clar o deficiență de zinc. Recunoașterea acestora, precum și cunoașterea alimentelor care sunt cele mai bogate în zinc, te va ajuta să le incluzi în meniul tău în timp util, înainte de a ajunge la consecințele unei carențe prelungite.
Zincul este un mineral pe care corpul nostru îl folosește pentru a elimina infecțiile și pentru a produce celule. Este un element important pentru vindecarea rănilor și pentru crearea ADN-ului.
Simptome ale deficienței de zinc
Zincul, un mineral esențial, este prezent în mod natural în unele alimente, adăugat în altele și disponibil și sub formă de supliment alimentar. Zincul este implicat în multe aspecte ale metabolismului celular și este stocat în mușchii scheletici și oase.
Dacă nu îți iei suficient zinc din alimentație, este posibil să te confrunți, printre altele, cu efecte secundare cum ar fi căderea părului, lipsa vigilenței și un simț redus al gustului și al mirosului. Deficiența sau lipsa de zinc este rară, însă la unele persoane poate să se instaleze.
Zincul este folosit de corpul uman în producția de celule și în funcțiile sistemului imunitar. Se știe că zincul este o parte esențială în creștere, în dezvoltarea sexuală și în reproducere.
Când ai un deficit sau lipsă de zinc, corpul nu poate produce celule noi, sănătoase. Acest lucru duce la apariția unor simptome precum: scădere inexplicabilă în greutate; răni care nu se vindecă; lipsă de vigilență; un simț redus al mirosului și al gustului; diaree; pierderea poftei de mâncare; leziuni sau răni deschise pe piele.
În cele mai multe cazuri, o lipsă de zinc nu este o urgență medicală. Cu toate acestea, dacă ești însărcinată sau alăptezi la sân și suspectezi că ai o lipsă de zinc, este extrem de important să abordezi problema imediat, deoarece zincul este esențial pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă a fătului.
Cum se tratează lipsa zincului
În primul rând, ar trebui să ai grijă ca regimul alimentar să fie varait și să includă alimente bogate în zinc, precum carnea roșie, carnea de porc și de pui, stridiile, fructele de mare, peștele, fasolea, nucile și produsele lactate.
În cazurile în care alimentația nu asigură necesarul zilnic de zinc, se pot administra suplimente cu zinc, pentru a asigura funcționarea optimă a organismului, mai ales în caz de sarcină și convalescență.
Deficitul de zinc este diagnosticat prin anamneză și teste de sânge specifice. În funcție de rezultate, medicul va oferi un tratament personalizat. Pentru a preveni deficitul de zinc, se recomandă respectarea unui regim alimentar variat ce ar include carne, lactate și fructe de mare, dar și suplimentarea cu zinc în cazuri specifice, precum sarcină sau boli digestive.
Dacă folosești suplimente alimentare pentru a crește cantitatea de zinc din corpul tău, fii precaut. Zincul poate interacționa cu unele antibiotice, cu medicamentele prescrise pentru artrită și cu diureticile, deci e indicat să ceri sfatul medicului în cazul în care ești într-un tratament medicamentos. Trebuie să recunoști simptomele unei deficiențe de zinc, pentru că aceasta poate duce la o serie de afecțiuni fizice și psihice.