Local

Situație specială în municipiu. Ieșenii nu fug de căsătorii în plină pandemie. Zeci de căsătorii în timpul stării de urgență, la Starea Civilă

Publicat: 02 apr. 2020

Peste 900 de programări au fost depuse de la începutul anului la Serviciul de Stare Civilă a municipiului Iași. În ciuda pandemiei de COVID-19, doar o parte din programări au fost anulate și mutate în partea a doua a anului. În plină pandemie au fost oficiate deja câteva zeci de căsătorii. Mai mulți cetățeni străini au ales să ajungă în fața ofițerului de Stare Civilă din Iași în perioada stării de urgență

Starea de urgență din ultima perioadă instituită de autorități pe perioada pandemiei de COVID-19 a afectat și activitatea Serviciului de Stare Civilă din cadrul Direcției Locale de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași. În ultimele săptămâni au fost anulate și reprogramate câteva zeci de căsătorii, mai multe cupluri dorind să nu se expună în această perioadă. Cu toate acestea, în plină pandemie, de la instituirea stării de urgență (16 martie- n.r.) au fost oficiate 20 de căsătorii la Starea Civilă din oraș.

„Având în vedere situația existentă, sunt unele cupluri care solicită anularea programării și reprogramarea acesteia în partea a doua a anului. Însă sunt și excepții. De la instituirea stării de urgență și până în prezent au fost oficiate 20 de căsătorii. Oamenii au fost înțelegători și au respectat toate normele de prevenție. Au venit cu măști, cu mănuși, dezinfectant. Noi luăm toate măsurile pentru prevenirea infecției cu coronavirus. Se fac pauze mai lungi între căsătorii, timp în care dezinfectăm sala, sunt materiale de igienă, dezinfecție în interior”, a spus Marius Bodoga, directorul DLEP Iași.

Străinii au revenit la Starea Civilă

La Starea Civilă au fost înregistrate în această perioadă și cereri de căsătorie mai speciale. Astfel, un bărbat în vârstă de 49 ani din Albania se va căsători cu o ieșeancă de 31 ani, căsătoria fiind înregistrată pe 27 martie. Tot un cetățean albanez, în vârstă de 37 ani, se va căsători cu o ieșeancă, de asemenea de 37 ani, dosarul fiind înregistrat pe 26 martie.

„În continuare, programul de lucru este normal, însă cu limitările de rigoare. Pe toată perioada stării de urgență, modulul de programare online a căsătoriilor este deschis, iar cuplurile își pot alege o dată de oficiere”, a adăugat Marius Bodoga, directorul DLEP Iași.

În urma deciziei impuse prin ordonanțele militare, numărul de persoane care pot participa la oficierea unei căsătorii este limitat la opt persoane.
Adauga un comentariu