Local

Șoferii și vatmanii de la CTP vor fi testați cu aparatul alcooltest înainte de curse. Compania a montat două dispozitive fixe pentru a monitoriza angajații – FOTO

Publicat: 31 ian. 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Șoferii și vatmanii de la CTP vor fi testați cu aparatul alcooltest înainte de curse. Compania a montat două dispozitive fixe pentru a monitoriza angajații - FOTO
Angajații erau testați cu aparate etilotest și în trecut

De acum, șoferii și vatmanii de la CTP vor fi testați cu aparatul alcooltest. Compania a luat această decizie pentru a crește siguranța în trafic și a monitoriza angajații

Compania de Transport Public Iași a luat hotărârea ca două aparate etilotest să fie montate pentru monitorizarea șoferilor și a vatmanilor. Inițiativa a fost luată pentru a nu mai exista situații neprevăzute, ca în trecut, dar și pentru că este mai avantajos din punct de vedere financiar. Aparatele sunt conectate la un sistem care monitorizează constant situația.

Șoferii și vatmanii de la CTP, verificați

Pentru a nu mai exista cazuri neprevăzute în trafic, compania a decis ca verificările să fie făcute înainte de orice cursă. Astfel, vatmanii și șoferii sunt obligați să sufle în etilotest de fiecare dată când încep serviciul. Un aparat a costat 5.000 de lei, fiind montate la Depoul Gară și la garajul din Tudor.

„Două alcoolteste fixe au fost montate pentru a verifica alcoolemia din aerul expirat al șoferilor și vatmanilor înainte de a începe tura. Procedura este simplă și eficientă: angajații vor sufla în aparatul conectat la un software specializat, iar rezultatele rămân înregistrate pentru monitorizare. Acest pas înainte în tehnologia de siguranță nu doar că împiedică manipularea rezultatelor, dar și asigură o evidență detaliată a testelor. Siguranța dumneavoastră este prioritatea noastră, iar aceste măsuri ne ajută să identificăm și să prevenim riscurile asociate consumului de alcool în timpul serviciului”, au transmis reprezentanții CTP Iași.

În trecut au fost incidente

În anul 2021, un șofer care băuse o bere la capăt de traseu a lovit o minoră pe trecerea de pietoni. Astfel, mereu rămâne posibilitatea ca angajații să consume alcool după ce trec testul.

„Aveam și înainte etiloteste, dar nu înregistrau datele, nu erau conectate la software. În plus, procedura era costisitoare, deoarece erau necesare acele piese bucale de unică folosință. Noile aparate au senzori care se schimbă la jumătate de an, față de senzorii de la cele vechi, care trebuiau înlocuiți lunar. Nu am avut cazuri în care vatmanii să pice testul. Aparatul nu poate fi păcălit, deoarece este prevăzut cu butoane de control care nu se activează dacă nu se expiră aerul. Astfel, testul nu se validează.

Dacă iese pozitiv, conducătorul mijlocului de transport nu pleacă în cursă și mai este testat o dată. Testul este efectuat de către un specialist de la departamentul Siguranța circulației, care reface testul cu aparatul mobil. Acest aparat eliberează o fișă cu toate datele privind alcoolemia, exact ca la testele efectuate de cei de la poliție. Se aplică sancțiuni, conform regulamentului de ordine interioară, iar la traseu este chemat un alt angajat”, a precizat Lavinia Popescu, purtătorul de cuvânt CTP Iași.

Șoferii și vatmanii de la CTP sunt nevoiți să sufle în alcooltest de fiecare dată când pleacă pe traseu.

Comentarii
  • Dar de ce nu se zice nimic de mecanici? Ca mai au obiceiul sa mai dea cu dughela prin hale. CTP funcționează numai cu soferi si vatmani?

  • Alti bani, alta distractie. Apropo, Costelus, in care institutie publica din Iasi nu se bea la locul de munca ? Adica Chirica desface sticlele de vin si nu au sa bea astia din CTP ? Fii serios frate ..

Adauga un comentariu